Μνημόνιο Συνεργασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. για την ανάπτυξη υποδομών πράσινου υδρογόνου

Μνημόνιο Συνεργασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. για την ανάπτυξη υποδομών πράσινου υδρογόνου.

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., με αντικείμενο την εκπόνηση σχεδίου για την ανάπτυξη υποδομών πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, προβλέποντας την κατάθεση πρότασης προς τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς, προς υλοποίηση ενός εμβληματικού για την Ευρώπη έργου πράσινου υδρογόνου.

Η συνεργασία αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο καλύτερης προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας της πρότασης με την επωνυμία «Λευκός Δράκος» (white dragon) που θα υποβληθεί ως Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.,  ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Είναι πλέον γεγονός ότι η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, συνιστά τον κύριο άξονα, γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των κρατών για τις επόμενες δεκαετίες. Ακόμα πιο προωθημένη είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θέτει από τώρα τις βάσεις για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιδιώκει να μετεξελιχθεί σε ένα Κέντρο Ενεργειακών εξελίξεων, προσαρμόζοντας τη στρατηγική της στη βιώσιμη και δίκαιη μετάβαση, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Μεταξύ αυτών, το κυρίαρχο είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, άρτια καταρτισμένο σε ηλεκτρομηχανολογικές ειδικότητες, που μπορεί να προσανατολιστεί στις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες.

Στόχος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνει η πρώτη πράσινη Περιφέρεια στην Ελλάδα και από τις πιο πράσινες Περιφέρειες στην Ευρώπη.

Η στρατηγική αυτή επιλογή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της Περιφέρειας και την προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες και τεχνολογίες περιβάλλοντος με προεξάρχουσα εκείνη του πράσινου Υδρογόνου.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει, αναλαμβάνει το συντονισμό των ενδιαφερομένων φορέων της Ελλάδας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, για την επίτευξη κοινού μετώπου, με σκοπό την τελική κατάθεση φακέλου προς τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς  φορείς.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε το ενεργειακό κέντρο της χώρας για πολλές δεκαετίες και η τοπική κοινωνία ήταν και παραμένει άρρηκτα δεμένη με το τον τομέα αυτόν.

Ως εκ τούτου, θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ενεργειακή μας ταυτότητα και να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις και τις επόμενες δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο ως η πρώτη πιο πράσινη Περιφέρεια στην Ελλάδα και από τις πιο πράσινες περιφέρειες στην Ευρώπη, ώστε ο τόπος μας να αυξήσει τη δυναμική του και να μπει σε νέα τροχιά ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Ξιφαράς σημείωσε: « Η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. εργάζεται ήδη από σήμερα για την επόμενη ημέρα της «καθαρής» ενέργειας, δρομολογώντας, όχι μόνο την είσοδο της στις ΑΠΕ, αλλά και στις αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές, όπως το υδρογόνο.

Παράλληλα, συμμετέχουμε σε όλες τις σημαντικές σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μπορούμε να σταθούμε αρωγός στην Περιφέρεια σε ένα τόσο σημαντικό έργο για την επίτευξη βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα