Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής της Εθνικής Πινακοθήκης – Επίσκεψη και ξενάγηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Γ. Πατούλης: «Με τη συνδρομή της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδότησε μέσω του ΠΕΠ Αττικής με 18 εκ. ευρώ το 50% των έργων, ολοκληρώθηκε ένα κτίριο-κόσμημα το οποίο ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της Αττικής μας αλλά και ολόκληρης της χώρας»

210322 photo pinakothiki1Το νέο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος ξεναγήθηκε στους αναβαθμισμένους χώρους του από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Ειδικότερα επισκέφθηκε την πτέρυγα όπου εκτίθενται έργα που σχετίζονται με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, αλλά και τις αίθουσες όπου φιλοξενούνται νεότερα έργα ελληνικής τέχνης.

Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των έργων, ύψους 18 εκ. ευρώ καλύφθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Το έργο της ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011, προχώρησε η αρχική του φάση αλλά στη συνέχεια οι εργασίες «πάγωσαν» και τελικά ολοκληρώθηκε με επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών με την αρωγή και της Περιφέρειας, τους τελευταίους 19 μήνες. 

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο Διευθυντής Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Εθνικής Πινακοθήκης.  

Ο κ. Πατούλης συνεχάρη θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν για το άρτιο και ιδιαίτερα καλαίσθητο, όπως ανέφερε, αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως η Αττική αποκτά ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, σύγχρονων προδιαγραφών που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό της κεφάλαιο. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επισήμαναν τα εξής:

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Σήμερα είχα τη μεγάλη χαρά να ξεναγηθώ στο ολοκληρωμένο ανακαινισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, από την Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής, συνέδραμε χρηματοδοτώντας μέρος των έργων, σε ποσοστό 50%, με 18 εκ. ευρώ αλλά και στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, για την ολοκλήρωση ενός έργου με εθνική διάσταση, που αποτελεί ένα «διαμάντι» για το σύγχρονο πολιτισμό. Πρόκειται για ένα κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών το οποίο θα στεγάσει την Εθνική Πινακοθήκη και έργα των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας κοινότητας της Τέχνης. Παράλληλα πρόκειται για ένα έργο που θα προσδώσει ιδιαίτερη υπεραξία στο πολιτιστικό κεφάλαιο αλλά και στην οικονομία της Αττικής μας και το οποίο ολοκληρώθηκε σε μία ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για τη χώρα, αυτή της επετείου της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη για τον αγώνα δρόμου που έκανε προκειμένου να γίνει αυτό το έργο, που ήταν και προσωπικό της όραμα, πραγματικότητα, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για την ουσιαστική συνδρομή της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μας υποστήριξε ενεργά προκειμένου να έχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα, αλλά και την ανάδοχο εταιρεία όπως και όλους τους εργαζόμενους.

Η συνδρομή και η συμβολή της Περιφέρειας στην ενίσχυση του πολιτιστικού αποτυπώματος της Αττικής δεν σταματά εδώ. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούμε ήδη  συναντήσεις με την Υπ. Πολιτισμού με αφορμή το επόμενο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και τα έργα που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Αττικής θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πόρους και από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων πνοής που στοχεύουν στην ανάδειξη, την προβολή και τη διάχυση του πολιτιστικού μας πλούτου.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό ο οποίος είναι βασικό όχημα για να πάει μπροστά η Αττική και αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης.

Yπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Εδώ και πολλά χρόνια η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Διαχειριστική της Αρχή είναι συστηματική και εξαιρετική. Αυτή η πολύ καλή συνεργασία έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο για το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά για μια σειρά άλλων έργων Πολιτισμού, τα οποία θα χαρακτήριζα ως  μείζονες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Αθήνας, αλλά και ευρύτερα της Αττικής. Σήμερα ο περιφερειάρχης Αττικής ήταν εδώ μαζί μας, προκειμένου να γευτεί μια εικόνα της Εθνικής Πινακοθήκης, ολοκληρωμένης πλέον, λίγο πριν από την συμβολική ξενάγηση των ηγετών που τιμούν την χώρα μας στην 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης, η Διαχειριστική Αρχή ήταν δίπλα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στον Γενικό Γραμματέα, σε εμάς, προκειμένου με γρήγορους ρυθμούς να ολοκληρωθεί αυτό το συμβολικό έργο, το οποίο επέλεξε ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να αποδοθεί στη συγκεκριμένη συμβολική ημερομηνία. Στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, σε όλα τα στελέχη της, στον περιφερειάρχη, ευχαριστίες για την εξαιρετικά καλή συνεργασία και να ευχηθούμε από κοινού να προχωρήσουμε στις επόμενες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, που το αποτέλεσμά της θα είναι μία πλήρης αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου στην Αττική. Ευχαριστώ πολύ.

Τι περιελάμβαναν οι εργασίες αποκατάστασης

Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το έργο, κατασκευάστηκαν τρεις νέοι υπόγειοι χώροι (ΚΤΙΡΙΟ Γ’), ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα ΚΤΙΡΙΑ Α και Β, επεκτάθηκε το κτίριο Β με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου και κατ’ επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), έγιναν στατικές ενισχύσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα δημιουργήθηκαν χώροι υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών, προς τους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο, γκαρνταρόμπα, αμφιθέατρο, χώροι περιοδικών εκθέσεων αλλά και μόνιμων συλλογών, χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκη και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης και φύλαξης πολύτιμών αντικειμένων.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα