Ρέθυμνο: 22,4 εκ. ευρώ για τον Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ανακοίνωσε επίσημα το Σάββατο 10/9/2022, στην διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού Αμαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. , κ. Άρης Παπαδογιάννης, την Ένταξη της Πράξης «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «Υποδομές
Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)».

Στη συνέντευξη, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων η σημαντικότητα και οι τεχνικές προδιαγραφές του συγκεκριμένου έργου για την ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Ρεθύμνου, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ, κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Αμαρίου, κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, το Εκτελεστικό Μέλος της διοίκησης του Ο.Α.Κ., κ. Θοδωρής Νίνος και ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ., κ.  Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

«Πρόκειται για ένα έργο που θα λύσει με οριζόντιο τρόπο, κάθε πρόβλημα ύδρευσης του Ρεθύμνου για τις επόμενες πολλές δεκαετίες. Με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά και των επισκεπτών ενός ξεκάθαρα τουριστικού προορισμού – που επιβάλλεται ν’ αντιμετωπίζει αυτές του τις ανάγκες – με τρόπο που ν’ απαντά παράλληλα αποτελεσματικά, στα θέματα που αφορούν την «Πράσινη Ανάπτυξη» και την προστασία του περιβάλλοντος, εργαστήκαμε συστηματικά, για να πετύχουμε τελικά, να βγάλουμε το έργο αυτό από τις «περιπέτειες» και να το βάλουμε σε ρότα απρόσκοπτης υλοποίησης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο σιευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Παπαδογιάννη, στο πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα γίνει η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποτελεί ένα εργαλείο για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης». «Για πρώτη φορά, ως Ο.Α.Κ., εντασσόμαστε ως δικαιούχος στο χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο αυτό. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την
εμπιστοσύνη που δείχνει στον Ο.Α.Κ., με την ενσωμάτωση του στους δικαιούχους του προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» και είμαστε ευτυχείς διότι μας εξασφαλίζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο, την άρτια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτέλεση και ολοκλήρωση, του πολύ σημαντικού αυτού έργου. Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων έργων Ανάπτυξης για την Προστασία του Περιβάλλοντος στην Κρήτη, το οποίο στον Ο.Α.Κ., θέλουμε πραγματικά να το αξιοποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, καθώς έρχεται και «κουμπώνει» με πολλές από τις δράσεις του Οργανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το έργο αυτό αποτελεί την αφετηρία, την προοπτική ανάπτυξης ολόκληρου του νομού. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντολογικό «θαύμα», δίνει λύσεις στην ύδρευση όλου του τουριστικού Ρεθύμνου, βοηθάει την άρδευση του Ανατολικού Ρεθύμνου, είναι «δίδυμο» έργο και αν θέλετε, η «αιτία» που δημιουργείται το μεγάλο έργο για την παραγωγή ενέργειας στο Ρέθυμνο. Όλα αυτά σήμερα, που είναι επιτακτική ανάγκη ν’ αποκτήσουμε αυτονομία», υπογράμμισε από την μεριά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης.

«Το έργο αυτό, έχει ένα ξεκάθαρο φιλοπεριβαλλοντολογικό αποτύπωμα και για το Αμάρι. Ευελπιστούμε πως χρόνο με το χρόνο θα κερδίσουμε και κάποια τουριστικά αντισταθμιστικά οφέλη. Με το έργο αυτό, δίνονται κίνητρα, για να επισκέπτεται κάποιος την περιοχή μας και αυτό είναι κάτι που το θέλουμε όλοι στην περιοχή μας» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αμαρίου, κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκης.

«Το προηγούμενο χρηματοδοτικό σχήμα, ήταν καλό, ωστόσο το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αποτελεί το δίκτυ σιγουριάς και ασφάλειας που όλοι θέλαμε για το συγκεκριμένο έργο. Παράλληλα με την επίτευξη της ένταξης του στο πρόγραμμα αυτό, ο Ο.Α.Κ. έγινε και «δικαιούχος» του, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τον «Οργανισμό» και τα σχεδιαζόμενα έργα του», ανέφερε από την δική του πλευρά, το Εκτελεστικό Μέλος της διοίκησης του Ο.Α.Κ., κ. Θοδωρής Νίνος.

Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο Αμάρι, έγινε ακόμη γνωστό από την πλευρά του Διευθυντή  Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. κ.  Βαγγέλη Μαμαγκάκη ότι η «εγκατάσταση μελετάται έτσι ώστε να καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις της παρούσας φάσης και της 20ετίας (Α’ Φάση – μέσης ημερήσιας δυναμικότητας 30χιλ. μ3/ημ.), ενώ έχει γίνει κατάλληλη πρόβλεψη χώρου και υποδομών για την επέκταση των έργων των μονάδων αυτών για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών φάσεων επέκτασης του έργου 40ετίας (Β’ Φάση) […] Τα μοντέλα δείχνουν ότι για τα επόμενα 40 με 45 χρόνια, έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση του Ρεθύμνου. Το έργο επίσης περιλαμβάνει την δημιουργία ενός υδροστρόβιλου στην είσοδο της εγκατάστασης, ο οποίος θα μας εξασφαλίζει παράλληλα και ενεργειακή επάρκεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα νερό επιπέδου εμφιαλωμένου και παράλληλα η τιμή του στον καταναλωτή, θα είναι χαμηλή».

Η επιλέξιμη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 22.390.645 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, ενώ το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του, ολοκληρώνεται στις 31/12/2023.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα