2,2 εκατ. € για επέκταση – βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Αγ. Παρασκευής Σάμου

Την ένταξη της Πράξης “Αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Παρασκευής Σάμου” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020 υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έπειτα από συνεργασία του υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά με τον υφυπουργό αρμόδιο για την Αλιεία, Σίμο Κεδίκογλου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.224.500€ και αφορά στην επέκταση και βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Παρασκευής Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Η βελτίωση των λιμενικών υποδομών στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και η δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρους εξοπλισμένου αλιευτικού καταφυγίου αποτελεί χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών αλιέων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής.

Σκοπός των προτεινόμενων έργων είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού λιμενίσκου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα τόσο του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, όσο και στην ευρύτερη βορειοανατολική περιοχή του δήμου Ανατολικής Σάμου.

Οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές της ευρύτερης περιοχής δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες. Στη θέση τού υπό ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου της Αγίας Παρασκευής Σάμου λειτουργεί ήδη υποτυπώδης λιμενίσκος, ο οποίος παρέχει μόνο πλημμελείς προσδέσεις και καμία άλλη εξυπηρέτηση (πχ νερό, ηλεκτρικό κλπ). Εντούτοις, σε αυτό βρίσκει καταφύγιο πλήθος μικρών αλιευτικών σκαφών από την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Σάμου.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου προβλέπει την κατασκευή προσήνεμου μόλου σχήματος Γ, συνολικού μήκους 68,90μ και παραλιακών κρηπιδωμάτων μήκους 77,80μ, κατασκευή ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, καθαίρεση υφιστάμενου μόλου και κατασκευή υπήνεμου μόλου κάθετα στο κρηπίδωμα μήκους 43,60μ. Ακόμη θα γίνουν βυθοκορήσεις για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών, οι απαραίτητες διαμορφώσεις και επιστρώσεις της χερσαίας ζώνης με τον κατάλληλο εξοπλισμό (δέστρες, κρίκοι πρόσδεσης) σε όλο το μήκος των κρηπιδωμάτων και με τα απαραίτητα δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροδότησης για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών. Προβλέπεται και η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων μετά ιστών και των απαραίτητων φανών ναυσιπλοΐας για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών εντός της λιμενολεκάνης.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργικότητα και τη συντήρηση του έργου, τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας της πράξης και, τέλος, δεσμεύεται για τον κατά προτεραιότητα ελλιμενισμό των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών στο καταφύγιο.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα