Μαρία Τσιομπάνου: Προς «στραγγαλισμό» οι μικρομεσαίοι εργολήπτες

Στον δρόμο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης οδηγούνται οι μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες, καθώς χάνουν τη δυνατότητα να επικαλούνται τη δάνεια εμπειρία τους και ως εκ τούτου να διεκδικούν δημόσια έργα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mononews, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς διανύουμε μια περίοδο, όπου δημοπρατούνται έργα άνω των 13,5 ευρώ. Το γεγονός αυτό καθ αυτό αποτελεί ανάσα για τον

κλάδο, ο οποίος – όπως όλοι – είχε τεράστια ζημιά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η εξέλιξη αυτή εξελίσσεται σε ένα φλέγον ζήτημα για τα δημόσια έργα και ενδέχεται να προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο. Μάλιστα η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων και Εργοληπτών (ΠΕΣΕΔΕ) με Πρόεδρο τη Μαρία Τσιομπάνου απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), Νίκη Θεοτοκάτου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννη Λιανό.

Όπως αναφέρει στo mononews και στον Γεράσιμο Σεραφειμίδη η Μαρία Τσιομπάνου, η δάνεια εμπειρία των εργοληπτών αφορά σε μία ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έχει ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο μέσω του νόμου 4412/2016 που αφορούσε τα δημόσια έργα. Ωστόσο, το άρθρο για τη δάνεια εμπειρία τελεί σε αναστολή από το 2019 όταν και υπεγράφη σχετικό προεδρικό διάταγμα (ΠΔ71/2019), ενώ πλέον δρομολογείται η διαγραφή του με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για στραγγαλισμό των μικρομεσαίων εργοληπτών, καθώς εν ολίγοις δε διευκολύνεται η πρόσβασή τους στις δημόσιες συμβάσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της ΠΕΣΕΔΕ.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα