Φράγμα Μιναγιώτικο: Ποιοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Mελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ», που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός ΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο, προϋπολογισμού 96.494.657,15 (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 29.550.000,00€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι συνολικά 126.044.657,15€, υπεβλήθησαν, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, από τις εταιρείες:
α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,
β) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.-INTRAKAT-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

Είναι το τέταρτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατείται και το πρώτο που περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος και αρδευτικού δικτύου. Αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου που χωροθετείται στην Π.Ε. Μεσσηνίας και περιλαμβάνει το Φράγμα Μιναγιώτικο, το κλειστό υπογειοποιημένο σωληνωτό αρδευτικό δίκτυο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Έργου

Το Έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Μιναγιώτικου και ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου με στόχο την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής, με αρδευόμενη έκταση 35.000 στρεμμάτων περίπου στο Δήμο Πύλου – Νέστορος και στον Δήμο Μεσσήνης.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη (25) περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του Έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά, το Φράγμα Μιναγιώτικο που είναι φράγμα βαρύτητας από σκληρό επίχωμα, ύψους 49 μέτρων, του οποίου ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα είναι περί τα 11 εκατ. κ.μ.. Το αρδευτικό δίκτυο αποτελείται από πέντε (5) αρδευτικές ζώνες. Περιλαμβάνονται τα έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης, τα αντλιοστάσια το πρωτεύον και το δευτερεύον δίκτυο άρδευσης που καταλήγει στις υδροληψίες.

Η Α’ Φάση του Έργου, η οποία περιλαμβάνει τα έργα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φράγματος, ήτοι το έργο εκτροπής, το πρόφραγμα, το έργο υδροληψίας, Αντλιοστάσιο Α1, τους αγωγούς προσαγωγής έως τη Δεξαμενή Δ1, τη Δεξαμενή Δ1 που αρδεύει έκταση 18.810 στρεμμάτων και το αντίστοιχο δίκτυο άρδευσης, θα παραδοθεί ολοκληρωμένη και λειτουργική στους 18 μήνες. Το δε σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί σε 36 μήνες.

Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δημήτρης Πτωχός: Στρατηγική επένδυση στο μέλλον της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου

«Ημέρα που σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο για την Πελοπόννησο και ενισχύει την προσδοκία μας για μια πιο παραγωγική γεωργία» χαρακτήρισε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού: «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο για την περιοχή μας και ενισχύει την προσδοκία μας για μια πιο παραγωγική γεωργία. Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς έχει επιταχύνει την εκτέλεση κρίσιμων παρεμβάσεων στον τομέα της άρδευσης, προσφέροντας νέα προοπτική και επιλύοντας χρόνια προβλήματα.

Αυτό το έργο δεν είναι απλώς μια υποδομή, αλλά μια στρατηγική επένδυση στο μέλλον της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, καθώς θα συμβάλει στην άρδευση 35.000 στρεμμάτων και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Με την ολοκλήρωσή του, διαμορφώνουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την γεωργία και τους πολίτες μας, εξασφαλίζοντας ανάπτυξη και ευημερία για τις επόμενες γενιές».

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα