Δημοπρατείται η ανακατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου

Τη Μ. Δευτέρα 10.4.2023 εγκρίθηκε με ομόφωνη Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης/ανακατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού. Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό προϋπολογισμού 16.473.490€ με το οποίο αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα του υφιστάμενου δικτύου και της μονάδας του ΒΙΟΚΑ και επιτυγχάνεται η ριζική αναβάθμισή τους. To έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Δήμου Πόρου και το μεγαλύτερο έργο του Προγράμματος «Α. Τρίτσης» για Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.

«Τα έργα του Βιολογικού του Πόρου ξεκίνησαν το 1989 και ολοκληρώθηκαν το 2008, μέσω 5 ξεχωριστών εργολαβιών, ενώ το δίκτυο κατασκευάστηκε 2 φορές λόγω αρχικής αστοχίας. Ωστόσο, εξαιτίας σοβαρών μελετητικών, κατασκευαστικών και διαχειριστικών λαθών, ουδέποτε λειτούργησαν σωστά και ήδη από το 2011 βεβαιώθηκε από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ότι δεν είναι λειτουργικά. Μέχρι το 2014 ο Δήμος και η Περιφέρεια απέκρυπταν το πρόβλημα και ανέθεσαν 5 συμπληρωματικές εργολαβίες, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα οδήγησαν τον Δήμο σε σοβαρές νομικές περιπέτειες.

Η σημερινή δημοτική αρχή, ήδη από την περίοδο 2011-2014 που ήταν αντιπολίτευση, είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την παραδοχή των προβλημάτων και την πλήρη αντιμετώπισή τους. Έτσι, όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου (Σεπτ. 2014), ανέθεσε αμέσως πραγματογνωμοσύνη, η οποία κατέδειξε ότι τα έργα πρέπει να εκτελεστούν ξανά, και στη συνέχεια εξασφάλισε όλες τις αναγκαίες τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομοτεχνικές μελέτες και διεκδίκησε τεκμηριωμένα χρηματοδότηση για τη ριζική ανακατασκευή του έργου. Η υπερπροσπάθεια αυτή χρειάστηκε πολυετή σχεδιασμό και υπομονή, αλλά και θυσίες για τον Πόρο, αφού το Υπ. Εσωτερικών ενέκρινε κατ’ εξαίρεση για τον Δήμο μας 30% μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το ανώτατο πλαφόν (12εκ€) που αντιστοιχεί στην πληθυσμιακή του κατηγορία για το Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», με συνέπεια να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί κανένα άλλο έργο του για άλλους τομείς. Η έγκριση της τελικής χρηματοδότησης ολοκληρώθηκε με Απόφαση του Αν. Υπουργού Στ. Πέτσα στις 19.1.2023 και ο Δήμος μας αμέσως προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διενέργεια του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων, για την έναρξη του έργου απαιτείται πλέον διάστημα περίπου 6 μηνών συν τυχόν διάστημα εξέτασης προδικαστικών προσφυγών, ενώ, σύμφωνα με την Μελέτη του έργου, ο εργολάβος οφείλει να το ολοκληρώσει εντός 2,5 ετών και να το λειτουργήσει επιπλέον για άλλα 3,5 έτη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Κρίσιμα στοιχεία που εγγυόνται την επιτυχία του έργου:
• Όλες οι επί μέρους υποδομές (μονάδα, δίκτυο και αντλιοστάσια συλλογής Σφαιρίας, αντλιοστάσια δικτύου μεταφοράς Καλαυρίας) ενσωματώνονται σε ενιαίο έργο και ορίζονται ειδικά κριτήρια εμπειρίας για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Έτσι, εξασφαλίζεται η συμμετοχή μόνο μεγάλων και σοβαρών κατασκευαστικών εταιριών, η χρονική ταύτιση των έργων και η μελετητική και κατασκευαστική ομοιογένειά τους.

• Στο έργο περιλαμβάνεται επέκταση του δικτύου έως το Σιρόκο και το Σιρένε, τριτοβάθμια επεξεργασία των ακαθάρτων και κατασκευή δικτύου μεταφοράς στη Φούσα για άρδευση και πυρασφάλεια.

• Η Μελέτη του έργου, η οποία συντάχθηκε από τους μηχανικούς του Δήμου με την υποστήριξη εξειδικευμένων ιδιωτών μελετητών, δεν επαναλαμβάνει τα σφάλματα των προηγούμενων Μελετών και αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα που έχει γίνει αντιληπτό έως σήμερα λειτουργία (απόσμηση, εγκιβωτισμός, ανύψωση διέλευσης υπό την διώρυγα στο Κανάλι κ.ά.).

• Η διενέργεια του διαγωνισμού, η επίβλεψη και η παραλαβή του έργου θα γίνουν από ιδιώτες μηχανικούς που θα υποστηρίξουν τον Δήμο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος με το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής στις 31.3.2023.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα