Μελέτη αποκατάστασης κτιρίων – περιβάλλοντος χώρου του φρουρίου Φορτέτζα

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας» υπέγραψε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης με τον εκπρόσωπο των αναδόχων συμπραττόντων μελετητικών γραφείων «Ανάπλαση Α.Ε.» και «Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ» κ. Νίκο Στρατηφέα, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Άγγελου Μαλά, του εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Κώστα Γιαπιτζόγλου, του Πρ/νου Τμήματος Μελετών Τεχνικών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ. κ. Γιώργου Πετρουλάκη και του αντίκλητου του ανάδοχου/Τοπογράφου κ. Στράτου Ψυχαράκη.

Το έργο της αποκατάστασης των μνημειακών κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου του κάστρου της Φορτέτζας είναι αποτέλεσμα επίμονης και πολύχρονης διεκδίκησης του Δήμου Ρεθύμνης. Πέραν της προστασίας του σημαντικότερου μνημείου του Ρεθύμνου, η ανάδειξη του θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, μέσα από την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της απασχόλησης (δημιουργία νέων θέσεων εργασίας), την τόνωση της οικονομίας του Ρεθύμνου και την αναβάθμισή του τόπου μας ως ποιοτικού τουριστικού και αρχαιολογικού προορισμού.

Όπως είναι γνωστό, η χρήση των κτιρίων στο εσωτερικό του Φρουρίου έχει αποδοθεί στον Δήμο από το 2000 με υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ.

Στα περισσότερα από τα κτίρια έχουν γίνει στο παρελθόν, στο πλαίσιο του Β΄ΚΠΣ και με χρηματοδότηση του Δήμου Ρεθύμνης, βασικές εργασίες αποκατάστασης με αυτεπιστασία από την 13η ΕΒΑ.

Με τη σημερινή ανάθεση της εκπόνησης της Μελέτης, ουσιαστικά εκπληρώνεται ένα σημαντικό μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνης για την προστασία του μνημειακού και πολιτιστικού του αποθέματος.

Η Μελέτη αποκατάστασης των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου της Φορτέτζας περιλαμβάνει την εκπόνηση κύριων και υποστηρικτικών μελετών οι οποίες θα εξελιχθούν τμηματικά τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθούν μετά από 9 συνολικά μήνες, όπως: Γεωτεχνική έρευνα, Τοπογραφική και Αρχιτεκτονική αποτύπωση, Αποτύπωση φέροντος οργανισμού, Στατική μελέτη, Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων, Ενεργειακής Απόδοσης, Πυροπροστασίας, Μελέτες Ακουστικής, Φωτισμού (εσωτερικού και εξωτερικού), Ηχομόνωσης και Μουσειολογικές μελέτες.

Το κόστος της Μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 841.357€ (με Φ.Π.Α ) και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στη σημασία της σύμβασης του συγκεκριμένου έργου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Α. Μαλάς επισήμανε: «Η σημερινή μέρα είναι σημαντική αφού αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολυετούς προσπάθειας του Δήμου Ρεθύμνης για την προστασία της Φορτέτζας. Οι μελέτες που θα εκπονηθούν αφορούν εκτεταμένες παρεμβάσεις στο σύνολο των μνημείων εντός του Φρουρίου, η αξιοποίηση και λειτουργική ένταξη τους στο ενεργό πολιτιστικό κεφάλαιο του Ρεθύμνου».

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα