Μελέτη για το νέο Ψηφιακό Μουσείο της Ιτέας

Πρόσβαση στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ιτέας, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πρόκειται να αποκτήσουν, όσοι ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στο χρόνο.

Ο Δήμος Δελφών υπέγραψε σύμβαση με το Τμήμα Αρχειονομίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου για τη μελέτη της μετατροπής του υφιστάμενου κτιρίου που στεγάζει σήμερα το Ωδείο, σε Ψηφιακό Μουσείο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Το Ωδείο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο ‘Κυριακοπούλειο’, θα μεταστεγαστεί εκεί, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη μετατροπή του σε Μουσείο.

Η δυναμική παρουσία των μουσείων στο διαδίκτυο αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα επικοινωνίας τους με το κοινό. Η νέα πραγματικότητα επιβάλει τη δημιουργία ψηφιακών χώρων στους οποίους παρέχονται σχεδόν ό,τι υπηρεσίες παρέχονται και δια ζώσης, δηλαδή πληροφορίες για την συλλογή και τα εκθέματα, εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες για διάφορες ομάδες κοινού, διαλέξεις, ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις κ.ο.κ.

Βασικό πρότυπο για την δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιτέας θα αποτελέσει μια σύνθετη μορφή ψηφιακής παρουσίας στο διαδίκτυο που ακολουθούν οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί παγκοσμίως, μέσω της οποίας παρουσιάζονται οι συλλογές με γνώμονα τη διάδραση με τον επισκέπτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα δίνει στον επισκέπτη/χρήστη την δυνατότητα επιλογής της πορείας του με βάση τα ενδιαφέροντά του. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν 2 ταξινομήσεις/κατηγοριοποιήσεις της συλλογής, οι οποίες θα αποτυπώνονται στη μορφή μιας συνάρτησης και θα δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα επιλογής κριτήριου με βάση το οποίο θέλει να περιηγηθεί.

Α) Χρονολογική ταξινόμηση: 19ος, 20ός και 21ος αι.

Β) Ταξινόμηση με βάση θεματικές ενότητες, όπως ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνη, θρησκεία, προσωπικότητες- δημόσιος/ ιδιωτικός βίος: Ίδρυση της πόλης, Καποδίστριας, Μικρασιάτες πρόσφυγες, επαγγέλματα του παρελθόντος, βιομηχανική αρχαιολογία.

Αφού ο επισκέπτης επιλέξει την ταξινόμηση που τον ενδιαφέρει, στη συνέχεια θα εμφανίζονται οι αφηγήσεις και τα εκθέματα που σχετίζονται με αυτή την επιλογή. Για το κάθε έκθεμα ξεχωριστά θα δίνεται η απαραίτητη τεκμηρίωση σε γραπτή και ηχητική μορφή, καθώς επίσης και πρόσθετο εποπτικό υλικό, όπως φωτογραφίες, χάρτες, συναφή αντικείμενα/μνημεία κ.ά.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

.
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα