Περιφέρεια Αττικής: Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός – Ο σχεδιασμός για το 2023

Με την υπερψήφιση των προτάσεων της διοικούσας παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ για τον Προϋπολογισμό, τον Προγραμματισμό έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του οικονομικού έτους 2023, ολοκληρώθηκε η 24η μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Σύμφωνα με την διοίκηση, «η σχετική υπερψήφιση, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και στο μεγαλύτερο διαβουλευόμενο όργανο μετά τη Βουλή, επετεύχθη παρά τις δυσκολίες που επιφέρει το σύστημα της απλής αναλογικής και το γεγονός ότι επρόκειτο για μια συνεδρίαση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ένα μεγάλο μέρος των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου επιδιώκουν το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή ή δημαρχιακό θώκο».

Ο σχεδιασμός για το 2023

Αναλυτικά κατά την παρουσίαση από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη οι αλλαγές που αποτυπώνονται στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος είναι οι παρακάτω:

– 884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, θα εκτελεστούν με ίδιους πόρους. Ανάμεσα τους έργα μεγάλης αξίας για τον αθλητισμό, όπως το κλειστό της Νέας Σμύρνης και το Πέτρος Καπαγέρωφ στον Πειραιά. Μεγάλες αστικές αναπλάσεις όπως το Μικρολίμανο και ο Άγιος Διονύσιος στον Πειραιά. Έργα ασφαλτόστρωσης σε όλη την Αττική. Λιμενικά έργα σε νησιά του Σαρωνικού. Έμφαση δίνεται σε αντιπλημμυρικά έργα.

– Μόνο στους ιδίους πόρους της Περιφέρειας είναι ενταγμένα 117 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 405 εκ €.

– Επιπλέον, έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα, προϋπολογισμού 110 εκ € στο ΠΕΠ Αττικής και έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός 90 εκ€ για τη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και δράσεις πολιτικής προστασίας 23 εκ €

– Αξιοποιείται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και έχουν υποβληθεί προτάσεις εμβληματικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ενδεικτικά έργα:

– αντιπλημμυρική προστασία ανατολικής λεκάνης δ.ε. Άνω Λιοσίων, 12 εκ €

– ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης 14 εκ €

– διευθέτηση ρέματος Σαπφούς 25 εκ €

– όμβρια Αγίας Παρασκευής 15 εκ €

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε και στις συντονισμένες ενέργειες για μεταφορά σε άλλες πηγές χρηματοδότησης την κατασκευή έργων όπως:

– Στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας που αφορά στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Δ. Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους, προϋπολογισμού 24,7 εκ €. Στόχος η κατασκευή πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής του ώστε να είναι ολοκληρωμένο ως το τέλος του 2025.

– Έγκριση 54εκ € για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής και πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά θα κατασκευαστούν πρότυπες διαβάσεις διέλευσης πεζών, προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του ΚΟΚ, υπηρεσίες παρακολούθησης δομικής ακεραιότητας γεφυρών, κλπ.

Επίσης, έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης δράσεις ύψους 10,2 εκ € που αφορούν σε Smart cities και ευφυείς εφαρμογές.

Υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» 3 εμβληματικών δράσεων:

1. επισκευή και συντήρηση γεφυρών Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 89.939.448,12 €

2. ολοκλήρωση μελέτης χάραξης και διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού Μέγαρα – Αλεποχώρι (ορεινο τμημα) προϋπολογισμού 39.000.000.00 €

3. επισκευή και συντήρηση στηθαίων Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 98.000.000 €

Αναφερόμενος στα προσφυγικά, ο κος Πατούλης, υπογράμμισε ότι κατανοεί τον εμβληματικό χαρακτήρα του έργου και είναι στις προθέσεις της διοίκησης της Περιφέρειας υλοποίησή του. «Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης γιατί η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαμε χρήματα για την υλοποίηση της παρέμβασης, παρά τα όσα λέγονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα