Ποιες οι στρατηγικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια, προχωράει παράλληλα, μία σειρά από έργα αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά με σταθερά βήματα και ένα αναπτυξιακό όραμα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της για τις επόμενες γενιές. Όπως σημειώνεται, η Περιφέρεια έχει θέσει ως στόχο να στηρίζει το σήμερα, χτίζει το αύριο με έναν κατάλογο σημαντικών έργων σε κάθε νομό καθώς και με την ορθή και αποδοτική διαχείριση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αύξησε το ποσοστό απορρόφησης των πόρων από το 23% στο 93% και υλοποίησε ένα σημαντικό αριθμό έργων στον τομέα της οδικής ασφάλειας, της υγείας, του πολιτισμού, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. 

Σημαντικά έργα, επίσης, είναι σε εξέλιξη και από άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

1.«Ανάπλαση κέντρου Νεμέας» προϋπολογισμός: 2.700.000,00 €: Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των βασικών οδικών αρτηριών όπου συγκεντρώνουν τον εμπορικό τομέα της πόλης της Νεμέας.

2.«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΙΚΡΑ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ- ΚΙΤΡΙΕΣ», προϋπολογισμού 6.820.000,00 ευρώ: Το έργο αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με συνολικό μήκος περίπου 2,5χλμ, στο Δήμο Καλαμάτας και στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Ειδικότερα αφορά την κατασκευή χώρων στάθμευσης, πεζοδρομίων, περιοχών πλακοστρώσεων, φυτεύσεων και χώρων στάσης των περιπατητών με χρήση ψυχρών φωτοκαταλυτικών υλικών και με τον απαραίτητο ηλεκτροφωτισμό, σήμανση και διαχείριση επιφανειακών όμβριων στις περιοχές των οικισμών της Μικρή Μαντίνειας, Αρχοντικού, παραλίας Αβίας, Νότιο και βόρειο Ακρογυάλι, παραλία Σάντοβας και Κιτριές.

3.«Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας» προϋπολογισμός: 9.999.202,08€: Αφορά εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων -επισκευών, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού Επταώροφου  κτιρίου συνολικής επιφάνειας 8931.60τ.μ .

4.«Ανάπλαση οδών Λυγουριού» προϋπολογισμός: 2.651.768,93€: Το έργο αφορά στην ανάπλαση βασικών οδικών αξόνων του βόρειο τμήματος οικισμού του Λυγουριού συνολικής επιφάνεια επέμβασης4.360,0 τ.μ.

5.«Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» προϋπολογισμός: 3.250.965,55€: Οι παρεμβάσεις θα αφορούν  εργασίες οδοποιίας, οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές και φύτευσης.

Β.  ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

1.«Αξιοποίηση & Ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Βέλου σε περιβαλλοντικό πάρκο» προϋπολογισμός: 5.000.000,00 € : Το έργο αφορά την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την αξιοποίηση και την αναβάθμιση του κατηργημένου δικτύου της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ στην περιοχή της Κορίνθου και την μεταμόρφωση της σε ένα γραμμικό περιβαλλοντικό πάρκο με ένα δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων εκατέρωθεν της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους περίπου 3χιλ. Το δίκτυο αυτό σε συνδυασμό με οργανωμένους χώρους στάσης δημιουργεί μια πράσινη ανάσα στο οικιστικό σύνολο της πόλης αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική αλληλεπίδραση των χρηστών.

2.«Βελτίωση Ασφάλειας οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Πελοποννήσου» προϋπολογισμός: 20.000.000,00€ Αφορά την υλοποίηση των έργων:

  • «Κατασκευή σύνθετου κόμβου στη συμβολή των οδών Π.Ε.Ο. και Π.Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου στους Αγίους Θεοδώρους (Διυλιστήρια MOTOROIL) και διαμόρφωση Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πάτρας από Ι.Κ. Αρχαίας Κορίνθου έως Ι.Κ. Λέχαιου»
  • «Βελτίωση ισόπεδου κόσμου Μυκηνών»
  • «Βελτίωση – κατασκευή τμήμα από Χ.Θ. 35+500 έως Μολάους της Ε.Ο. Χανιά – Κροκεές – Μονεβασιά»
  • «Αναβάθμιση οδικής ασφάλειας οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Αρκαδίας»
  • «Μέτρα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας υπεραστικών οδών Π.Ε. Μεσσηνίας» προϋπολογισμός: 3.115.000,00€

3.«Έργα βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου»  προϋπολογισμός: 45.240.799,02: Το έργο αφορά σε βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις σε θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου

4.Υπό ένταξη η πράξη «Αναβάθμιση και εμπλουτισμός υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών Περιφέρειας Πελοποννήσου» προϋπολογισμός: 3.988.862,20€: Με το έργο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναβαθμίσει το δίκτυο μονοπατιών 1.730 χιλιομέτρων που διαθέτει και θα εκκινήσει την διαδικασία της πιστοποίησης αυτών προκειμένου να αποκτήσει το μεγαλύτερο δίκτυο πιστοποιημένων μονοπατιών στη χώρα, δημιουργώντας συνθήκες βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων της με παρεμβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον χωρίς καμία επίπτωση σε αυτό.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_135 της ΠΕΣΕΔΕ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
 
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα