Δήμος Διονύσου: Υπερψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 – Τι έργα περιλαμβάνει

Σε κλίμα συναίνεσης υπερψηφίστηκαν την Τρίτη 19/12/2023 από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, με ψήφους της συμπολίτευσης όσο και μερίδας της αντιπολίτευσης, ο Προυπολογισμός καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024. Ο Προϋπολογισμός ανήλθε στα 76.951.979,82 €, ενώ το Τεχνικό πρόγραμμα στα 26.190.054,90 €. Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε να μην υπάρχει αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2024.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου, λόγω της επικείμενης αλλαγής διοίκησης από 1/1/2024, υπήρξε συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τη νεοκλεγείσα διοίκηση, στην οποία παραχωρήθηκε γραφείο και πρόσβαση στα στοιχεία του Δήμου στο πλαίσιο της συνδιαμόρφωσης των εισηγήσεων.

Από την πλευρά της η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου επεσήμανε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα καταθέσει την πολιτική της πρόταση στην 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ ανέφερε ότι εξετάζει την αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης έκανε στις τοποθετήσεις του εκτενή αναφορά στη σωρεία των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισε ο Δήμος Διονύσου τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας περήφανος για το σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί. Επίσης εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του σε τυχόν μελλοντική αύξηση των δημοτικών τελών, επισημαίνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δεν σκέφτηκε ποτέ να καταφύγει στη εύκολη λύση της αύξησης, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η αναλυτική καταγραφή της φορολογητέας ύλης.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου Διονύσου μια νέα διοίκηση, που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου, με Δήμαρχο την κα Μαϊχόσογλου.

Υπό το πρίσμα αυτό, θέσαμε το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα υπόψη και της νέας Δημάρχου, προκειμένου σε συνεργασία μαζί μας αλλά κυρίως με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να συντελέσει στην από κοινού διαμόρφωσή του, όπου βέβαια αυτό ήταν εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση, να ξεκαθαρίσω ότι εμείς συνεχίζουμε και εργαζόμαστε κανονικά, και θα το κάνουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δημότες και τον τόπο μας.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 που φέρνουμε σήμερα προς ψήφιση αποτυπώνει το μεγάλο και επίπονο αγώνα που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η διοίκησή μας για να αλλάξει την εικόνα του Δήμου Διονύσου.

Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, καταφέραμε για ακόμη μία χρονιά να συντάξουμε ένα Τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει ελπίδα και προοπτική για την επόμενη μέρα. Για μια καλύτερη επόμενη μέρα που ξημερώνει για όλους τους συμπολίτες του Δήμου μας.

Να ευχαριστήσω λοιπόν τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Κριεμάδη, τον κ.Φωτάκη, τον κ.Παπαβασιλείου και όλα τα μέλη της Διοίκησής μας, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι συνέβαλαν στη σύνταξη ενός ρεαλιστικού Τεχνικού προγράμματος. Και βέβαια τα στελέχη της Τεχνικής μας Υπηρεσίας που παρά την υποστελέχωση εργάζονται αγόγγυστα και μας συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις για να γίνουν τελικά τα απαραίτητα έργα στο Δήμο μας.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024, ανέρχεται στο ύψος των 26.190.054,90 €. Από αυτά τα χρήματα το ποσό των 10.406.172,63 € αφορά σε νέες δράσεις του Τεχνικού Προγράμματος, το ποσό των 14.327.432,14 € αφορά σε έργα και μελέτες που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση από άλλους φορείς, ενώ το ποσό του 1.456.450,13 αφορά σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το Δήμο. Στο Τεχνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται οι προμήθειες και εργασίες που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό ενώ αν υπάρξουν νέες χρηματοδοτήσεις που θα εξασφαλιστούν στην πορεία, από διάφορα προγράμματα, θα συμπεριληφθούν και νέα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 περιλαμβάνει:

  • – Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης
  • – Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος (πλατείες, πεζοδρόμια, π.χ. κλπ)
  • – Συντήρηση οδικού δικτύου (ασφαλτοστρώσεις – λακκούβες)
  • – Αντιπλημμυρικά έργα
  • – Βελτίωση-ίδρυση κτιριακών εγκαταστάσεων, σχολικών κτιρίων
  • – Έργα αναπλάσεων
  • – Έργα για συντήρηση και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων
  • – Χρηματοδότηση για σύνταξη και ωρίμανση μελετών
  • – Εκπόνηση πολεοδομικών μελετών

Θέλω εδώ να κάνω και μία ειδική αναφορά στις χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε. Το έχω ξαναπεί και δεν θα κουραστώ να το λέω,  ότι είμαι πολύ περήφανος που φέραμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο μας από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές. Και επειδή στις εκλογές υπήρξε αμφισβήτηση αυτών των χρηματοδοτήσεων που πετύχαμε, από την παράταξη που κέρδισε τελικά στις εκλογές,  θα ήθελα να μας πει σήμερα η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος, με το χέρι στην καρδιά, αν εμμένει σε όσα έλεγε τότε. Γιατί πλέον, της έχει δοθεί από εμένα προσωπικά εν λευκώ πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του Δήμου. Οφείλει να μας πει λοιπόν: τελικά εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ο Δήμος μας ή όχι;

Σε κάθε περίπτωση δεν θα μείνω σε όσα ειπώθηκαν στις εκλογές για προφανείς λόγους… Αυτό που εγώ θέλω να καταδείξω είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις μόνο στην τύχη δεν οφείλονται. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τις πετύχουμε. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι η επόμενη διοίκηση θα ξεκινήσει τη θητεία της με εξασφαλισμένα έργα, δηλαδή θα κληθεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα στέρεο και ασφαλές περιβάλλον. Σε αντίθεση με την κατάσταση που εμείς παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση πριν από 4 χρόνια…

Εγώ θα πω ότι η δική μας δημοτική αρχή έχει ωριμάσει πολλά έργα τα οποία είτε εκτελούνται είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα αναφέρω ενδεικτικά:

– Τα νέα σχολεία σε Διονύσου Κρυονέρι και κόμβο Αγίου Στεφάνου και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων

– τις ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιούνται μετά από πολλά χρόνια και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

– τα έργα για τη βελτίωση του πολύπαθου δικτύου ύδρευσης του Δήμου μας

– τα έργα στα σχολικά, δημοτικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις

– τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων

– τα μεγάλα έργα αποχέτευσης που έχουμε εξασφαλίσει, για τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη και τις άλλες περιοχές του Δήμου μας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίζεται σήμερα θέτει τις βάσεις για το μέλλον του Δήμου μας και αποτελεί θα έλεγα ένα «δώρο» και μία χρυσή ευκαιρία για τη νέα δημοτική αρχή. Περιλαμβάνει μεγάλα έργα έργων υποδομών που δεν ήρθαν μόνα τους, αλλά που παλέψαμε για να τα εξασφαλίσουμε. Ο Δήμος μας παρά τα προβλήματα καθημερινότητας και τις δυσκολίες, έχει ήδη μπει στην τροχιά για να γίνει σταδιακά ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός Δήμος. Η πεποίθησή μου είναι λοιπόν ότι ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας. Τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό πρόγραμμα τα έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας και γι’αυτό σας καλώ να υπερψηφίσετε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024.»

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα