Μαρία Τσιομπάνου: «Οι εργολήπτες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στάση πληρωμών»

«Για μία ακόμη χρονιά αντιμετωπίζουμε στάση πληρωμών από πλευράς του Δημοσίου. Έχουν την απαίτηση να είμαστε συνεπείς οι εργολήπτες, όταν αυτοί δεν είναι», δήλωσε στο GRTimes.gr η κα. Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), πρόεδρος του ΣΠΕΔΕ Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

«Πηγαίνουν οι εργολήπτες στις οικονομικές υπηρεσίες για να πληρωθούν για τιμολογημένες εργασίες και η απάντηση που λαμβάνουν είναι, «λυπούμαστε αλλά δεν μας επιτρέπει το σύστημα να εκταμιεύσουμε, να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή. Δηλαδή, οι εργολήπτες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στάση πληρωμών», τόνισε η κα. Τσιομπάνου.

Όπως εξήγησε στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης, οι εργολήπτες, για να φτάσουν στο σημείο να τιμολογήσουν, έχουν ήδη ολοκληρώσει ένα σωρό διαδικασίες, π.χ. από επιμετρήσεις, ποιοτικούς ελέγχους, ποσοτικούς ελέγχους. Δεν είναι απλή υπόθεση η τιμολόγηση δημοσίων έργων.

«Για να φτάσουμε στο ταμείο  να ζητήσουμε τα χρήματα που μας οφείλονται, έχουμε περάσει από χίλια κύματα. Αρνούνται να μας πληρώσουν λοιπόν,  ενώ οι εργοληπτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δουλεύουν και να βάζουν χρήματα προκειμένου να υλοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. «Το λιγότερο που οφείλει η διοίκηση να κάνει, είναι να μας πληρώνει, για δουλειές που μπορεί να έγιναν πριν δύο – τρεις μήνες, ασχέτως του αν τιμολογήθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο».

Να σημειωθεί ό,τι η ΠΕΣΕΔΕ  από τον Σεπτέμβριο έστελνε επιστολές για την έγκαιρη καταβολή του εργολαβικού ανταλλάγματος. Αλλά όπως αποδείχθηκε, οι επιστολές αυτές δεν έφεραν αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο λόγος για την πολύ έντονη, σε ύφος επιστολή, της 20ης Δεκεμβρίου, που στάθηκε στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υποδομών & Μεταφορών.

«Δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνεται και φέτος, η περυσινή τακτική, που υπήρξε στάση πληρωμών για τρεις μήνες. Φέτος η χώρα έχει βγει από την επιτήρηση. Μπορεί η κυβέρνηση να μη θέλει να εμφανίσει περισσότερες δαπάνες μέσα στο 2022, αλλά τους δικούς μας τους ισολογισμούς τους σκέπτονται; Όπως πάντοτε, τη νύφη την πληρώνουμε εμείς, όσοι εκτελούν συμβάσεις δημοσίων έργων».

«Πιστοδοτούμε τα έργα, καταβάλλουμε ΦΠΑ  για τις προμήθειες που κάνουμε σε υλικά κι’ όταν τιμολογούμε πληρώνουμε και το ΦΠΑ των τιμολογίων μας. Εμείς για να πληρωθούμε από το Δημόσιο, πρέπει να είμαστε φορολογικά και ασφαλιστικά άψογοι, επομένως είμαστε απολύτως συνεπείς απέναντι στην Πολιτεία, αυτή γιατί δεν είναι;»

«Διαπιστώνουμε πως ασχέτως του τι λέγεται για τις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, τα λεφτά  που υποτίθεται υπάρχουν στο Ταμείο για να πληρωθούν όσοι εκτελούν δημόσια έργα, λεφτά για να γίνουν οι πληρωμές στην ώρα τους, δεν υπάρχουν.

«Πρέπει να μπει μία τάξη, να υπάρχει συνέπεια και από πλευράς του κράτους και των φορέων του δημοσίου που υπογράφουν συμβάσεις, αναθέτουν έργα, τα οποία οι ιδιώτες που τα αναλαμβάνουν, τα χρηματοδοτούν κιόλας προκειμένου να τα υλοποιήσουν. Ζητάμε να γίνεται το αυτονόητο, δηλαδή να πληρωνόμαστε όταν πρέπει», κατέληξε η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα