Δύο μεγάλα έργα στον Δήμο Τρικκαίων – Τι αφορούν

Δύο πολύ μεγάλα έργα ξεκινούν από τη ΔΕΥΑΤ, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός στα Μ. Καλύβια. Με προϋπολογισμό 9.161.120 €, περιβαλλοντικά οφέλη και τάχιστη έναρξη των εργασιών, ο Δήμος Τρικκαίων και η ΔΕΥΑΤ, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Νίκος Σακκάς, δίνουν μεγάλη έμφαση στα έργα υποδομής. Και μάλιστα, σε ένα χωριό που επλήγη σε τέτοιον βαθμό από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2024 και αφού υπογράφτηκαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους των δύο έργων, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Μ. Καλυβίων με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών και των κατοίκων.

Τονίστηκε από τον κ. Σακκά η σημαντικότητα του έργου για όλους τους κατοίκους και το ότι είναι ο μεγαλύτερος σε προϋπολογισμό βιολογικός καθαρισμός εκτός Τρικάλων. Κάτι που δείχνει και τη σημασία που δίνουν ο Δήμος Τρικκαίων και η ΔΕΥΑΤ, όχι μόνο για τα Μ. Καλύβια, αλλά και για γύρω χωριά, αφού υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του βιολογικού και σε αυτά.

Ο κ. Σακκάς υπενθύμισε ότι το έργο ξεκινά λίγους μόνο μήνες μετά τις πλημμύρες, φανερώνοντας και με τον τρόπο αυτόν την προσοχή που δίνει η δημοτική αρχή στις υποδομές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Χρήστος Μπλουγούρας έδωσε έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να λύνονται προβλήματα και να εκσυγχρονίζονται υποδομές, όχι μόνο στην πόλη – όπως κάνει η ΔΕΥΑΤ – αλλά και σε χωριά.

Στη συνάντηση έγινε ευρεία συζήτηση συνολικότερα για θέματα υποδομών στο χωριό, καθώς παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Εργων Γιώργος Καταβούτας και τομέα Α΄ Αποστόλης Παππάς, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΤ Δημ. Ζαϊράκης (αντιπρόεδρος) και Κ. Αργυρίου, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίης Κρανιάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μ. Καλυβίων Παν. Λαγάρας και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου κ. Παζαγόρας και Τσεκούρας, η διευθύντρια της ΔΕΥΑΤ κ. Εφη Καραμάλη και υπηρεσιακά στελέχη από τη ΔΕΥΑΤ και τον Δήμο Τρικκαίων.

Η αποχέτευση

Το πρώτο έργο έχει τον τίτλο «Δίκτυο αποχέτευσης και έργα προσαγωγής λυμάτων οικισμού Μεγάλων Καλυβίων». Σκοπός του είναι η κατασκευή πλήρους εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού σε όλους τους δρόμους του σχεδίου πόλης και η μεταφορά του συνόλου των λυμάτων στον νέο βιολογικό καθαρισμό για την πλήρη επεξεργασία τους.

Θα κατασκευαστούν 2 αντλιοστάσια, το πρώτο ανατολικά του χωριού (στην οδό Ιωαννίνων) το δεύτερο στη νότια πλευρά, σε κοινόχρηστη δημοτική έκταση στην οδό Κολοκοτρώνη, με περίπου 34,5 χλμ. αγωγών.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 6.561.120,00 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), η σχετική προεργασία (μελέτες, ένταξη έργου, προκήρυξη) είχε ξεκινήσει ήδη από το 2021 και η τελική έγκριση και χρηματοδότηση προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανάδοχος του εν λόγω έργου είναι η εταιρεία «ΟΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ»

Ο βιολογικός καθαρισμός

Το δεύτερο μεγάλο έργο ονομάζεται «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Μεγάλων Καλυβίων». Εχει ως αντικείμενο την κατασκευή νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) για τον οικισμό των Μεγάλων Καλυβίων.

Ο βιολογικός αυτός

  • καλύπτει τις ανάγκες των Μ. Καλυβίων για 20 χρόνια
  • προβλέφθηκε να καλύψει σε μελλοντική επέκτασή του για 40 χρόνια τα Μ. Καλύβια
  • προβλέφθηκε να καλύψει τις ανάγκες αποχέτευσης όμορων χωριών, όπως η Αγ. Κυριακή, το Γλίνος, ο Λόγγος.
  • θα κατασκευαστεί σε έκταση 25 περίπου στρεμμάτων (τα 11 στρέμματα παραχωρήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. στις 31 Μαΐου 2022 στη ΔΕΥΑΤ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.600.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ομοίως η προεργασία είχε ξεκινήσει από το 2021 και ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ – TEDRA».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα