ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ: Πώς οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΈΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_126 της ΠΕΣΕΔΕ

Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου, Μ. Καπάνταης

Ο Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου, Μ. Καπάνταης, γράφει στο  ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ για τους τρόπους με τους οποίους οι κήποι της βροχής μπορούν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο των έργων υποδομών για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στις μεγάλες πόλεις.

 

Με το παρόν άρθρο έχουμε δημιουργήσει μια σειρά περιεχομένων από κήπους βροχής. Θέλουμε να δείξουμε παραδείγματα από πόλεις που υλοποίησαν αυτήν την ιδέα. Πόλεις των ΗΠΑ καιη πόλη του Σύδνεϋ της Αυστραλίας υιοθετεί επίσης κήπους βροχής. Στη Βραζιλία υπάρχουν επίσης ορισμένα παραδείγματα κήπων βροχής στην πόλη του Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΚΑΙ ΜΠΕΤΟΝ

Εικόνα1. Κήποι της βροχής Νέα Υόρκη.  Foto: NYCWater

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πόλης της Νέας Υόρκης, περισσότερο από το 70% της πόλης καλύπτεται τώρα από μια αδιαπέραστη επιφάνεια, η οποία δημιουργεί τεράστιους όγκους νερού της βροχής που συσσωρεύονται στο αποχετευτικό σύστημα κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Οι κήποι βροχής των πεζοδρομίων έρχονται ως λύση για να ελαφρύνουν το γκρίζο σκληρό τοπίο της πόλης και επίσης να επιτρέψουν στο νερό της βροχής να απορροφηθεί φυσικά από το έδαφος, μειώνοντας έτσι τις πλημμύρες. Οι κήποι βροχής χρησιμεύουν επίσης ως εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας των τοπικών υδάτινων οδών.Στις γειτονιές της Νέας Υόρκης που θα κατασκευαστούν κήποι βροχής, οι αριθμοί των δέντρων που έχουν είναι κάτω από το μέσο όρο και τα ποσοστά του άσθματος μεταξύ των νέων,άνω του μέσου όρου. Η αύξηση της βλάστησης, που δημιουργείται μέσω της προσθήκης κήπων βροχής, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, παρέχοντας σκιά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ομορφαίνει τις γειτονιές και προσελκύει ακόμα έντομα και πουλιά.

Εικόνα 2.Fonte: Portland Bureau of Enviroment Services

Οι κήποι βροχής θαείναι χτισμένοι στα πεζοδρόμια της πόλης και δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων στάθμευσης. Είναι παρόμοιες κατασκευές με τα κοινά παρτέρια των δέντρων, εκτός από το ότι διαφέρουν σε μέγεθος, έχουν κοψίματα που επιτρέπουν στο νερό της βροχής να ρέει και να ξεχειλίζει και είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να δέχονται περίπου 10 m3 νερό (το καθένα) κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Οι κήποι βροχής έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε όλο το νερό της βροχής να απορροφάται σε λιγότερο από 48 ώρες. Η αύξηση της πράσινης υποδομής είναι μέρος της στρατηγικής της Νέας Υόρκης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.Το δημαρχείο έδωσε έναν χάρτη των χώρων όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί οι κήποι και επίσης όπου θα χτιστούν οι νέοι.

Πράσινη υποδομή. Η Νέα Υόρκη άρχισε να χτίζει επιπλέον 5.000 κήπους βροχής, οι οποίοι σχεδιάστηκαν ειδικά για τις γειτονιές του Μπρούκλιν, του Μπρονξ και του Κουίνς. Τα έργα, που ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο Bill de Blasio, αποτελούν μέρος του προγράμματος Πράσινης υποδομής (Green Infrastructure) της πόλης και θα προστεθούν σε περισσότερους από 4.000 υπάρχοντες κήπους βροχής. Ως αποτέλεσμα, η Νέα Υόρκη θα έχει συνολικά περισσότερους από 9.000 κήπους βροχής στα πεζοδρόμια της, συμβάλλοντας στη μείωση των πλημμυρών και στη μείωση των υπερχείλισης των καταιγίδων. Εκτιμάται ότι αυτό το μέτρο θα αποτρέψει την είσοδο περίπου 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. «Χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά μέτωπο», δήλωσε ο δήμαρχος Μπλάζιο σε δήλωσή του. «Διπλασιάζουμε το μέγεθος του μεγαλύτερου προγράμματος πράσινης υποδομής της χώρας, δημιουργώντας πράσινες οάσεις στις γειτονιές μας και προστατεύοντας τις υδάτινες οδούς, μας για όλους τους Νεοϋορκέζους».

ΚΗΠΟΙ ΒΡΟΧΗΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, στο Σιάτλ, και στην Ουάσιγκτον, έχουν πειστεί ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σχεδιάσουμε τους δρόμους. Σε αυτές τις πόλεις όπως και άλλες στις ΗΠΑ, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται πράσινοι δρόμοι που απορροφούν τα όμβρια ύδατα. Αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος για να απορροφάται το νερό, καθώς η «γκρίζα» υποδομή είναι να μεταφέρει τα λύματα και όχι το νερό της βροχής. Θα είναι πάντα καλύτερο να αξιοποιείται το νερό της βροχής και να μη θεωρείται απόβλητο. Πόσο σημαντικά είναι οι κήποι βροχής; Χρησιμεύουν για να διατηρηθεί ο κύκλος νερού στο ίδιο μέρος και έτσι να αποφεύγεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στην πόλη.

ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΒΡΟΧΗΣ

Οι κήποι βροχής είναι ανοίγματα σε πεζοδρόμια, κυκλικούς κόμβους, κεντρικά παρτέρια, μέρη με μικρή κίνηση, τα οποία στεγανοποιούνται από σκυρόδεμα και εμποδίζουν τον κύκλο του νερού.Η πρόταση είναι να φυτευτούν με  πράσινο αυτά τα σημεία, κάνοντας το έδαφος να εμφανιστεί ξανά στις αδιαπέραστες επιφάνειες της πόλης.Με αυτό τον τρόπο, η περίσσεια του νερού της βροχής θα περιοριστεί και θα επιστρέψει στο έδαφος, αποφεύγοντας όχι μόνο τις πλημμύρες, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Εικόνα 3. Από την τοποθεσία Urbanista
Εικόνα 4. Σύδνεϋ έχει ήδη 154 κήπους βροχής εγκατεστημένους στους δρόμους του |Φωτογραφία: Πόλη του Σύδνεϋ

ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ

Ζέστη, πλημμύρες και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αυτές οι διαταραχές είναι λίγο πολύ γνωστές για  τους κατοίκους του Σάο Πάολο που θα μπορούσαν να λυθούν με ένα απλό μέτρο: Με τους κήπους της βροχής. Δύο αρχιτέκτονες που ζουν στη Mooca, ο Thiago Moliani και ο Lucas Chiconi, δημιούργησαν ένα έργο για την εγκατάσταση αυτών των κήπων σε τρία συγκεκριμένα και υποβαθμισμένα σημεία σε μια γειτονιά -στην οποία η περιοχή αυτή έχει τη μικρότερη πράσινη κάλυψη για τους κατοίκους της πόλης του Σάο Πάολο.Εκτός από την έλλειψη χώρων πρασίνου, αυτή η περιοχή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος στο Σάο Πάολο: υπάρχουν 17 θάνατοι για κάθε 10 χιλιάδες κατοίκους.

Εικόνα 5. οι αρχιτέκτονες παρουσιάζουν σχέδια τους για το πώς θα ήταν οι κήποι με βροχή.
Εικόνα 6 .Σύμφωνα με τις μελέτες των Moliani και Chiconi, ένας κήπος 150μ² θα επέτρεπε τη συγκράτηση 30.000 λίτρων νερού.

ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ  ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ

Σύμφωνα με τις μελέτες των Moliani και Chiconi, ένας κήπος 150μ² θα μπορούσε να συγκρατήσει 30.000 λίτρα νερού. «Σε μια μέρα με πολύ δυνατή βροχή, το νερό καταλήγει να μπαίνει μέσα στα σπίτια. Η εφαρμογή αυτής της κατασκευής, θα βοηθήσει επίσης πολύ σε αυτές τις μικρές πλημμύρες που συμβαίνουν στη γειτονιά », εξηγεί ο Μολιάνι.«Μακάρι αυτό να είναι μόνο η αρχή πολλών κήπων βροχής, πολλών πιο ανθρώπινων και πιο πράσινων μονοπατιών στην περιοχή μας».Thiago Moliani, αρχιτέκτονας.  «Οι κήποι βροχής θα χρησιμεύσουν για την αποκατάσταση του πράσινου στη γειτονιά, εκτός από τη συμβολή στην απορρόφηση του νερού και τον έλεγχο της θερμοκρασίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων», λέει οThiago Moliani στο κείμενο της αναφοράς. Μιλάμε για το περιβάλλον, την αστικοποίηση και την υγεία ». Thiago Moliani, arquiteto

Εικόνα 7


Projeto quer implanta rjardins de chuva na Mooca Arquitetos apostam em mais áreas verdes e menos alagamentos no bairrop aulistano Por Redação CicloVivo

Nova York terá 9.000 jardins de chuvaemsuascalçadas Mayra Rosa    

Urbanista

PROJETO TÉCNICO: JARDINS DE CHUVA

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα