Κων/νος Μακέδος,πρόεδρος ΤΜΕΔΕ: Στόχος η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετά-κορονοϊό εποχή

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_119 της ΠΕΣΕΔΕ

Όσο παραμένουμε σε επαγρύπνηση σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και εξακολουθούμε να θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία των πολιτών, αλλά και την προληπτική αντιμετώπιση αυτής της ασύμμετρης απειλής, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτή την τεράστια εθνική επιτυχία,  ο στόχος μας δεν είναι άλλος από τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής για το χτίσιμο της μετά-κορονοϊό εποχής.

Σημαντικό όφελος σε αυτή την κρίση είναι αναμφισβήτητα το γεγονός ότι έγιναν άλματα στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημοσίου. Η οριζόντια και κάθετη προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που επιταχύνει σημαντικά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και λύνει σημαντικά χωροταξικά ζητήματα, αλλά και άλλες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, επιταχύνθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο πεδίο ανάκαμψης, για την επόμενη ημέρα.

Στο ΤΜΕΔΕ ακόμα και εν μέσω κορονοϊού, χάρη στον έγκαιρο ψηφιακό μετασχηματισμό, συνεχίσαμε απρόσκοπτα την εγγυοδοτική και πιστοδοτική λειτουργία. Αποδεικνύουμε ότι το Ταμείο μας, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει ένας ακλόνητος πυλώνας προκοπής και δημιουργίας.

Το ΤΕΕ και ο Τεχνικός Κόσμος διεκδίκησε και κατάφερε για ακόμα μία φορά να διαμορφώσει ένα πλέγμα σωτηρίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όσο διαρκούσε η de facto παύση των εργασιών.

Δε μένουμε εκεί. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum της χώρας, καθώς και την αναπτυξιακή τροχιά που είχε αναπτυχθεί πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και να συνεχίσουμε δυναμικά τις αλλαγές που απαιτούνται, έτσι ώστε την επόμενη κι όλας ημέρα όχι απλά να επουλώσουμε άμεσα τις πληγές.

Κυρίως όμως, να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου στη χώρα μας να απελευθερωθούν δυναμικά όλες οι δημιουργικές δυνάμεις, που έμειναν αναξιοποίητες σε αυτή τη δεκαετή περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της μιζέριας. Και να περάσουμε σε μία εποχή δημιουργίας και προκοπής.

Ο Τεχνικός Κόσμος είναι ο κρισιμότερος αναπτυξιακός πυλώνας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν κλάδο, που μπορεί να δημιουργήσει άμεσα νέο πλούτο, νέες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει τη χώρα μας σε στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη στη νέα εποχή. Απαιτείται πραγματική ανάπτυξη από αληθινά παραγωγικούς τομείς.

Απαιτείται μία νέα ύλη έργων. Απαιτείται πολιτική βούληση, όχι απλά για σχεδιασμό, αλλά κυρίως για ταχύτατη επιτάχυνση όλων των διαδικασιών προκειμένου να γίνει ένα δυναμικό restart στην εθνική οικονομία και κοινωνία, με τη διαμόρφωση ενός στιβαρού θεσμικού πλαισίου. Η θέληση, η γνώση, η εμπειρία και οι ικανότητες υπάρχουν, καθώς οι Έλληνες μηχανικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως.

Ο νόμος 4412 έχει εκσυγχρονίσει σε σημαντικό βαθμό το νομικό πλαίσιο, αλλά πολλά προβλήματα, που οδηγούν σε σημαντικές στρεβλώσεις παραμένουν. Η τροποποίησή του  είναι επιτακτική ανάγκη.

Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της νέας γενιάς έργων, η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της επίλυσης των δικαστικών διαφορών και των ενστάσεων, η διαμόρφωση ενός πλαισίου δίκαιης ανάθεσης έργων, η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για Δημόσιες Επενδύσεις, έργα ΣΔΙΤ, αλλά και η προώθηση Πρωτότυπων Προτάσεων.

Κυρίως, απαιτείται η αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου των κάτω του κόστους εκπτώσεων που δημιούργησε σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά και υπονόμευσε την ίδια τη φύση των έργων κοινής ωφέλειας.

Οι πόροι που απαιτούνται μπορούν να αναζητηθούν σε νέες μορφές χρηματοδότησης. Σημαντικό μέρος των κονδυλίων που θα διατεθούν τόσο από τον τραπεζικό τομέα όσο και από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, αν θέλουμε να πιάσουν τόπο, πρέπει να “πέσουν” στην πραγματική αγορά για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αναγέννηση των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ατμομηχανή της ανάπτυξης στη χώρα, μέσω της δημιουργίας μίας νέας γενιάς έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Η Ελλάδα για ακόμα μία φορά βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ίσως πρόκειται για το σημείο χωρίς επιστροφή. Η οικονομική “ανομβρία”, που ταλάνισε τη χώρα μας επί μία δεκαετία, με μείωση του ΑΕΠ που μόνο μετά από πόλεμο καταγράφεται, και η νέα τροχοπέδη που εμφανίστηκε και ονομάζεται κορονοϊός, χρειάζεται να αξιοποιηθούν ως εμπειρίες και ως αφορμές, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέληση και τις συλλογικές προσπάθειές μας για να ωθήσουμε την χώρα προς τα εμπρός. Να μπούμε δυναμικά σε μία νέα εποχή βιώσιμης και στιβαρής ανάπτυξης. 

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα