Σ.Καπέλλος: Χιλιάδες οι νέες θέσεις εργασίας για την αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια

O Chief Operating Officer, BoD member του ομίλου HELLENiQ ENERGY, κ. Σωτήρης Καπέλλος μιλάει στο  Εργοληπτικόν Βήμα Νο_132  για τη σημασία του μεγάλου φωτοβολταικού πάρκου στην Κοζάνη που κατασκεύασε ο όμιλος αλλά και για τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα προκειμένου να επιτύχει τους υψηλούς «πράσινους» στόχους που θέτει.

Σημαντικές επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμιστικές αλλαγές στις αδειοδοτικές διαδικασίες, ενίσχυση των υποδομών και ώθηση σε έργα αποθήκευσης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αύξησης της διείσδυσης των έργων ΑΠΕ που θέτει η χώρα. Αυτό υποστηρίζει ο Chief Operating Officer, BoD member του ομίλου HELLENiQ ENERGY, κ. Σωτήρης Καπέλλος τονίζοντας ότι μέσα στα επόμενα έτη θα χρειαστεί να εγκατασταθούν νέα GW ΑΠΕ προκειμένου να
«πιάσουμε» τους στόχους που φαίνεται πως θα θέσει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό των έργων εκτιμάει ότι μπορεί να δημιουργηθούν έως και 7.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή των κατασκευαστικών εταιρειών στην πορεία προς το «πράσινο» άλμα.
Σημειώνει ωστόσο ότι παρατηρείται αύξηση του κόστους εξοπλισμού των ΑΠΕ αλλά και του μεταφορικού κόστουςενώ η άνοδος του πληθωρισμού πιέζει ανοδικά και το κόστος δανεισμού και επιβαρύνει τις επενδύσεις. Ωστόσο, ο κ. Καπέλλος εκτιμάει ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν τα παραπάνω δε θα αποτελέσουν εμπόδιο στην συνέχιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα.Αντιθέτως, μεγαλύτεροςκίνδυνος ελλοχεύει, σημειώνει, από την καθυστέρηση βελτίωσης των υποδομών (ηλεκτρικές διασυνδέσεις) και την χρονοβόρα διαδικασία στην αδειοδότηση νέων επενδύσεων. Αναφερόμενος στο ζήτημα της πορείας των τιμών της ενέργειας τονίζει πως η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, αλλά οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ακόμα και με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος σταδιακής επαναφοράς της κατάστασης σε «ισορροπία». Αλλά, με τις τιμές ενέργειας να κινούνται σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό στο οποίο βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου. Μιλώντας για το μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο στην Κοζάνη, τονίζει ότι η παραγωγή του έχει φτάσει μέχρι και 1,5 GWh μέσα σε ένα 24ωρο που σημαίνει πως τοέργο μέσα σε μόλις μια ημέρα παρήγαγε την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν 400 νοικοκυριά σε ένα έτος. «Το δε κόστος της ενέργειας αυτής, είναι 58 €/MWh. Μπορείτε εύκολα να κάνετε τη σύγκριση, με τα πάνω από 200€/MWh που έφτασε το κόστος της ενέργειας την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, το συγκεκριμένο έργο καλύπτει το 0,7% των ετήσιων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια»εξηγεί.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και, εν γένει, για την πράσινη μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ποιες είναι οι προκλήσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου πλάνου, εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος και ποιες οι ευκαιρίες που ανοίγουν σε επιχειρηματικό επίπεδο;

Πρόσφατα ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι στο νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 / (ΕΣΕΚ)», το οποίο αυτή τη στιγμή τελεί υπό αναθεώρηση, θα προβλέπεται 65% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η εξέλιξη αυτή σημαίνει 28 GW ΑΠΕ, από τα αρχικά 19 GW που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΕΚ. Οι εν λειτουργία ΑΠΕ στο τέλος του 2022 θα ξεπεράσουν τα 10 GW, επομένως μέχρι το 2030 – δηλαδή, μέσα σε μόλις 8 έτη – θα πρέπει να εγκατασταθούν άλλα 18 GW ΑΠΕ, κυρίως αιολικά (χερσαία και υπεράκτια) και φωτοβολταϊκά που είναι οι πιο ώριμες τεχνολογίες. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία σημαντική πρόκληση, για τις υποδομές, για τους κατασκευαστές, τους επενδυτές, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά και όσες υπηρεσίες και οργανισμούς εμπλέκονται στις αδειοδοτικές διαδικασίες.

Η πανδημία που προηγήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εξοπλισμού των ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, πάνελ, μετασχηματιστές, διάφορα υλικά), αλλά και του μεταφορικού κόστους το οποίο παραμένει και σήμερα υψηλό, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε. Παράλληλα, η αύξηση του πληθωρισμού, αυξάνει το κόστος δανεισμού και επιβαρύνει τις επενδύσεις. Η «ενηλικίωση» των ΑΠΕ και η σταδιακή αντιμετώπισή τους ως ώριμες μονάδες παραγωγής ενέργειας, οδηγεί μεσο-μακροπρόθεσμα σε ανάληψη κινδύνου αγορών (marketrisk) και καθιστά τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς περισσότερο προσεκτικούς, επιφυλακτικούς και επιλεκτικούς στην χρηματοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, οι υφιστάμενες υποδομές χρειάζονται ενίσχυση για να μπορέσουν να απορροφήσουν την επιπλέον ισχύ και οι αδειοδοτικές υπηρεσίες είναι αναγκαίο να επιταχύνουν την επιμέρους αδειδότηση των νέων επενδύσεων.

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι αυξημένες τιμές εξοπλισμού και μεταφορικών και η γενικότερη αύξηση του κόστους επενδύσεων για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ισορροπήσει το γενικότερο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην συνέχιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει από την καθυστέρηση βελτίωσης των υποδομών (ηλεκτρικές διασυνδέσεις) και την χρονοβόρα διαδικασία στην αδειοδότηση νέων επενδύσεων.

Ένα επιπλέον θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι ότι για να μπορέσει να αυξηθεί η ισχύς των ΑΠΕ στα 28 GW, χρειάζεται και σημαντική ισχύς αποθήκευσης της ενέργειας, που εκτιμάται ότι πρέπει να είναι πάνω από 5 GW. Η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη αυτού του υψηλού στόχου. Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο αιτήσεις για αδειοδότηση έργων αποθήκευσης και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ακόμα θολό, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση των σχετικών επενδύσεων στην Ελλάδα να παραμένει ασαφής.

 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα στο ενεργειακό περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη και, φυσικά, στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις κινήσεις διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και για την πορεία των τιμών της ενέργειας; Η ενεργειακή κρίση θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμα;

 Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ΑΠΕ έχουν συμβάλει σημαντικά στην μείωση των τιμών ενέργειας στη χώρα μας, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όσο περισσότερες μονάδες ΑΠΕ συνδέονται στο δίκτυο, τόσο πιο πολύ λειτουργούν αποτρεπτικά στην περαιτέρω αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα «θωρακίζουν» ενεργειακά τη χώρα. Η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, αλλά οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ακόμα και με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος σταδιακής επαναφοράς της κατάστασης σε «ισορροπία». Αλλά, με τις τιμές ενέργειας να κινούνται σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό στο οποίο βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου.

 O όμιλος HELLENiQ ENERGY έχει παρουσιάσει ένα δυναμικό επενδυτικό και αναπτυξιακό πλάνο για την διαφοροποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις και ποιοι οι στόχοι που θέτετε;

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, αυτή τη στιγμή ο όμιλος HELLENiQ ENERGY λειτουργεί 340 MW ΑΠΕ, δηλαδή φωτοβολταϊκά (241 MW) και αιολικά (99 MW). Ο στόχος μας είναι να έχουμε περίπου 600 MW σε λειτουργία το 2023, 1 GW το 2025 και 2 GW μέχρι το 2030. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει με έργα που αναπτύσσουμε οι ίδιοι, αλλά και με εξαγορές. Στον στόχο του 2030 (2 GW) περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολικά και υπεράκτια αιολικά εντός Ελλάδος, αλλά και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

 Τον περασμένο Απρίλιο εγκαινιάσατε το φωτοβολταϊκό πάρκο 204,3 MW κοντά στην Κοζάνη, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στη χώρα και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο με πλαίσια διπλής όψης στην Ευρώπη. Ποια η προσφορά του έργου αυτού και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε για την κατασκευή του;

Το έργο αυτό λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2022 και η παραγωγή του έχει φτάσει μέχρι και 1,5 GWh μέσα σε ένα 24ωρο. Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος αυτής της παραγωγής, το έργο μέσα σε μόλις μια ημέρα παρήγαγε την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν 400 νοικοκυριά σε ένα έτος. Το δε κόστος της ενέργειας αυτής, είναι 58 €/MWh. Μπορείτε εύκολα να κάνετε τη σύγκριση, με τα πάνω από 200€/MWh που έφτασε το κόστος της ενέργειας την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, το συγκεκριμένο έργο καλύπτει το 0,7% των ετήσιων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της πανδημίας, από το Νοέμβριο 2020 μέχρι το Μάρτιο του 2022. Επιπλέον των διαδικασιών προστασίας της ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, εφαρμόστηκαν και όλες οι διαδικασίες προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού ως προς τον covid-19, ενώ υπήρξε και σχετική πιστοποίηση από την TUV Austria.

Η επιτυχία της κατασκευής αυτού του τόσο σημαντικού έργου, σε μέγιστο βαθμό οφείλεται στον επαγγελματισμό και την συνέπεια όλων όσων εργάστηκαν σε αυτό και ειδικότερα στις εταιρείες και το προσωπικό, που κατά 60% προερχόταν από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα έργο αντίστοιχου μεγέθους δεν θα ήταν δυνατό να εκτελεστεί, εάν δεν υπήρχαν οι κατασκευαστικές εταιρείες στην περιοχή με το ανάλογο προσωπικό, αλλά και τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα, σε ποσότητα και ποιότητα που θα μπορούσαν να το φέρουν εις πέρας.

 Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα υπενθυμίζουν την ανάγκη για νέες υποδομές, αλλά και για συνεργασία σημαντικών παραγωγικών κλάδων της χώρας, με πρώτο εκείνο των κατασκευών. Ποιες νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τις εταιρείες του κλάδου μέσα από τα έργα που είναι απαραίτητα για το «πράσινο άλμα» στο οποίο στοχεύει η χώρα;

Για να κατασκευαστεί ένα έργο ΑΠΕ χρειάζεται, κυρίως, έργα πολιτικού μηχανικού και εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Φυσικά, επιπλέον αυτών, εμπλέκονται μελετητές, σύμβουλοι, νομικοί και διάφορες υπηρεσίες (όπως π.χ. μεσίτες, υπηρεσίες εστίασης, ενοικίαση καταλυμάτων, παροχή καυσίμων για τον εξοπλισμό, ξενοδοχεία, υπηρεσίες security, κτλ.). Τα ίδια απαιτούνται και στην κατασκευή των υποδομών (υποσταθμοί, δίκτυα και άλλα).

Εάν πάρουμε ως παράδειγμα το φωτοβολταϊκό πάρκο 204,3 MW της Κοζάνης, για περίπου 18 μήνες απασχολήθηκαν άμεσα μέχρι 400 άτομα. Μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, όπως ειπώθηκε πριν, θα πρέπει να κατασκευαστούν στην Ελλάδα έργα ισχύος 18 GW. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συνεχή άμεση απασχόληση περίπου 7.000 εργαζομένων για 8 έτη. Και σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι διάφορες υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν. Η μερίδα του λέοντος σε αυτήν την απασχόληση είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες εκτελούν εργασίες όπως χωματουργικές εργασίες, πασσαλόμπηξη, θεμελίωση και κατασκευή των βάσεων των φωτοβολταϊκών & αιολικών και των πυλώνων διασυνδέσεων, ηλεκτρολογικές εργασίες, υπόγειες διασυνδέσεις κτλ.

Η δική μας εμπειρία είναι ότι, ειδικότερα η Δυτική Μακεδονία διαθέτει εταιρείες με σημαντικό μέγεθος, που λειτουργούν με επαγγελματισμό, γνώση και έμπειρο προσωπικό. Διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό και μηχανήματα και μπορούν, κάλλιστα, να ανταπεξέλθουν τις υψηλές προκλήσεις που βάζει η ανάπτυξη παρόμοιων κατασκευών, τεχνολογικής αιχμής.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_132 της ΠΕΣΕΔΕ

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα