Στην αφετηρία αντιπλημμυρική «άμυνα» 680 εκατομμυρίων για την κλιματική απειλή!

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_116 της ΠΕΣΕΔΕ

Μια σειρά αντιπλημμυρικών υποδομών και δράσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας, έρχονται να τονώσουν την «άμυνα» της χώρας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τη διαρκώς συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις προσδοκίες τόνωσης του κατασκευαστικού κλάδου.

Με έργα «πρώτης γραμμής» ύψους μισού δισ. ευρώ, θα επιχειρηθεί εντός της τετραετίας η οχύρωση από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο. Συνολικά η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων θα επηρεάσει τη ζωή 500.000 πολιτών. Από πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί 16.000 πολίτες, ενώ το κόστος των ζημιών που προκάλεσαν ανήλθε σε 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής.

Η κυβέρνηση πήρε δάνειο 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την περίοδο 2019-23. Το ποσό του δανείου θα προστεθεί στα 355 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.Τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ εντός διετίας από σήμερα. Μέγιστος χρόνος αποπληρωμής είναι τα 25 χρόνια, ενώ προβλέπεται 7ετής περίοδος χάριτος και η απορρόφηση θα γίνει εντός εξαετίας. Το επιτόκιο είναι εξαιρετικά χαμηλό, κοντά στο 1%.

Μεταξύ των έργων για την προσαρμογή των υποδομών της χώρας στην κλιματική αλλαγή, καθώς αναμένεται ότι η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων θα αυξηθεί στο μέλλον, περιλαμβάνονται: -η υπερύψωση αναχωμάτων ποταμών -η εκβάθυνση ποταμών -η βελτίωση της αποστράγγισης ομβρίων υδάτων και -η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης των πλημμυρικών υδάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης γεγονότων πλημμύρας στο μέλλον στις πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως πιο ευάλωτες.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Πρόκειται για τα εξής έργα σύμφωνα με τον αναλυτικό κατάλογο του υπουργείου Υποδομών:

  1. Διευθέτηση ρέματος Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 49.994.800 ευρώ.
  2. Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας, στον Ασπρόπυργο, με συνολικό κόστος 14.127.200 ευρώ.
  3. Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών, με συνολικό κόστος 26.109.100 ευρώ.
  4. Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς Αχαρνών, με συνολικό κόστος 92.674.059 ευρώ.
  5. Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 24.700.000 ευρώ.
  6. Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην Καλαμαριά (β’ φάση), με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.
  7. Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λαχαναγοράς στην Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό κόστος 33.000.160 ευρώ.
  8. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου, με συνολικό κόστος 23.003.400 ευρώ.
  9. Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας, με συνολικό κόστος 104.562.560 ευρώ.
  10. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Νέας Μάκρης, με συνολικό κόστος 48.008.960 ευρώ.

Η διαχείριση της υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων θα ασκείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα με την εθνική στήριξη, θα χορηγηθεί επίσης χρηματοδότηση από τα ταμεία συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιπλέον, πόρους συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στις περιφέρειες και σε δήμους για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής για την Πολιτική Προστασία.

Από το ποσό αυτό, τα 27 εκατ. ευρώ διατίθενται για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους παρευρισκόμενους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να εκτελεστούν τα αντιπλημμυρικά έργα «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να έχουν αποτελέσματα», ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν συνέστησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε, ακόμα, ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ανακοινωθεί ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση «με καινούργιες κατευθύνσεις και δυνατότητες και καινούργια χρηματοδότηση».

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα