Πράσινες στέγες και πράσινες προσόψεις

Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου, Μ. Καπάνταης

Ο Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου, Μ. Καπάνταης παρουσιάζει στο Εργοληπτικόν βήμα Νο_133 τους εναλλακτικούς χώρους πρασίνου που μπορούν να δημιουργηθούν στις μεγάλες πόλεις.

Οι πράσινες στέγες και οι πράσινες προσόψεις είναι μια λύση που βασίζεται στη φύση και που μπορεί να βοηθήσει την πόλη να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα με αυξανόμενες θερμοκρασίες και πιο συχνές και έντονες βροχοπτώσεις.

Οι πόλεις σήμερα

Σταθερή αύξηση της ρύπανσης από σωματίδια λόγω της κυκλοφορίας, της θέρμανσης και των βιομηχανικών εκπομπών, μια ακραία άνοδος των θερμοκρασιών του καλοκαιριού, ειδικά στις αστικές περιοχές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της πυκνότητας δόμησης, μείωση των πληθυσμών εντόμων και πτηνών λόγω της εξάπλωση των μονοκαλλιεργειών και η σφράγιση επιφανειών με τσιμέντο και άσφαλτο … ο κατάλογος των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούνται από εμάς τους ανθρώπους θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον.                                                

Στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, οι πόλεις έχουν προτεραιότητα. Σήμερα, πάνω από το ήμισυ της ανθρωπότητας ζει σε πόλεις και μέχρι το 2050 επτά στους δέκα από εμάς θα είναι κάτοικοι των πόλεων.                                  

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για να προετοιμαστούν οι πόλεις για την κλιματική αλλαγή;

Για δεκαετίες, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις και ερευνούν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, στις οποίες τα φυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, χρειάζονται για τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα μελλοντικά. Και επειδή ο χώρος για χώρους πρασίνου στις πόλεις επί του εδάφους γίνεται ολοένα και πιο σπάνιος, το αστικό πρασίνισμα γίνεται περισσότερο επίκεντρο.     

Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας για την προσαρμογή, τη βιωσιμότητα και την ισότητα έναντι στην κρίση του κλίματος, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις πράσινες στέγες, στις πράσινες προσόψεις μας παράλληλα με άλλους χώρους πρασίνου

Αστικό πρασίνισμα: Yπηρεσίες οικοσυστήματος και βιοποικιλότητα Ο φιλόδοξος στόχος του έργου «Έξυπνο Πράσινο» είναι να γίνει μετρήσιμη η υπηρεσία οικοσυστήματος των περιοχών πρασίνου.

Από την τοποθεσία keep-your-cool-this-summer-with-a-vertical-garden

Πράσινη επανάσταση οροφής: Γιατί οι πόλεις υιοθετούν πράσινες στέγες;

Ορισμένες πόλεις στην Ευρώπη αλλά και αλλού, έχουν καταλήξει σε μια λύση να επαναπροσδιορίσουν τους χώρους της οροφής σε: πράσινες στέγες.

Τι είναι μια πράσινη οροφή;                        Μια πράσινη οροφή, που ονομάζεται επίσης κήπος οικολογικής οροφής ή οροφής, είναι ένα φυτικό στρώμα που καλλιεργείται σε μια ταράτσα.   Οι πράσινες στέγες είναι ουσιαστικά αυξημένα πάρκα που διατηρούν δέντρα, διαδρόμους και πάγκους με σύνθετη δομική υποστήριξη, την άρδευση, την αποστράγγιση και τα στρώματα προστασίας των ριζών.

Αν και το αρχικό κόστος των πράσινων οροφών είναι υψηλότερο από τις στέγες με συμβατικά υλικά, οι ιδιοκτήτες κτιρίων μπορούν, όμως, να αντισταθμίσουν τη διαφορά μέσω του μειωμένου κόστους διαχείρισης από την κατανάλωση ενέργειας και του νερού από τις καταιγίδες. 

Γιατί οι πράσινες στέγες είναι τόσο πολύτιμες;

  • Μειώνουν το φαινόμενο αστικής θερμότητας
  • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις παραδοσιακές στέγες
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα
  • Δημιουργούν οπτικά ελκυστικό περιβάλλον
  • Συγκρατούν τα όμβρια ύδατα και μειώνουν τις πλημύρες                                                                    

Με αυτά τα κίνητρα και τα πολλά οφέλη που έρχονται με εγκαταστάσεις πράσινης οροφής, πολλοί οικολογικοί ιδιοκτήτες κατοικίας, επιχειρήσεις και πόλεις βρίσκουν τις πράσινες στέγες όλο και πιο ελκυστικές και αρχίζουν σιγά-σιγά να τις ενσωματώνουν στο τοπικό αστικό τοπίο.

Κρατήστε τη δροσιά αυτό το καλοκαίρι με έναν κάθετο κήπο

Με τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίζουν εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας και ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι μπροστά, πολλά νοικοκυριά στρέφουν την προσοχή τους σε μια σειρά παθητικών μέτρων ψύξης.  Τα διπλά τζάμια, η μόνωση, η σκίαση δέντρων και οι ψεκαστήρες στον τελευταίο όροφο είναι όλοι υποψήφιοι, αλλά υπάρχει μια σχετικά νέα ιδέα που κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα – ζωντανοί πράσινοι τοίχοι.  Γνωστοί και ως κάθετοι κήποι, οι ζωντανοί τοίχοι καλύπτονται πλήρως από βλάστηση, στεγάζονται σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και ποτίζονται σε κατασκευές που συνδέονται με τον τοίχο.                                                                                             

 Η καινοτομία στη βιομηχανία των πράσινων στεγών και τοίχων

Ο συνδυασμός τεχνολογιών (όπως μπλε-πράσινο, βιο-ηλιακό και αγροβολταϊκό) μας επιτρέπει να καινοτομούμε και να μεγιστοποιούμε τα οφέλη ακόμη και στις πιο μικρές εργασίες πράσινης στέγης και πράσινου τοίχου.

Οι πράσινες στέγες και προσόψεις είναι δημοφιλείς σε ορισμένες ασιατικές χώρες και την Ευρώπη, αλλά δεν έχουν ακόμη απογειωθεί στην κατασκευή, λόγω του υψηλού αρχικού κόστους. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι με την πάροδο του χρόνου, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική και υπερκαλύπτει την αρχική δαπάνη.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_133 της ΠΕΣΕΔΕ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα