Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το Μέλλον είναι εδώ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_120 της ΠΕΣΕΔΕ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το Μέλλον είναι εδώ

Πριν από λίγες μόνο ημέρες ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με συναίνεση τεσσάρων από τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου. Το νέο νομοσχέδιο θα απαλλάξει τους πολίτες από την «βάσανο» της γραφειοκρατίας σε πλήθος διαδικασιών, είτε προσωπικών είτε επαγγελματικών. Νέες συνήθειες, λιγότερες διαδικασίες και κυρίως λιγότερη γραφειοκρατία υπόσχεται το νέο νομοσχέδιο· θα γίνει όμως στην πράξη ; Θα έχουμε πράγματι την ευκαιρία ως Πολίτες να κινούμαστε σε ένα επιτελικό Κράτος όπου δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τη συνήθη συμπεριφορά άρνησης εξυπηρέτησης από δημόσια υπηρεσία, επειδή δεν είχε φτάσει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος ή για οποιοδήποτε άλλο γελοίο λόγο;

Οι εργολήπτες μηχανικοί έχουμε έρθει πολύ συχνά αντιμέτωποι με ανάλογες συμπεριφορές. Καλούμαστε κάθε φορά να προσκομίσουμε πλήθος δικαιολογητικών, σε διάφορες φάσεις υλοποίησης μίας Δημόσιας Σύμβασης, χάνοντας πολύτιμο και παραγωγικό χρόνο από το ουσιαστικό αντικείμενό μας που δεν είναι άλλο από την Κατασκευή. Έχουμε αντιμετωπίσει τον απόλυτο παραλογισμό της απόρριψης προσφορών για καθαρά ανούσιους λόγους, χωρίς να μας δίνεται το εύλογο δικαίωμα του κάθε Πολίτη : αυτό της διόρθωσης.  

Για μας, δε, τους οικονομικούς φορείς, η Δημόσια Διοίκηση εξαντλεί κάθε μέτρο αυστηρότητας που διαθέτει και μας επιβάλλει ακόμη και οικονομικές ποινές, βλέπε κατάπτωση εγγυητικής συμμετοχής, σε περιπτώσεις σφάλματος ή παράλειψης προσκόμισης δημοσίου εγγράφου. Η ψηφιακή διακυβέρνηση φέρνει επομένως μία ριζοσπαστική αλλαγή στις γραφειοκρατικές μας διαδικασίες και μας απαλλάσσει από αντιπαραγωγικό χρόνο εργασίας.  Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καινοτομεί, έχει πράγματι αναπτυξιακό χαρακτήρα,  τοποθετεί σε καλύτερο επίπεδο τη σχέση του Πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση, αλλάζει ριζικά τον τρόπο συναλλαγής των Πολιτών με το Δημόσιο και κυρίως αναμορφώνει την λειτουργία του.

Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς τις προσπάθειες που γίνονται για την τεχνολογική εξέλιξη της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι εξαιρετικά ευοίωνη η προσπάθεια εξέλιξης της σχέσης Πολίτη – Δημόσιο. Επειδή όμως έχουμε δει στο παρελθόν την ατολμία των ανθρώπων που πλαισιώνουν την Δημόσια Διοίκηση να αποτελεί το φρένο στην όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της, στεκόμαστε με επιφύλαξη στα αποτελέσματα που τελικά θα φέρει το νέο νομοσχέδιο και επισημαίνουμε ότι εάν δεν επιχειρηθούν  διαδικασίες που θα εδραιώσουν την αξιοκρατία σε όλες τις λειτουργίες του Κράτους,  δε θα δούμε ποτέ την Χώρα μας να βγαίνει από την κρίση και να αποκτά την δυναμική που απαιτεί η εποχή μας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα