ΠΕΣΕΔΕ: ΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧ. ΔΙΑΚΟΣ
ΜΗΧ/ΓΟΣ-ΗΛΕΚ/ΓΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ 72-ΠΥΡΓΟΣ
ΤΗΛ. 26210-29901
EMAILdomiloe@yahoo.gr

Ο Μηχ/γος-Ηλεκ/γος-Μηχ/κός Ε.Δ.Ε. Πρόεδρος Σ.Ε.Δ.Ε. Ν. Ηλείας Μέλος Δ.Σ. ΠΕΣΕΔΕ, Νικόλαος Αχ. Διάκος γράφει για την Στάση των δημοσίων έργων

Πριν κάποιους μήνες άρχισε να ελλοχεύει ο κίνδυνος τα δημόσια έργα να μείνουν ημιτελή. Και αυτό λόγω της υπερβολικής και συνεχούς αύξησης των υλικών κατασκευής.

Εμείς σαν ομοσπονδία (ΠΕΣΕΔΕ) ζητήσαμε από τον υπουργό να ενεργοποιήσει τον νόμο για τις αναθεωρήσεις, δηλαδή την προσαύξηση των τιμών των εργασιών, των τιμολογίων των έργων, ανάλογα με τις μεταβολές (αυξήσεις) της αγοράς ανά τρίμηνο.

Η υπόσχεση ήταν ότι θα ξεκινούσε η αναθεωρητική περίοδος το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου .

Το υπουργείο βέβαια αθέτησε την υπόσχεσή του και μετέφερε ως έναρξη της  αναθεωρητικής περιόδου το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα  με την  τελευταία  πληροφόρηση.

Εμείς συνεχίσαμε τα έργα χωρίς καμία βοήθεια, παρά τις προβλέψεις του νόμου, αλλά ξαφνικά βρεθήκαμε προ μεγάλης εκπλήξεως, ουσιαστικής για την εξέλιξη των έργων.

Το υπουργείο όχι μόνο δεν έδωσε τις  νόμιμες αναθεωρήσεις, ώστε να βοηθηθούν οι κατασκευές  των έργων υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, με κίνδυνο έργα  πνοής να μείνουν τη μέση, αλλά προχώρησε σε στάση πληρωμών.

Οι κ.κ. Καραμανλής, Βρούτσης και Άδωνις ΄΄ συνεργάσθηκαν ώστε να φρενάρουν  την ανάπτυξη.

Χιλιάδες λογαριασμοί έργων ΕΣΠΑ υποβάλλονται στις διαχειριστικές αρχές  των Περιφερειών για εξόφληση και οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν ν’  απαντούν ότι έχουν υποβάλλει τα αιτήματα στο υπουργείο και περιμένουν.

Περιμένουν οι διαχειριστικές αρχές την χρηματοδότηση από την Αθήνα και οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων έχουν στεγνώσει. Και να φανταστεί κανένας  ότι πρόκειται για έργα συνχρηματοδοτούμενα όπου η Ευρώπη βάζει την μερίδα του λέοντος και η Ελλάδα συμμετέχει συμβολικά συνήθως με τίμημα 10%.

Εύλογη λοιπόν η απορία μας. Που  είναι  τα  Ευρωπαϊκά λεφτά;

Που κατευθύνθηκαν; Πως αναλώθηκαν; Γιατί δεν βγαίνει κάποιος απ’ αυτούς που σε κάθε ευκαιρία μοιράζουν εκατομμύρια να μας πει τι γίνανε τα δικά μας λίγα ευρώ, αυτά που δουλέψαμε για να πληρώσουμε τους προμηθευτές, το προσωπικό μας, τους συνεργάτες μας, τους τεχνίτες που  συντηρούν τα μηχανήματα και τα μεταφορικά μας μέσα με τα οποία κατασκευάζουμε τα έργα και για να ζήσουμε κι εμείς οι ίδιοι;

Μιλάνε στην κεντρική κυβέρνηση για ανάπτυξη κι εμείς με την πανεπιστημιακή κουλτούρα που αποχτήσαμε προσπαθούμε να καταλάβουμε τι κουλτούρα έχουν οι διοικούντες ώστε να θεωρούν ανάπτυξη την στάση πληρωμών προς τους κατασκευαστές.

Είναι ανάπτυξη όταν ο μεροκαματιάρης δεν μπορεί στο τέλος της εβδομάδας να πληρωθεί και ν’ αγοράσει ένα κοτόπουλο, λίγα ζυμαρικά και λίγα  όσπρια να βγάλει την βδομάδα του;  Τι θα στείλει στα παιδιά του που σπουδάζουν;

Είναι ανάπτυξη όταν η περιφερειακή οικονομία πεθαίνει αφού το πρατήριο που μας δίνει καύσιμα αυτή την εποχή με πίστωση, ο λαστιχάς,  ο συντηρητής και όλοι οι άλλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατασκευή μένουν  απλήρωτοι;

Είναι ανάπτυξη όταν πάνε περίπατο οι πολλαπλές ρυθμίσεις προς την ΑΑΔΕ, εξ’ αιτίας της στάσης πληρωμών της κυβέρνησης και διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος με το αζημίωτο για αυτό το μπαταξίδικο δημόσιο, το οποίο παρ’ ότι εγκληματεί προς την ευαίσθητη, θνησιγενή και εύθραστη πλέον   ελληνική οικονομία, απαιτεί τα δικά του να τα εισπράττει με προσαυξήσεις;

Εμείς δώσαμε μεγάλες εκπτώσεις στις κατασκευές των έργων, έχοντας  πλήρη επίγνωση της πράξης μας αυτής. Με την έλευση της κρίσης των τιμών ζητήσαμε από το υπουργείο να μας επιστρέψει, υπό μορφήν αναθεώρησης  όπως  ο νόμος προβλέπει, ένα μικρό μέρος της έκπτωσης. Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ δεν αρνήθηκε (γνωστή η πολιτικάντικη τακτική). Αντί αυτού όμως προέβη σε στάση πληρωμών βυθίζοντας στο βαθύ μαύρο τον εργοληπτικό κόσμο.

Ξεδοντιάζοντας λοιπόν ένα μεγάλο ακόμη ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που  άντεξαν  όλες αυτές τις κρίσεις και  αναγκάζονται  να βάλουν λουκέτο, τώρα με ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης ,αφού περάσει λίγος καιρός θα βγει ο αρμόδιος υπουργός και θα πει ότι οι επιχειρήσεις που έκαναν  έναρξη είναι περισσότερες από αυτές που έκλεισαν, ίσως επειδή ο υπουργός μας μπερδεύει τις παραγωγικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με τα καφέ που άνοιξαν.

Εκεί λοιπόν που μας χρώσταγαν μας  πήραν και το βόδι λέει ο θυμόσοφος λαός μας γιαυτή την επαναλαμβανόμενη ατσαλιά της κυβέρνησης.

Υ.Γ.  Μίλησα μόνο για τα έργα ΕΣΠΑ, γιατί αν δεν πληρώνονται αυτά  φαντάσου να ζητήσεις χρήματα για έργα αρμοδιότητας και χρηματοδότησης από το υπουργείο εσωτερικών, γεωργίας ή αθλητισμού κ.λ.π . Ζήτω που καήκαμε.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα