Ύδωρ 2.0: Διεθνείς επενδυτές για δύο μεγάλα αρδευτικά έργα στη χώρα

Σε roadshow του προγράμματος αρδευτικών έργων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Ύδωρ 2.0» σε διεθνείς επενδυτές προχωρούν τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, στο Λονδίνο θα παρουσιάσουμε σε ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες επενδυτικά σχήματα και εταιρείες που ασχολούνται με τις παραχωρήσεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναφύονται στο ελληνικό πρόγραμμα κατασκευής αρδευτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να προσελκυθούν διεθνείς επενδυτές σε τέτοια έργα, καθώς μάλιστα το μομέντουμ είναι θετικό τόσο για την ελληνική οικονομία, η οποία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όσο και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων-τροφίμων διεθνώς, αλλά και στις φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις (όπως τα έργα για την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση νερού).

Σαν «μαγνήτης» για τους επενδυτές λειτουργεί και η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» ενός τραπεζικού ιδρύματος υψηλού κύρους, της EBRD, η οποία έχει αναλάβει την ωρίμανση των δύο πρώτων έργων, των αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ταυρωπού και του φράγματος Μιναγιώτικου.

6+2 στην αφετηρία για τα αρδευτικά δίκτυα Ταυρωπού

Ήδη για τα συγκεκριμένα έργα το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ενώ η χρηματοδότηση φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη, καθώς μία συστημική τράπεζα έχει αποφασίσει, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, να ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης -πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες.

Για το πρώτο έργο, «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» στον κάμπο της Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 128,75 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), εκτιμάται στην αγορά ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον 5-6 κατασκευαστικές εταιρείες, είτε μεμονωμένες είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα, και 1-2 γαλλικές εταιρείες του τομέα διαχείρισης υδάτων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το δεύτερο έργο, Φράγμα Μιναγιώτικο και αρδευτικό δίκτυο για την άρδευση έκτασης 35.000 στρεμμάτων στους δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ).

Λόγω ακριβώς του μεγάλου ενδιαφέροντος και προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας για όλους, το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη παράταση του διαγωνισμού για τον Ταυρωπό, από την προσεχή Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις αρχές Δεκεμβρίου. Η παράταση αυτή θα οδηγήσει, πιθανότατα, σε ολιγοήμερη παράταση και του διαγωνισμού για το Φράγμα Μιναγιώτικο, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι οι δύο διαγωνισμοί θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.

1. Στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενες εταιρείες/κοινοπραξίες θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με την υποβολή Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

2. Ακολούθως, η αρμόδια Μονάδα Δημοσίων Επενδύσεων Ταμείου Ανάκαμψης και Λοιπών Χρηματοδοτικών Μέσων που υπάγεται στην ΕΥ Εφαρμογής Αμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων / ΓΓΕΠΥ ΥΠΑΑΤ υποβοηθούμενη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα εξετάσει τους φακέλους και θα επιλέξει, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, τις εταιρείες/κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει δύο διακριτά και διαδοχικά στάδια: τον ανταγωνιστικό διάλογο και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα