Μαρίνες και Τουριστικοί λιμένες: Χαμένος θησαυρός ή μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία;

Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ & Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_127 της ΠΕΣΕΔΕ

Η έρευνα της διαΝΕΟσις για τις Μαρίνες και τους Τουριστικούς Λιμένες στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων που ακόμα και με εφαρμογή 30% των όσων προβλέπει θα δημιουργηθούν 5.164 νέες θέσεις ελλιμενισμού που θα προκαλέσουν μία οικονομική συνεισφορά της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι από τους 168 τουριστικούς λιμένες, που διαθέτει η χώρα μόνο οι 37 λειτουργούν, τα περιθώρια περεταίρω ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού είναι σίγουρα μεγάλα. Ανταγωνιστικές αγορές όπως της Κροατίας, της Τουρκίας και της Ιταλίας που έχουν επενδύσει περισσότερο σε αυτό το κομμάτι έχουν παρουσιάζουν σήμερα μεγάλα κέρδη.

Η πολύ αναλυτική έρευνα της διαΝΕΟσις καταλήγει στο απλό και ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η έστω και μερική κατασκευή των θέσεων ελλιμενισμού, που έχουν χωροθετηθεί αλλά λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να αποδώσει σημαντικά έσοδα στην εθνική οικονομία ενώ μπορεί να συνεισφέρει πολύ θετικά και στην απασχόληση. Στις πιο βασικές δράσεις του πλάνου αυτού είναι η αξιολόγηση του δικτύου των ήδη χωροθετημένων τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων, επιλέγοντας τις κατάλληλες περιπτώσεις λιμένων οι οποίοι μπορούν να ολοκληρωθούν κατασκευαστικά και,η αναμόρφωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της παραχώρησης τουριστικών λιμένων. Μάλιστα, με το προτεινόμενο σχέδιο στρατηγικής εφαρμόζεται, το 30% των υφιστάμενων χωροθετημένων αλλά μη κατασκευασμένων θέσεων ελλιμενισμού κατασκευάζεται και ιδιωτικά κεφάλαια προσελκύονται. Το αποτέλεσμα θα είναι 5.164 νέες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής μέσα σε δέκα χρόνια, με συνολικά έσοδα που πλησιάζουν τα €2,9 δισ. Από το έτος 2031 και έπειτα, δε, οι νέες θέσεις ελλιμενισμού θα συνεισφέρουν οικονομικά (άμεση και έμμεση επίπτωση) με €602,7 εκατ. τον χρόνο, ενώ θα συντηρούν και 8.422 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το βέλτιστο σενάριο της έρευνας, με την κατασκευή του 30% των υφιστάμενων χωροθετημένων και μη κατασκευασμένων θέσεων ελλιμενισμού, τη δεκαετία 2022-2031 θα δημιουργηθούν 5.164 νέες θέσεις ελλιμενισμού που θα προκαλέσουν μία οικονομική συνεισφορά της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ από το έτος 2031 και έπειτα, οι νέες θέσεις ελλιμενισμού θα συνεισφέρουν οικονομικά (άμεσα και έμμεσα) 602,7 εκατ. ευρώ και 8.422 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση.

 

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα