Κωνσταντίνος Μακέδος: Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. να καταστεί ουσιαστικός αρωγός και υποστηρικτής των επιχειρηματικών δράσεων των μελών του

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_109 της ΠΕΣΕΔΕ

Ο Πρόεδρος του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Μακέδος

Στις κρίσιμες ημέρες που βιώνει η χώρα όχι μόνο για την αγορά και την οικονομία, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα για την ελληνική κοινωνία, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε , σήμερα ειλικρινείς και υπεύθυνοι περισσότερο από ποτέ. Η πρωτοφανής  σε ένταση, διάρκεια και κόστος κρίση, πρέπει οριστικά να ξεπεραστεί. Και για να συμβεί αυτό αφενός απαιτείται τα επώδυνα παθήματα να γίνουν και μαθήματα και αφετέρου να συστοιχίσουμε οργανωμένα τις προσπάθειές μας, ο καθένας στον τομέα του, για την επιτυχή μας μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα εδράζεται στην εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Και που θα διασφαλίζει όρους δικαιοσύνης.

H χώρα δεν μπορεί να παραμένει ουραγός στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων στους τομείς που επιβεβαιωμένα μπορεί να παραχθεί προστιθέμενη αξία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ελληνική κοινωνία. Αυτό απαιτεί εθνικό σχέδιο, βούληση και αφοσίωση στην εφαρμογή του και κατανόηση για την επιτυχή υλοποίησή του. Δέκα χρόνια κρίσης είναι πάρα πολλά για να μην συμφωνούμε στα αυτονόητα. Το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή οφείλουμε να συντελεστεί και με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία αλλά και με ασφάλεια. Για να εξασφαλίσουμε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία αλλά και για να αποκλείσουμε κάθε δρόμο επιστροφής στις παθογένειες  που μας οδήγησαν στην κρίση. Τώρα ξέρουμε.

Αυτή είναι μια γενική παρατήρηση που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας καθώς και ευρύτερα αλλά και ειδικότερα ,πιστεύω πως μας αφορά.

Και για να περάσω στα δικά μας. Όλοι ασφαλώς, αναγνωρίζουν πως ο κλάδος μας αποτελεί κρίσιμο συντελεστή αλλά και πολλαπλασιαστή της πραγματικής οικονομίας που βλήθηκε και βάλλεται με σφοδρή ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ  Ν.Π.Ι.Δ.
Π.Π.Γερμανού 3-5, Τ.Κ. 105 61, Αθήνα, Τ: 210.3740546

Η γέννηση του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. αν και απόλυτα ορθολογική, δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη επιλογή και αποτέλεσε κρίσιμη εξέλιξη για τη διασφάλιση των συμφερόντων και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των μηχανικών και των εργοληπτών Δημοσίων έργων.

Συνειδητοποιήσαμε εξαρχής την αίσθηση του επείγοντος που έχει για τον κλάδο μας η επιτυχία του εγχειρήματος. Όχι μόνο γιατί πολλοί καιροφυλακτούσαν και εύχονταν την αποτυχία για να διαχειριστούν τα περιουσιακά στοιχεία των μελών μας. Όχι μόνο γιατί σε συνθήκες απουσίας ρευστότητας ο κλάδος θα κατέρρεε δίχως τον εγγυοδοτικό και πιστοδοτικό μας ρόλο. Όσο κυρίως γιατί πιστεύουμε βαθιά στις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου αλλά και στις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα επαγγελματικό ταμείο, όπως το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε., στην ενεργητική υποστήριξη του έργου των μελών μας. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτό.

Ήταν το πρώτο και το πιο κρίσιμο στοίχημα που ο κλάδος μας κέρδισε. Με ωφελημένο, επιτρέψτε μου να πω και την ελληνική οικονομία.

Το 2017 εγκρίθηκαν συνολικά 50.154 εγγυητικές επιστολές, ενώ διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας   του   Ταμείου,  για   31.000   μέλη   –   πιστούχους   Μηχανικούς   και Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, που συμμετέχουν σε περισσότερες από 6.000 Τεχνικές   Εταιρείες.   Σημειώνεται,  ότι  στις   17   Ιουλίου   2017   λειτούργησε   η υπηρεσία ψηφιακής έκδοσης εγγυητικών επιστολών. Την 1η Οκτωβρίου 2017υλοποιήθηκε   ο   μετασχηματισμός   του   φορέα   σε   πάροχο   ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, με τις νέες υπηρεσίες e- Πρωτόκολλο, e-Εγγυητικές και e-Εγκυρότητα.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με ευκαιρίες αλλά και απειλές. Ο εφησυχασμός και οι χαμηλές ταχύτητες είναι επικίνδυνες. Έχουμε επεξεργαστεί ένα φιλόδοξο και εφαρμόσιμο σχέδιο για να ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις.

Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. εισέρχεται στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του ανταποκρινόμενο με επάρκεια τόσο στους εγγυοδοτικούς και πιστοδοτικούς στόχους του όσο και στη δημιουργία  εκείνων των προϋποθέσεων που θα του επιτρέψουν να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα τους ιδρυτικούς του σκοπούς.

Πάνω από όλα όμως το 2018 στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. έχουμε σαν στόχο αφενός, να καταγράψουμε τις νέες δομές της αγοράς των υπηρεσιών για τους μηχανικούς και αφετέρου, να βοηθήσουμε τα μέλη μας να αναγνωρίσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες και τις νέες τάσεις. Επιθυμούμε και εργαζόμαστε έτσι ώστε το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. καταστεί ουσιαστικός αρωγός και υποστηρικτής των επιχειρηματικών δράσεων των μελών του. Ο πρώτος απολογισμός του Ταμείου μας αντανακλά και τη δέσμευσή μας να εργαζόμαστε βάση σχεδίου και στόχων που ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένα υψηλές απαιτήσεις των μελών μας.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου ένα μικρό σχόλιο για το μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού και με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση του ΣΤΕ:

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να εισακουστούμε από την Πολιτεία, η οποία οφείλει πλέον να ξανασκεφτεί και να μελετήσει σοβαρά όλες τις εμπεριστατωμένες προτάσεις και μελέτες μας, ειδικά αυτές που περιλάμβαναν την ανάληψη των κλάδων Επικούρισης και Εφάπαξ, από τους ίδιους τους επιστημονικούς φορείς, σε μία βάση αυτοδιοίκητου και συλλογικής διοίκησης, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών μας εισφορών.

Η απόδοση δικαιοσύνης, ο ορθολογισμός  και η ευελιξία στην αναγνώριση λαθών και στη διόρθωσή τους δεν αποτελεί αδυναμία για κανέναν, αντιθέτως αποτελεί το μόνο δρόμο που μπορεί να μας οδηγήσει σε μόνιμη πορεία προόδου.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα