Οι εξελίξεις των κινητοποιήσεων στις ΥΔΟΜ

Την ανοικτή επιστολή του κ. Δημήτρη Πετρόπουλου, Προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για στήριξη των κινητοποιήσεων στις ΥΔΟΜ δημοσιεύει το Εργοληπτικόν βήμα No_133 καθώς και τις εξελίξεις αναφορικά με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απορρίπτει την Αγωγή δύο Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών κατά της απεργίας και καταδικάζει το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Συνάδελφοι/σες

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκκινεί κύκλο κινητοποιήσεων, ώστε να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου των Διπλωματούχων Μηχανικών, και να διεκδικήσει λύσεις προς όφελος του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας και του Περιβάλλοντος. Βασικοί άξονες αποτελούν, η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, η αναβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και οι εξευτελιστικές αποδοχές μας.

Ξεκινάμε με την Απεργία – Αποχή από μια σειρά λειτουργιών των Υπηρεσιών Δόμησης από 23/1/2023 έως και 13/2/2023 και με Στάση Εργασίας στις 2/2 με συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ.

Εκτιμούμε ότι οι διεκδικήσεις μας: για τις ΥΔΟΜ, όπως αποτυπώνονται στο από 16/1/2023 Εξώδικο μας (https://emdydas.gr/images/stories/news/16-01- 2023_%CE%A5%CE%94%CE%9F%CE%9C_%CE%95%CE%9E%CE%A9%CE%94%C E%99%CE%9A%CE%9F_2023.pdf) αλλά και αυτές για τα μισθολογικά μας θέματα (βλέπε σχετικό Εξώδικο) https://emdydas.gr/images/stories/news/23.9.2022_exodiko_misthologika_23.9.2022 .pdf αφορούν το σύνολο των Μηχανικών, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με Συμβάσεις Έργου, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ).

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση μας το Μάρτη του 2022 για 2 βδομάδες, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύθηκαν, αλλά επιδεινώθηκαν. Αντί να έρθουν προσλήψεις, εκατοντάδες αποχώρησαν με συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια στις περισσότερες ΥΔΟΜ.

Αντί να απλοποιηθεί η νομοθεσία δεκάδες τροπολογίες προστέθηκαν στο ΝΟΚ (και όχι μόνο), αντί να προστατευθεί ο Δημόσιος Έλεγχος γενικεύτηκε με την γενικευμένη κατάργηση της προέγκρισης άδειας.

Αντί να ενισχυθούν οι υφιστάμενες ΥΔΟΜ δημιουργήθηκαν νέες μέσω “Αναπτυξιακών Οργανισμών”, με προσλήψεις Συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (χωρίς ωράριο, με αμφίβολες αποδοχές, δηλαδή σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας) και υπογραφές Δημάρχων.

Αντί να προστατευθεί η εργασία μας, οι επιθέσεις σε συναδέλφους μας εντάθηκαν, τα δικαστήρια πλέον αποτελούν την καθημερινότητα μας.

Οι διεκδικήσεις μας εκτιμούμε ότι αφορούν όλους και όλες και πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα:

Η στελέχωση των Υπηρεσιών (Δόμησης, Τεχνικών και άλλων) με Διπλωματούχους Μηχανικούς με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ ενάντια στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση, αφορά την καλή λειτουργία των Υπηρεσιών επ’ ωφελεία των Υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς.

Η βελτίωση των αποδοχών των Μηχανικών στο Δημόσιο -πέρα από την αναγκαιότητα της – θα συμπαρασύρει και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους.

Το ξεκαθάρισμα της πολυνομίας που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί όλους και όλες θα βελτιώσει τις σχέσεις Υπηρεσιών με πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας μας αφορά όλους εξίσου.

Η Νομική Προστασία αλλά και οι σταθερή Νομική Υποστήριξη των Υπηρεσιών θα συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου που επιτέλους πρέπει να υπάρξει για όλους (Υπαλλήλους, Πολίτες, Ελευθ. Επαγγελματίες).

Ο εξοπλισμός των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα και Εργαλεία θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανταπόκριση τους στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ο σαφής και συγκεκριμένος Δημόσιος Έλεγχος (προληπτικός και κατασταλτικός) προστατεύει το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μετακυλύουν τεράστιες ποινικές και άλλες ευθύνες στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν σε νέες γενιές “αυθαιρέτων” και νέους κύκλους “τακτοποιήσεων”. Καλούμε τους Συλλόγους Μηχανικών να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις με δηλώσεις τους ή και με προκήρυξη αντίστοιχων, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Απερρίφθη η Αγωγή των Υπουργείων σε βάρος της Απεργίας – Αποχής των τριών Ομοσπονδιών

Σε συνέχεια της από 25/1/2023 Κοινής Ανακοίνωσης μας ενημερώνουμε ότι πριν από λίγο ανακοινώθηκε η 73/2023 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απορρίπτει την Αγωγή των δύο Υπουργείων και καταδικάζει το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της κοινής μας κινητοποίησης, και τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων και των επιχειρημάτων μας. Αποτελεί ηχηρή απόρριψη των αναφερομένων στην Αγωγή των δύο Υπουργείων, αλλά και ισχυρή παρακαταθήκη  -όχι μόνο για τις Ομοσπονδίες μας- αλλά για ολόκληρο το κίνημα των εργαζομένων. Ειδικά γιατί ελήφθη παρά το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Νόμος «Χατζηδάκη».

Όπως αναφέρει και η απόφαση «στο δικόγραφο της αγωγής δεν εκτίθενται πραγματικά περιστατικά από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί βάσιμα το συμπέρασμα ότι η υπό κρίση απεργία-αποχή θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα σε πανεθνικό επίπεδο.»

Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Απεργία – Αποχή, η στήριξη της από Συλλόγους Μηχανικών όπως ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η ευρεία δημοσιότητα που της προσδώσαμε, αποτελούν αναμφίβολα, θετική παρακαταθήκη. Η συμπόρευση και η κοινή δράση των Ομοσπονδιών μας  οφείλει να γενικευθεί, όπως και η στήριξη και από άλλους κλάδους εργαζομένων.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αντί να απασχολούνται με το πώς θα κάνουν αγωγές εναντίον εργαζομένων, θα όφειλαν να ασχοληθούν – έστω και ελάχιστα – με το να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που θέτουμε με το εξώδικό μας.

Η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζομένους, δε θα περάσει. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με διώξεις δε μας έκαμψε και έπεσε στο κενό. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αγωνιστικότητα, έδειξαν για άλλη μια φορά το δρόμο.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_133 της ΠΕΣΕΔΕ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα