Παράταση ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων ζητούν οι λογιστές

Άμεση παράταση της ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με επιστολή της στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Για πολλοστή φορά οι λογιστές βρισκόμαστε υπό αφόρητη πίεση και βάρη. Είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε με τέτοια ένταση, χρονική και ψυχολογική πίεση, που έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία μας και στην εργασία μας. Παρότι είναι πάγιο αίτημά μας η προθεσμία τεσσάρων μηνών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να ζητούμε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αναρίθμητων προβλημάτων, των τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος καθώς και των επιπλέον βαρών και διαδικασιών του “επιτελικού κράτους” που φορτώνονται στις πλάτες μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

· Την – σύνηθες για τα τελευταία χρόνια – μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή όλων των βεβαιώσεων από τους δημόσιους φορείς και ταυτόχρονα τα αμέτρητα λάθη που γίνονται κατά την αποστολή αυτών.

·Την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με ιδιαίτερη καθυστέρηση για ακόμα μια χρονιά. Μάλιστα υπάρχουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι που εκδόθηκαν κατόπιν “εορτής”

·Τα προβλήματα και φέτος στην εφαρμογή των mydata στις δηλώσεις. Να προσθέσουμε και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το κλείδωμα του ΦΠΑ και τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις που κάθε άλλο παρά διευκόλυνση αποτελούν.

· Το σύνολο των πλατφορμών που προσθέτει όγκο δουλειάς στον κλάδο (κοινωνικός τουρισμός, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.).

·Την πληθώρα των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουμε μέχρι τέλος Ιουλίου.

Όλοι καταλαβαίνουμε – πλην του Υπουργείου – πως δεν επαρκεί η τρέχουσα προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ακόμα και αν δουλέψουμε νυχθημερόν. Επίσης δεν αρκεί μια ολιγοήμερη, εντός του Αυγούστου, παράταση. Έχουμε και εμείς οι λογιστές δικαίωμα στις διακοπές και την ξεκούραση. Τέλος δεν γίνεται οι παρατάσεις να ανακοινώνονται στο “παρά 5” γιατί μέχρι τότε έχουμε εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά από την εντατικοποίηση της εργασίας μας, στην προσπάθεια μας να φέρουμε εις πέρας έναν πολύ μεγάλο όγκο εργασιών σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια.

Κριτήριο για εμάς είναι οι ανάγκες των εργαζόμενων του κλάδου. Η μείωση του ωραρίου, το δικαίωμα στην ξεκούραση, η προστασία της υγείας (φυσικής και ψυχικής).

Η έκφραση “κάθε πέρσι και καλυτέρα” στην δική μας περίπτωση αποτελεί μια ζοφερή πραγματικότητα. Η απαξίωση της εργασίας μας από το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς είναι εξοργιστική. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να συναντηθούμε με κάποιον από το Υπουργείο και να εκθέσουμε τα προβλήματα μας σαν κλάδος και αντιστοίχως να λάβουμε απαντήσεις επι αυτών των ζητημάτων.

Απαιτούμε την άμεση ανακοίνωση παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΝΠ και ΦΠ μέχρι 30/09/2024 και όλων των υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτές.

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα