ΠΑΣΥΔΙΠ: Παράνομα θερμομονωτικά προϊόντα στην αγορά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ), που υπογράφουν η Μαρία Κατσαουνίδου Πρόεδρος ΔΣ και Παντελής Πατενιώτης Γενικός Διευθυντής με τίτλο: «παράνομα θερμομονωτικά προϊόντα στην αγορά».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Έχει παρατηρηθεί να κυκλοφορούν στην αγορά παράνομα θερμομονωτικά προϊόντα, προερχόμενα είτε από όμορες χώρες, είτε από Έλληνες διανομείς και εμπόρους, τα οποία δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων, ενώ φέρουν τις προβλεπόμενες σημάνσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, καθώς επίσης και σε επιδοτούμενα προγράμματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, αλλά και την βιωσιμότητα των κατασκευών.

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις περιπτώσεις, που εμπίπτουν στην αντίληψή του, στις αρμόδιες αρχές και στην Εποπτεία της Αγοράς, χωρίς να υπάρχει η προβλεπόμενη ανταπόκριση και η πάταξη του φαινομένου. Παράλληλα, ενημερώνει με συνεχείς παρεμβάσεις Δελτία Τύπου και άρθρα την αγορά, προσπαθώντας να προστατέψει τους καταναλωτές.

Το μεγαλύτερο μερίδιο βεβαίως, κατά την άποψή μας, φέρουν τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠΑΝ & ΥΠΕΝ, αφενός μεν επειδή δεν ασκούν επαρκώς τον προβλεπόμενο από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία έλεγχο της αγοράς, αφετέρου δε δεν ενημερώνουν τους ελεγκτές μηχανικούς για τα καθήκοντά τους, κατά την εκτέλεση των ελέγχων στα προϊόντα του υποχρεωτικού τομέα, που ενσωματώνονται στα έργα.

Στα ανωτέρω προβλήματα προστίθεται και η αδικαιολόγητη και καταστροφική, κατά την γνώμη μας, απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία κατήργησε την δυνατότητα πιστοποίησης των θερμομονωτικών προϊόντων στο Σύστημα 1, που περιλαμβάνει τον έλεγχο της παραγωγής των προϊόντων από κοινοποιημένο φορέα.

Τα μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. είχαν υιοθετήσει την δυνατότητα αυτή και κατά το χρονικό διάστημα που ίσχυσε μέχρι την απαγόρευση από το ΥΠΑΝ, είχε περιοριστεί στο ελάχιστο η κυκλοφορία των παράνομων προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι σε σχετικό υπόμνημα που είχε αποσταλεί στο ΥΠΑΝ, ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση κατάργησης εκδόθηκε κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 305/11/ΕΕ και της Εντολής (Mandate M/103) για τα θερμομονωτικά προϊόντα του CEN.

Για την πάταξη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου, ΚΑΛΟΥΜΕ τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠΑΝ & ΥΠΕΝ:

  • Να ασκήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους στην αγορά.
  • Να επιλαμβάνονται των καταγγελιών και να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις άλλες νομικές κυρώσεις
  • Να ενημερώσουν τους ελεγκτές μηχανικούς για τον ορθό έλεγχο των προϊόντων, που ενσωματώνονται στα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Τέλος, το ΥΠΑΝ να αναθεωρήσει την απόφασή του και να επιτρέψει την δυνατότητα των παραγωγών θερμομονωτικών, να πιστοποιούν τα προϊόντα τους στο Σύστημα 1.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα