Εγκατάσταση τμήματος νέου πλωτού αντλιοστασίου για την άρδευση Κωπαΐδας από την Υλίκη

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης επέβλεψαν το τελικό στάδιο εργασιών κατασκευής νέας πλωτής εξέδρας για την άρδευση της Κωπαΐδας από την Υλίκη.

Παρόντες ήταν επίσης οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Φανή Παπαθωμά, Κωνσταντίνος Μπακομήτρος και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Λουκία Θεοδώρου.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης νέου πλωτού αντλιοστασίου ξεκίνησε στο πλαίσιο ήδη συμβασιοποιημένου έργου και δίχως υπέρβαση του συμβατικού προϋπολογισμού. Ήταν η ταχύτερη δυνατή λύση, την οποία προέκρινε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατόπιν συνάντησης με καλλιεργητές της Κωπαΐδας και με δεδομένο το ιστορικό χαμηλό της στάθμης της Υλίκης.

Τμήμα του νέου πλωτού αντλιοστασίου (με 4 αντλίες) είναι ήδη λειτουργικό και διαθέσιμο για την άρδευση της Κωπαΐδας. Εξασφαλίστηκε έτσι η δυνατότητα διπλής άντλησης και ήδη τέθηκε σε λειτουργία. Ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες και το επόμενο τμήμα της πρώτης φάσης (με άλλες 4 αντλίες).

Ξεκινά και η δεύτερη φάση, η οποία προβλέπει σταδιακό εφοδιασμό με άλλες 8 αντλίες, ώστε να υπερκαλυφθούν οι ανάγκες αρδευτικού ύδατος.

Στο μεταξύ, η αρδευτική περίοδος έχει ξεκινήσει πρόωρα, από τα μέσα Απριλίου, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργου Ντασιώτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες και ανάγκες, που προκλήθηκαν από την ανομβρία. Μέχρι στιγμής και σε πείσμα των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η παρατεταμένη ανομβρία, η κατάσταση είναι οριακά διαχειρίσιμη.

Αυτό οφείλεται -εκτός από τις ενέργειες της Περιφέρειας- και στους καλλιεργητές, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα συνεργασίας και κατανόησης. Με την προσθήκη των νέων αντλιών τις επόμενες ημέρες, όπως και με τη λειτουργία του αντλιοστασίου του Μόρνου που ξεκινά άμεσα, εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε ισορροπία το σύστημα της άρδευσης.

Μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ΕΥΔΑΠ, υπεγράφη και η απαραίτητη προγραμματική σύμβαση για τη διάθεση ακατέργαστου αδιύλιστου ύδατος για την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου για το έτος 2024.

«Συνεργαστήκαμε με τους καλλιεργητές της Κωπαΐδας, προκρίναμε την ταχύτερη δυνατή λύση και δεσμευθήκαμε για την άρτια και έγκαιρη εγκατάσταση νέου πλωτού αντλιοστασίου, ώστε να ποτίσουμε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Ανταποκριθήκαμε στη δέσμευσή μας με μεθοδική δουλειά και ευχαριστώ πολύ τις υπηρεσίες μας για την επίβλεψη των εργασιών. Έχουμε εξασφαλίσει πλέον τη δυνατότητα διπλής άντλησης και συνεχίζουμε, ώστε να προμηθευθούμε επιπλέον αντλίες για να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και τους καλλιεργητές για τη συνεργασία. Οι αρδευτικές ανάγκες ικανοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και -κυρίως- δίκαια!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης τόνισε: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα η σημερινή, καθώς καταφέραμε σε ελάχιστο χρόνο να ξεπεράσουμε προβλήματα και να παραδώσουμε τμήμα ενός μεγάλου έργου, που θα αρδεύει την Κωπαΐδα σε περιόδους ανομβρίας. Το έργο συνεχίζεται εντατικά με τμηματικές παραλαβές, που θα ενισχύουν το δίκτυο άρδευσης.

Θέλω να επισημάνω το αδιάλειπτο καθημερινό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη, που αποτέλεσε ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες μας. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη των τεχνικών μας υπηρεσιών για την εντατική ενασχόληση και τέλος τους καλλιεργητές για την κατανόηση, την υπομονή και συνεργασία που δείχνουν. Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, που θα την αντιμετωπίσουμε μόνο με σκληρή δουλειά και συνεργασία».

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα