Οι Δημόσιες Συμβάσεις έργων σε καθεστώς συνθηκών ανωτέρας βίας «πολεμικού» και «κερδοσκοπικού» πληθωρισμού

Επιστολή ΠΕΣΕΔΕ προς Υπουργούς με θέμα: Οι Δημόσιες Συμβάσεις Έργων σε καθεστώς συνθηκών ανωτέρας βίας και “πολεμικού” πληθωρισμού

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ :
1. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ.Κ. Αχ. Καραμανλή
2. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη
3. Υπουργό Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα

ΚΟΙΝ :
1. Υφυπουργό Υποδομών κ. Γ. Καραγιάννη
2. Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση
3. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Θ. Σκυλακάκη
4. Αναθέτουσες Αρχές

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Όπως είναι κοινώς γνωστό, από τα τέλη του 2020 παρατηρείται σημαντική άνοδος των τιμών σε πληθώρα υλικών ευρείας χρήσης και υψηλής σημαντικότητας για την εκτέλεση δημοσίων έργων, με αποκορύφωμα την τρέχουσα χρονική περίοδο. Αυτό που ξεκίνησε ως πληθωριστικό κύμα λόγω της υγειονομικής κρίσης εξελίσσεται σήμερα σε «πολεμικό» και «κερδοσκοπικό» πληθωρισμό με φρενήρη αύξηση όλων, πλέον, των υλικών, εξαιτίας κυρίως των συνεχόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια.. Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρουμε ότι ο οικοδομικός σίδηρος έχει αυξηθεί κατά 100 %, και η άσφαλτος κατά 200%. Αυτό σημαίνει ότι ο σκελετός ενός κτιρίου που κόστιζε πριν τις ανατιμήσεις 1.000.000,00 ευρώ κοστίζει σήμερα 1.500.000,00 ευρώ, τα δε έργα οδοποιίας, όπως και όλα τα άλλα έργα, με τις παρούσες τιμές είναι αδύνατον να υλοποιηθούν από τους Αναδόχους.

Είναι προφανές ότι αυτή την όλως αιφνίδια και απρόβλεπτη ανατίμηση των υλικών, που ενσωματώνονται στις εργολαβίες, δεν ήταν δυνατό να την γνωρίζουν οι Ανάδοχοι κατά την υποβολή των οικονομικών τους προσφορών και εάν δεν ληφθούν διορθωτικές παρεμβάσεις από πλευράς της Πολιτείας, θα υποστούν σοβαρότατη οικονομική βλάβη σε βάρος των περιουσιών τους. Η οικονομική ισορροπία των μεταξύ των Αναδοχών και του Δημοσίου συμβάσεων έχει πλέον ανατραπεί, με συνέπεια να τίθεται σε διακινδύνευση η επαγγελματική επιβίωση των Αναδόχων αλλά και η ομαλή ολοκλήρωση των έργων. Η εμμονή στην συνέχιση των συμβάσεων είναι αντίθετη στην καλή πίστη και στα συναλλακτική ήθη διότι έχει ανατραπεί το δικαιοπρακτικό θεμέλιο, στο οποίο βασίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των Αναδόχων.

Οι παρούσες συνθήκες είναι συνθήκες ανωτέρας βίας και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από πλευράς Σας. Η έννομη τάξη έχει ως απώτερο σκοπό την προστασία και διατήρηση των λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των κοινωνών του δικαίου και τον στόχο αυτόν τον επιτυγχάνει με την θέσπιση κανόνων δικαίου.

Επειδή, πολύ σοφά η εθνική μας νομοθεσία, με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, που εφαρμόζεται και στις δημόσιες συμβάσεις, έχει προβλέψει ότι : « Η άσκηση του δικαιώματος απαγορεύεται αν υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος», η Ομοσπονδία μας έχει να Σας προτείνει μία σειρά προσωρινών μέτρων ώστε να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των έργων :

  • Παράταση κατ’ ελάχιστον δώδεκα μηνών όλων των Χρονοδιαγραμμάτων
  • Προσωρινή διακοπή εργασιών
  • Έκδοση νέων συντελεστών αναθεώρησης για όλο το εύρος των εργασιών
  • Αναπροσαρμογή του εργολαβικού ανταλλάγματος για την κάλυψη των ανατιμήσεων στις περιπτώσεις που δεν δύνανται να καλυφθούν από τους συντελεστές αναθεώρησης.
  • Αναπροσαρμογή των Προϋπολογισμών Μελετών των υπό δημοπράτηση
    Έργων ώστε να συμβαδίζουν με την οικονομική πραγματικότητα.

Για να διαβάσετε πατήστε ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα