Υπογράφηκε στο Ναύπλιο η ΣΔΙΤ για τη μαρίνα της αργολικής πρωτεύουσας

«Σημαντική ημέρα για όλη την ανατολική Πελοπόννησο» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την υπογραφή – το  Σάββατο 8 Απριλίου στο Ναύπλιο, στο Βουλευτικό –  της ΣΔΙΤ για το έργο της μαρίνας του Ναυπλίου, η οποία αφορά στη μελέτη, χρηματοδότοτηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα της αργολικής πρωτεύουσας.

Η ΣΔΙΤ – η πρώτη στην Ελλάδα που αφορά σε μαρίνα – υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και του παραχωρησιούχου, από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου Τάσο Ζαφείρη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του παραχωρησιούχου, της ΤΕΚΑΛ Α.Ε., Παναγιώτη Ψαλτάκο.

Το προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ εν λόγω έργο – φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου – προβλέπει την κατασκευή τουριστικής μαρίνας χωρητικότητας 210 θέσεων στο Ναύπλιο, 500 μέτρα βόρεια από το υπάρχον λιμάνι, με δυνατότητα σε αυτή ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8 έως 12 μέτρα.

Οι υποδομές θα κατασκευαστούν τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα Ναυπλίου, θα αφορούν δε στη λειτουργία και διαχείριση των θέσεων ελλιμενισμού μόνιμων, διερχόμενων σκαφών, των βασικών και πρόσθετων υπηρεσιών των εμπορικών χρήσεων που θα αναπτυχθούν στην χερσαία περιοχή, καθώς και του αντίστοιχου χώρου στάθμευσης.

Π. Νίκας: «Υπερήφανος για τη Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, η  ημέρα «είναι σημαντική για όλη την ανατολική Πελοπόννησο, καθως το έργο που υπογράφουμε σήμερα θα επηρεάσει την οικονομική ζωή μέχρι και τη Μονεμβασιά. Ξεκινάμε με 25 εκ ευρώ και στην ανάπτυξή του, μόλις το έργο ολοκληρωθεί, θα φθάσει τα 100 εκ ευρώ” τόνισε ο περιφερειάρχης. Και συνέχισε:

“Αισθάνομαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινήθηκε με μεθοδικότητα -υπήρξαν άνθρωποι που ασχολήθηκαν αποκλειστικά επί 3,5 χρόνια για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Συνεργαστήκαμε με πολλά υπουργεία, αυτοδιοικητικούς φορείς, υπηρεσίες ενός ευρέος φάσματος του δημοσίου και ανοίξαμε δρόμους, καθώς είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα μας που αφορά σε μαρίνα -κι αυτό σημαίνει ότι θα αποτελέσει πιλότο για παρόμοια έργα που θα ακολουθήσουν στην πατρίδα μας”.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισήμανε, ωστόσο, πως “είναι στενάχωρο ότι χρειάστηκαν 15 χρόνια από όταν ξεκίνησε η διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα”, υπογραμμίζοντας ότι “η σημερινή ημέρα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών φορέων, κάτι που για την Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό θαύμα”.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ανακοίνωσε την υπογραφή, την ερχόμενη εβδομάδα, στο Ναύπλιο, του εργολαβικού συμφωνητικού για το έργο διασύνδεσης της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7, ενώ υπογράμμισε επίσης την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την διάθεση πίστωσης για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, οι 6 σιδηροδρομικοί σταθμοί της οποίας θα αποτελέσουν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά κέντρα -“είναι η μόνη γραμμή αρχαιολογικών χώρων στην Ευρώπη” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, για να επισημάνει, με έμφαση ότι όλα όσα υλοποιούνται και δρομολογούνται γίνονται σε συνεργασία με την κυβέρνηση:

“Θα ήθελα να εκφράσω ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό που έχει δώσει ουσιαστική βοήθεια για τα βήματα που έχουν γίνει, για τα έργα που προανέφερα και δηλώνω ότι με όλες τις δυνάμεις μου στηρίζω το μεταρρυθμιστικό του έργο” σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι “αποτελεί απόλυτη ανάγκη να είμαστε ενωμένοι, απόλυτη ανάγκη όμως είναι και να μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι απασχολήθηκαν και συνέδραμαν στην σημερινή ευτυχή κατάληξη για την ΣΔΙΤ της μαρίνας του Ναυπλίου, αναφερόμενος ονομαστικά σε στελέχη τόσο των αρμόδιων υπουργείων, όσο και του Δήμου Ναυπλιέων, καθώς και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Χαιρετισμοί

Κατά τη εκδήλωση, στην μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου για το Ναύπλιο, την Αργολίδα, αλλά και την ανατολική Πελοπόννησο, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου Τάσος Ζαφείρης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του παραχωρησιούχου -της ΤΕΚΑΛ Α.Ε.- Παναγιώτης Ψαλτάκος, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδιασμού από το στέλεχος της πιο πάνω εταιρείας Χριστιάνα Ψαλτάκου.

Παρόντες στο Ναύπλιο ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης αρμόδιος Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης και ΣΔΙΤ απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, Περιβάλλοντος Τάσος Γανώσης, Υποδομών Νίκωνας Τζινιέρης και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι για θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και για θέματα Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα