ΠΕΣΕΔΕ : Αναστολή υποχρέωσης υποβολής ΕΝΤΥΠΟΥ Ε12

πηγή: ΠΕΣΕΔΕ

Προς
Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Κο Βρούτση Ιωάννη
Την Γενική Γραμματέα Εργασίας
Κα Στρατηνάκη Άννα

Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Γενικέ,


Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει και υπερθεματίζει την κάτωθι απόφαση του Υπουργείου :
Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ως αρμόδιος φορέας προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων αναλαμβάνει, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, πρωτοβουλία με μία σειρά συνεκτικών παρεμβάσεων:

Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, με τον τρόπο αυτό, διευκολύνουμε εργαζόμενους και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων), κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.

Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Σας παρακαλούμε όπως αντιμετωπίσετε με την ίδια λογική όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τεχνικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά, και εκδώσετε άμεσα αντίστοιχη απόφαση, στην οποία εκτός των άλλων να προβλέπεται η αναστολή υποχρέωσης αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου με την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε12.

Σίγουροι για την καταλυτική και άμεση παρέμβασή Σας, παραμένουμε στην διάθεσή Σας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα