«Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε αποτελεί έναν κρίσιμο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή για τη χώρα»

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_110 της ΠΕΣΕΔΕ

Άρθρο του προέδρου του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Κωνσταντίνου Μακέδου

Στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα και είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπιστεί το «τέρας» της ανεργίας, της αναπτυξιακής δυσπραγίας και του “brain drain”.

Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το σύνολο των ικανών και άξιων στελεχών της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου, καθώς και του προσωπικού του Φορέα μας, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, των αδυναμιών και των εμποδίων που επέφερε  η πολυετής και πολυεπίπεδη υφεσιακή «λαίλαπα» της κρίσης, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα συγκροτημένο σχέδιο, έτσι ώστε το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. να αποτελέσει έναν κρίσιμο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή για τον κλάδο.

Στόχος και στρατηγική επιλογή μας είναι η ουσιαστική υποστήριξη του Ταμείου στη λειτουργία της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελούν την «ατμομηχανή» της αγοράς.

Στηρίζοντας δυναμικά τους έμπειρους μηχανικούς, εργολήπτες και μελετητές, η δουλειά και η παρακαταθήκη των οποίων, είναι πολύτιμη και αναγκαία για τον τόπο.  Αλλά, και τους υψηλά καταρτισμένους νέους συναδέλφους, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του κλάδου και της χώρας μας.

Οι 50.154 εγγυητικές επιστολές, η απρόσκοπτη λειτουργία της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας για τα 31.000 μέλη – πιστούχους Μηχανικούς και Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, που συμμετέχουν σε περισσότερες από 6.000 Τεχνικές εταιρείες, δίνουν το στίγμα της συμβολής μας για τη χρονιά που πέρασε.

H ολοκλήρωση όλων των ψηφιοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μας, ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του Κανονισμού Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου μας και η εξωστρέφεια είναι τομείς, πάνω στους οποίους, εργαζόμαστε συστηματικά. Και έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Η άμεση ολοκλήρωση της μεταφοράς της περιουσίας που αναλογεί στο Ταμείο από την Πολιτεία, η αποκατάσταση των ακραίων ασφαλιστικών αδικιών, αλλά και η ανάληψη των κλάδων Επικούρισης και Εφάπαξ από τους ίδιους τους επιστημονικούς φορείς, είναι για μας στρατηγικές προτεραιότητες.

Επιπλέον, και έχοντας υιοθετήσει υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και διαφάνειας στη λειτουργία του Ταμείου, προσαρμοζόμαστε σε όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με σκοπό να πετύχουμε τη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό φορέα εγγυοδοσίας AECM. Στόχος μας, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του Ταμείου μας και συνεπακόλουθα η διεύρυνση της υποστήριξης του έργου των μελών μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Θέλουμε το Ταμείο να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε έναν πανευρωπαϊκό εγγυοδοτικό Φορέα, ο οποίος στην 25ετή λειτουργία του έχει παράσχει εγγυητικές σε περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μόνο το 2016 εγκρίθηκαν εγγυητικές ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται επίσης, ότι η 3η διαδοχική απόφαση μεταβίβασης περιουσίας στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συνδυάστηκε με τη συμμετοχή του Ταμείου στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, με 11εκ., αποτελούν στοιχεία που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το άμεσο μέλλον.

Χωρίς μηχανικούς στη δουλειά – δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε τις προσπάθειές μας. Εμείς, οι Έλληνες μηχανικοί, έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να συμβάλλουμε στο να μπει η χώρα, στο βαγόνι της προόδου.

Η ίδρυση του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, του καθολικού διαδόχου της Διεύθυνσης Πιστοδοσίας και Εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ, αποτελεί μία κατάκτηση για τον πολύπαθο κλάδο μας. Ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη υπήρξε.

Γι΄ αυτό και εργαζόμαστε με σχέδιο και αφοσίωση, έτσι ώστε οι ευκαιρίες που γεννά η δημιουργία του ΤΜΕΔΕ για τους μηχανικούς και για τις μικρές και μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες, αλλά και η προσδοκία για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι άλλωστε κοινή η φιλοδοξία μας, μετά από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης, ο κλάδος μας να τεθεί ξανά σε πορεία υγιούς και βιώσιμης προόδου.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα