Σε τροχιά υλοποίησης τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ρόδου και Σαντορίνης

Μια ιδιαιτέρως παραγωγική χρονιά για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, κλείνει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς δύο μεγάλα περιβαλλοντικά έργα κλίμακας, τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσων Ρόδου και Θήρας, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, με σκοπό να ανατρέψουν άρδην τα δεδομένα του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο αλλάζει πλέον ταχύτητα σε ό, τι αφορά το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά την τελευταία για το έτος 2023, συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ενέκρινε τα δύο Πρακτικά Ολοκλήρωσης της Α’ Φάσης Διεθνών Διαγωνισμών, οι οποίοι υλοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3389/2005 περί Σ.Δ.Ι.Τ, των πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών έργων για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Του Ολοκληρωμένου Σύστηματος  Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου και του  Ολοκληρωμένου Συστήματος  Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Θήρας.

Το αντικείμενο των δύο έργων συνίσταται στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων του Δήμου Ρόδου και Θήρας για χρονικό διάστημα έως 27 έτη, με σκοπό την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων.

Σκοπός της Α’ Φάσης ήταν η προεπιλογή εκείνων των Υποψηφίων, που πληρούν τα κριτήρια Κριτήρια Προσωπικής Κατάστασης και αποδεικνύουν ότι διαθέτουν, αφενός την απαιτούμενη Χρηματοοικονομική και Οικονομική Επάρκεια και, αφετέρου, την απαιτούμενη Τεχνική και Επαγγελματική Ικανότητα καθώς και την Καταλληλότητα για την Άσκηση Επαγγελματικής Δραστηριότητας για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και την ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης.

Το αντικείμενο του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου»  περιλαμβάνει:

 1. Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων της Βόρειας Ρόδου η οποία αποτελείται από τα εξής τμήματα:
 • Επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Βόρειας Ρόδου(δημιουργία λεκάνης χωρητικότητας 820.000 m3 και διάρκειας ζωής τα 20 έτη).
 • Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων και Ιλύος (Μ.Ε.Α.-Μ.Α.Α).
 • Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών.
 1. Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων:
 • Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Δυτική Ρόδο.
 • Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Νότια Ρόδο με πρόβλεψη για μελλοντική εξυπηρέτηση ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποδομήσιμων.
 1. Εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ. Ρόδου
 2. Μονάδα επεξεργασίας / κομποστοποίησης της Ιλύος που προέρχεται από την Ε.Ε.Λ. της πόλης της Ρόδου.

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων είναι ένα εκ των μεγαλύτερων

περιβαλλοντικών έργων της Ρόδου, η υλοποίηση του οποίου δρομολογείται από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να δοθεί αποτελεσματική, οριστική και σε βάθος χρόνου λύση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση το ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.

Το αντικείμενο του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Θήρας»  περιλαμβάνει:

 1. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.-Μ.Α.Α) που περιλαμβάνει:
 • Επεξεργασία των σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων
 • Επεξεργασία των Ανακυκλώσιμων Υλικών από προγράμματα χωριστής συλλογής
 1. Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών.
 2. Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.)

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που βάζει τέλος σε μια συζήτηση πολλών ετών και σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη Σαντορίνη, την αλλαγή σελίδας σε ό,τι αφορά το περιβάλλον του νησιού, την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξή του, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα