Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ: Η πανδημία ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού…

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_119 της ΠΕΣΕΔΕ

Η πανδημία ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού…

Η υγειονομική κρίση μας οδήγησε όλους, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, σε μία περίοδο αξιολόγησης και επαναπροσδιορισμού των βασικών αξιών. Επίσης, μας ανάγκασε όλους να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και να δούμε από διαφορετική οπτική το πώς τελικά είναι καλύτερα, για το καθένα ξεχωριστά, να βιώνει την καθημερινότητά του. Ανέδειξε θεσμούς, που είναι βαθιά ριζωμένοι στην ελληνική κοινωνία, όπως αυτός της οικογένειας και, κυρίως, μας υπενθύμισε τις ικανότητες που έχουμε ως έθνος. Πρωτίστως, όμως, μας έφερε αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία η φύση είναι απρόβλεπτη και ατίθαση και η επιβίωση του καθένα από εμάς εξαρτάται απόλυτα από την επιβίωση του συνόλου. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε, με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο,  πόσο απαραίτητο τελικά είναι το Κράτος και οι Δομές του, όπως για παράδειγμα αυτές της Υγείας. Τέλος, για ακόμη μία φορά, διαπιστώσαμε ότι την υγειονομική κρίση δεν την βιώσαμε όλοι το ίδιο. Ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας φορτώθηκε σοβαρές οικονομικές απώλειες και μεγάλωσε το αίσθημα της επαγγελματικής του ανασφάλειας.

Η τελευταία δεκαετία της κοινωνικής και οικονομικής  ζωής της Χώρας έφερε στους περισσότερους πολίτες δυσκολίες επιβίωσης και έντονο το αίσθημα της απογοήτευσης.  Μας έκανε να δούμε, με βίαιο τρόπο, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κουβαλάμε ως φυλή και που μας εμποδίζουν να εξελιχθούμε. Σε αντιδιαστολή, η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια πολλά από τα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά μας. Ίσως, τελικά, η μετά την κορωνοϊό εποχή, να είναι αυτή που θα καταφέρουμε να επαναπροσδιοριστούμε ως Έθνος, ως Κράτος, ως Πολίτες και να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε με βασικό «δομικό» υλικό τη συσσωρευμένη εμπειρία αυτής της δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα