Ταφόπλακα η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με την άνοδο της εργατικής δαπάνης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧ. ΔΙΑΚΟΣ
ΜΗΧ/ΓΟΣ-ΗΛΕΚ/ΓΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ 72-ΠΥΡΓΟΣ
ΤΗΛ. 26210-29901
EMAILdomiloe@yahoo.gr

Ο πρόεδρος ΣΕΔΕ Ν. Ηλείας, μέλος του Δ.Σ. ΠΕΣΕΔΕ και Μηχ/γος-Ηλεκ/γος-Μηχανικός, Νικόλαος Αχ. Διάκος σχολιάζει με επιστολή του τη νέα σύμβαση εργασίας για τα οικοδομικά επαγγέλματα.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Σ.Ε.Δ.Ε .Ν. ΗΛΕΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 2ο ΠΑΡ. β.

Σκοπός του σωματείου είναι η διαφύλαξη, προστασία και προαγωγή των κοινών επαγγελματικών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών, επιστημονικών συμφερόντων των μελών της.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με περισσή έκπληξη διάβασα την θετική έκβαση για τους εμπνευστές της νέας σύμβασης εργασίας για τα οικοδομικά επαγγέλματα.

Θρίαμβος δηλαδή για τους εργατοτεχνίτες των τεχνικών εταιρειών, με πρωτοβουλία των ίδιων των εργοδοτών τους που τα έχουνε οικονομήσει, αφού πλέον καθορίζεται για τα βασικά ημερομίσθια 41€ για τους τεχνίτες, 38€ για τους βοηθούς και 35€ για ανειδίκευτους εργάτες, τα οποία προσαυξάνονται με σειρά επιδομάτων.

Έτσι έχουμε αύξηση 18,31% στο κατώτατο ημερομίσθιο του εργάτη, 28,4% στο κατώτατο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη και 38,51% αύξηση το κατώτατο ημερομίσθιο του τεχνίτη.

Και όλα αυτά όταν με την απόφαση αρ. 38866/21-4-2022 το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας από 1/5/2022 καθορίσθηκε σε 31,85€, με εξαγγελία του Πρωθυπουργού και υπογραφή του αρμοδίου υπουργού κ. Κων/νου Χατζηδάκη.

Έχουμε λοιπόν μια νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, η οποία απέχει παρασάγγας από την αποκαλούμενη εθνική ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας των πανελληνίων εργοληπτικών οργανώσεων.

Δεν ξέρω αν, οι συνάδελφοι των άλλων εργοληπτικών οργανώσεων του Ελλαδικού χώρου, είναι τόσο πλούσιοι ή τόσο γαλαντόμοι, ώστε να κινήσουν και να υπογράψουν μια τέτοια συνδικαλιστικά απαράδεκτη απόφαση, ή τι κίνητρα είχαν, γιατί τ΄ αποτελέσματα του παρελθόντος περί άλλων πείθουν. Αλλά εκείνο που έχω να πω εγώ για την δική μου την οργάνωση την ΠΕΣΕΔΕ, την οποία δεκαετίες υπηρέτησα και υπηρετώ με αυταπάρνηση είναι ότι:

Την πρώτη ταφόπλακα έβαλε η Κυβέρνηση που κατάργησε την υποχρεωτική βεβαίωση εγγραφής των εργοληπτών σε κάποια πανελλαδικής εμβέλειας οργάνωση, την δεύτερη ταφόπλακα την βάλαμε εμείς οι ίδιοι και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι μικρομεσαίοι των άλλων οργανώσεων που δεν κατάλαβαν που θα φτάσουν οι ασφαλιστικές εισφορές, έτσι όπως διαμορφώνεται η εργατική πλέον δαπάνη.

Εκεί λοιπόν που μιλάγαμε για αναχρονιστικούς τεκμαρτούς συντελεστές εργατικής δαπάνης, και ότι έπρεπε να μειωθούν, σε λίγο αναγκαστικά λόγω του «χωροφύλακα» Ε-12, η εργατική δαπάνη πλέον έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα κατώτατα ημερομίσθια θα υπερκαλύπτει το αποτέλεσμα των τεκμαρτών συντελεστών της αρχαίας υπουργικής απόφασης Φ 21/405 /2002 και οι ασφαλιστικές εισφορές θα απογειωθούν.

Το αντίδοτο λοιπόν σ’ αυτή την εντελώς λαθεμένη ενέργεια βρίσκεται στην εθνική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι : «Αν δεν δεσμεύεται η επιχείρηση από οποιαδήποτε Σ.Σ.Ε (μη υποχρεωτική Σ.Σ.Ε. κλάδου και μη συμμετοχή στην υπογραφή της μπορεί νa αρχίσει νa αμοίβει το προσωπικό με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) που μνημονεύθηκε».

Αν βέβαια η νέα ομοιοεπαγγελματική σύμβαση δεσμεύει την επιχείρηση, τότε η επιχείρηση  αποχωρεί από τον χώρο και εφαρμόζει την Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ..Σ.Σ.Ε.).

Συνάδελφοι,

Σε μια εποχή που το επάγγελμά μας δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά, λόγω της απαξίωσης από την πλευρά της κρατικής εξουσίας, από την επιτηδευμένη ακρίβεια των υλικών κατασκευής και από τα απομεινάρια της πολύχρονης οικονομικής κρίσης και της κρίσης COVID, κάποιοι κάνοντας κακή αντιγραφή στο προεκλογικό παράδειγμα των αυξήσεων της κεντρικής κυβέρνησης συντάχθηκαν με τους εθνικούς εργολάβους και τους αντίστοιχους της πίσω πόρτας των υπουργείων και πρότειναν, την γνωστή σε όλους αύξηση του ημερομισθίου των απασχολουμένων στα οικοδομικά έργα.

Η αύξηση που η ΠΕΣΕΔΕ και οι άλλες εργοληπτικές οργανώσεις ψήφισαν για τους απασχολούμενους στα οικοδομοτεχνικά έργα, είναι υπερβολική, κατευθυνόμενη και καταχρηστική απέναντι στην πραγματική οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν οι μικρομεσαίοι εργολήπτες.

Η δραματική αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής, η έλλειψη στοιχειωδών αναθεωρήσεων, η μάστιγα της τεκμαρτής εργατικής δαπάνης, η υψηλότατη φορολογία, η προκαταβολή φόρου και η απουσία πιστώσεων σε εκτελεσμένα έργα συνθέτουν ένα πτωχευτικό σύνολο για τους μικρομεσαίους κατασκευαστές, εντελώς αποτρεπτικό για πολυτέλειες όπως η μεταβολή των κατώτατων ημερομισθίων, των τεχνητών, των βοηθών και των ανειδίκευτων, σε 41, 38 και 35€ αντίστοιχα, από 29,62€ (Δεκέμβρης του 2021, απόφαση 107675) και το οποίο από 1/5/2022 αυξήθηκε σε 31,85 € (απόφ.38866)με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη.          

Τώρα όσον αφορά τις προσαυξήσεις (επιδόματα κατώτατου μισθού και καταβολή προσαύξησης λόγω τριετιών), κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι αυτά όχι μόνο έχουν καταργηθεί με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012, αλλά υπάρχει και η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ 148/2022 που καταργεί όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα για παλαιούς και νέους εργαζόμενους μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012. Επίσης αναστέλλει ομοίως τις τριετίες για παλαιούς και νέους εργαζόμενους για προϋπηρεσία μετά την 14/2/2012.

Αλλά και ο αρμόδιος υπουργός εργασίας κάνει τον ανήξερο γιατί εξέδωσε την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. οικ. 7613/395/18-2-2019, με την οποία τα καθορισθέντα με την υπουργική απόφαση οικ. 4241/127/30-1-2019 ημερομίσθια προσαυξάνονται κατά τριετίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4093/2012.

Το ΣΤΕ όμως αποφάσισε ότι «Η προσβαλλόμενη πράξη κατά το μέρος που παρέχει οδηγίες για την εφαρμογή αυτής, δεν  είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου» και παρακάτω «……Η  έννοια όμως που δίδει η Διοίκηση στις διατάξεις του ανωτέρω νόμου  και οι υποδείξεις  που απευθύνει προς ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση προς  τις  διατάξεις αυτές δεν είναι  καθ’ εαυτό διεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν δημιουργούν νομική δέσμευση  γι’ αυτούς…»   και αυτό γιατί στο μνημονιακό νόμο 4093/20212 προβλέπεται ότι: « Θέμα επιδομάτων επί του κατώτατου μισθού και καταβολή προσαύξησης λόγω τριετιών, μπορεί νa ανοίξει μόνο αν η ανεργεία υποχωρήσει κάτω από το 10%».

Αφού λοιπόν δεν τηρείται ο μνημονιακός νόμος 4093/12 για τα επιδόματα (τριετίες) και είναι ήδη δυσβάσταχτες οι ασφαλιστικές εισφορές με κατώτατο ημερομίσθιο τις Γ.Ε.Σ.Σ.Ε. 31,85€ φανταστείτε τι γίνεται με κατώτατα ημερομίσθια 41, 38 & 35€.

Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό σε αυτούς τους συναδέλφους που δεν έχουν αντιληφθεί τι πληρώνουν μέχρι σήμερα για ασφαλιστικές εισφορές ότι με την ψηφισθείσα ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας πέραν του διογκωμένου ημερομισθίου ή του μισθού εμείς καλούμεθα να πληρώσουμε παράνομα επιδόματα (τριετίες) και ασφαλιστικές εισφορές διογκωμένες χάριν προεκλογικών «δώρων» που όμως αύριο θα κριθούν παράνομες και η Ε.Ε. θα επιβάλει κυρώσεις. Εμείς όμως θα έχουμε πληρώσει. Και θα κληθούμε να ξαναπληρώσουμε ως μέλη αυτού του κράτους που συχνά πυκνά εργαλιοποιείται σε βάρος των μικρομεσαίων οικονομικών φορέων για την επανάκτηση της εξουσίας.

Και βέβαια αυτό είναι το δεύτερο βήμα (αυτοχειρία) μετά την κατάργηση των υποχρεωτικών (1ο βήμα) βεβαιώσεων των συνδέσμων για την κατάργηση των εργοληπτικών οργανώσεων, αφού ο νόμος δίνει την δυνατότητα, αν δεν δεσμεύεται η επιχείρηση από οποιαδήποτε Σ.Σ.Ε. (μη υποχρεωτική Σ.Σ.Ε. κλάδου και μη συμμετοχή στην υπογραφή της), μπορεί να αρχίσει να αμείβει το προσωπικό με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεωτικής αποδοχής ομοιοεπαγγελματικής Σ.Σ.Ε. πολλοί θα χαιρετήσουν τον σύγχρονο συνδικαλισμό  που έχει ήδη μεταμορφωθεί σε εργαλείο πολιτικοοικονομικό, των ολίγων συνδικαλιστών της 1ης σειράς.

Και όλα αυτά για να παραμείνουμε πιστοί μέχρι τέλους στις αρχές στις οποίες θεμελίωσαν το καταστατικό του συνδέσμου μας κάποιοι συνάδελφοι, το μακρινό 1974, άνθρωποι με οράματα, με αγνές προθέσεις και ευγενή ανταγωνισμό.

Και ήταν τότε σε αριθμό τριάντα πέντε (35). Ο σεβασμός προς αυτούς είναι η ανέξοδη τιμή που τους ανήκει.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_129 της ΠΕΣΕΔΕ

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα