ΠΕΣΕΔΕ: Αβάσταχτο το βάρος των ανατιμήσεων των υλικών για δημόσια έργα – Στενά τα δημοσιονομικά περιθώρια, μόνο εντός προϋπολογισμού όποια λύση απαντάει το ΥΠΟΙΚ

Συνάντηση για το κρίσιμο θέμα των υπέρογκων ανατιμήσεων των υλικών πραγματοποίησε το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό για το ζήτημα των διαρκών ανατιμήσεων των υλικών που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος εκτέλεσης των δημοσίων έργων δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις και να ζητήσει, νέες γενναίες παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των έργων.

Ο κ. Σταϊκούρας, παρότι αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργεί η διαρκής άνοδος των υλικών, ξεκαθάρισε ότι μετά τις σημαντικές σημερινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξημένες τιμές ρεύματος, τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν περαιτέρω κινήσεις. Όπως σημείωσε, οποιαδήποτε πιθανή λύση θα μπορούσε να δοθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων) θα πρέπει να βρίσκεται εντός των περιθωρίων του προϋπολογισμού.
Αναφέροντας πως η οικονομία αποτελεί μία δυναμική κατάσταση και τα δεδομένα να αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, ο Υπουργός υπογράμμισε την πρόθεσή του για έναν συνεχή και ανοιχτό διάλογο με την ΠΕΣΕΔΕ και, εν γένει, με την εργοληπτική κοινότητα, ώστε να εξεταστεί κάθε πιθανή λύση. Σημείωσε, ωστόσο, πως σήμερα, η μόνη λύση είναι «να μοιραστεί η ζημία».

Από την πλευρά της η ΠΕΣΕΔΕ υπενθύμισε πως οι εργοληπτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη «βάλει πλάτη» δίνοντας μεγάλες εκπτώσεις για να αναλάβουν δημόσια έργα και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσουν να σηκώνουν μόνες τους το βάρος της ζημίας και να απορροφούν τις αυξήσεις. Υπογράμμισε, δε, ότι με τις ανατιμήσεις σε μεγάλη κατηγορία υλικών για δημόσια έργα να ξεπερνούν το 200%, κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά από ένα ντόμινο χρεωκοπιών επιχειρήσεων και «παγώματος» σημαντικών δημοσίων έργων, εάν δε βρεθεί άμεσα μία λύση. Τέλος, παρέπεμψε στο πρόσφατο έγγραφο της ΕΑΑΔΗΣΥ προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Αναθέτουσες Αρχές με θέμα «Διευκρινίσεις ως προς την αύξηση των τιμών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, της κρίσης στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων συνεπειών του COVID-19», που παρέχει διευκρινίσεις και κατευθύνσεις για τα άρθρα της νομοθεσίας και προσφέρει τρόπους αντιμετώπισης των ανατιμήσεων.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα