Η τεχνολογία Building Information Modelling (BIM) στις σύγχρονες κατασκευές

Η Μοντελοποίηση Κατασκευαστικών Πληροφοριών (Building Information Modeling – BIM) είναι πλέον διαδεδομένη και πρωταγωνιστεί τόσο στους διεθνείς όσο και στους ελληνικούς κλάδους σχεδιασμού, διαχείρισης και κατασκευής τεχνικών έργων, εισάγοντας ψηφιακές μεθόδους. Η Σταματία Παναγιωτοπούλου, Technical Sales Trimble της εταιρείας JGC, περιγράφει αυτό το έξυπνο τρισδιάστατο εργαλείο και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του.

Σταματία Παναγιωτοπούλου, Technical Sales Trimble της εταιρείας JGC

Η ανάγκη προς την ψηφιακή μετάβαση του μελετητικού του κατασκευαστικού κλάδου, καθιστά την Μοντελοποίηση Κατασκευαστικών Πληροφοριών ΒΙΜ (Building Information Modeling) ιδανικό τρόπο διαχείρισης των έργων, μειώνοντας τα σφάλματα και διευκολύνοντας τη συνεργασία. Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Προτύπων BIM (National BIM Standards Committee – NBIMS), με την έννοια BIM ορίζεται μια ολοκληρωμένη ψηφιακή αναπαράσταση των φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών μιας υποδομής.

Ένα από τα βασικά οφέλη, είναι η αναπαράσταση όλης της πληροφορίας που απαιτείται, συγκεντρωμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός έργου, συμβάλλοντας στην αποδοτικότερη διαχείριση και έλεγχο του έργου, από τον σχεδιασμό του έως την ολοκλήρωση. Έτσι εξασφαλίζεται και η μη απώλεια σημαντικών πληροφοριών που αφορούν το έργο.

Σημαντικό όφελος είναι η άμεση  επικοινωνία και αλληλεπίδραση όλων των εμπλεκομένων, καθώς οι πληροφορίες του έργου ανανεώνονται άμεσα και δεν υφίσταται ο κίνδυνος να χαθούν από τη μία φάση στην άλλη, καθώς όλοι εξασφαλίζεται η επεξεργασία και επισκόπηση στο ίδιο μοντέλο. 

Υποστηρίζεται η βελτιστοποίηση λήψης αποφάσεων, αλλά  η εκτίμηση κόστους του έργου. Με τη χρήση της τεχνολογίας BIM γίνονται εύκολα διακριτά τα προβλήματα στο σχεδιασμό και κατά αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη, και συνακόλουθα να κατασκευαστεί το έργο ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι τροποποιήσεις στη μελέτη επιφέρουν άμεσες αλλαγές στο κόστος του έργου και είναι ευκταίο αυτές να εντοπίζονται στα αρχικά στάδια της μελέτης, ώστε να υπάρχει έλεγχος εγκαίρως.

Η Federal Highway Administration (FHA) των ΗΠΑ δήλωσε πρόσφατα: “Η χρήση ψηφιακών δεδομένων όπως τα 3D μοντέλα για την κατασκευή οδικών έργων γίνεται πλέον βιομηχανικό πρότυπο. Η κοινή χρήση του μοντέλου σχεδίασης και των σχετικών ψηφιακών δεδομένων έργου, επιτρέπει στους οργανισμούς και τους εργολάβους να επιταχύνουν την παράδοση των έργων και τη διαχείριση των συμβολαίων, ενώ παράλληλα συνεργάζονται σε προκλήσεις “εικονικά” πριν φτάσουν στο πεδίο εφαρμογής.”

Η Trimble έχει επενδύσει στην τεχνολογία BIM εδώ και αρκετά χρόνια και παρέχει μια ευρύτατη γκάμα λύσεων, εξοπλισμού και λογισμικών για εφαρμογές BIM, Digital twins, As-built κ.α.

Με το λογισμικό Trimble Connect η επικοινωνία του γραφείου με το πεδίο είναι άμεση. Αποτελεί, ουσιαστικά τον online συνδετικό κρίκο μεταξύ πεδίου (Trimble Access) και γραφείου (Trimble Business Center) και επιτρέπει τη μεταφορά, αποθήκευση και ταυτόχρονη χρήση επικαιροποιημένων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Υποστηρίζει τη χρήση πολλαπλών τύπων δεδομένων για χάραξη και έλεγχο στο πεδίο – (IFC, DXF, LandXML, κ.α.), για μείωση σφαλμάτων.

Το SiteVision ξεκλειδώνει και απλοποιεί τη χρήση γεωχωρικών πληροφοριών, επιτρέποντας την οπτικοποίηση των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στο γραφείο, απευθείας στο πεδίο, καθιστώντας το ένα ιδανικό εργαλείο καθ ‘όλη τη διάρκεια του έργου. Με χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR), ο χρήστης έχει πλήρη απεικόνιση και κατανόηση σύνθετων πληροφοριών BIM, με ασυναγώνιστη ακρίβεια, μέσω κοινών κινητών συσκευών (πχ τηλέφωνο ή tablet). Ικανοποιώντας την ανάγκη για λήψη και επικαιροποίηση γεωχωρικών δεδομένων με ακρίβεια και αξιοπιστία, το Trimble SiteVision βοηθά στη δημιουργία αποτελεσματικών projects.

Το Trimble XR10 με τα γυαλιά HoloLens 2 της Microsoft, αποτελούν μια mixed reality λύση συμβατή με βιομηχανικό πρότυπο hardhat και πιστοποιημένη για χρήση σε περιβάλλοντα ελεγχόμενης ασφάλειας. Το XR10 “ζωντανεύει” τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο γραφείο, ώστε να μπορούν εύκολα να απεικονίζονται και να κατανοείτε σύνθετες πληροφορίες με ασυναγώνιστη ακρίβεια, απευθείας στη συσκευή. Δείτε το 3D μοντέλο κατευθείαν στον χώρο εργασίας σας. Εμπλουτίστε την παρεχόμενη πληροφορία στο πεδίο, ώστε να λαμβάνονται οι πιο σωστές αποφάσεις. Ενθαρρύνετε τη συνεργασία και τη διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αποφυγή λαθών και καθυστερήσεων. Υποστηρίξτε σχεδόν κάθε τύπο αρχείου σχεδιασμού για εργολάβους – Από μοντέλα 2D έως 5D.

Η τεχνολογία αυτή είναι ήδη έτοιμη προς χρήση και η χρήση της έχει αποδειχθεί καίρια σε πολλές εφαρμογές τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_140 της ΠΕΣΕΔΕ

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα