Κομισιόν: Ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση του Ανδρέα Στοϊμενίδη για το Vision Zero

Ομόφωνα ψηφίστηκε από τα 85 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία της Commission, η εισήγηση της Ομάδας Εργασίας “Vision Zero” που παρουσίασε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης ως Πρόεδρος της Ο.Ε.

Το σύνολο των εκπροσώπων των Κρατών μελών, κοινωνικοί εταίροι και Κυβερνήσεις καθώς και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδέχθηκαν με πολύ θετικά σχόλια το αρχικό κείμενο και το υιοθέτησαν ως απόφαση. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν τέσσερις εκπρόσωποι κάθε πλευράς (εργαζόμενοι, εργοδότες, Κυβερνήσεις) ενώ τον συντονισμό είχε η Commission.

To Vision Zero, η μεγαλύτερη δυνατή μείωση έως του εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών στην Ευρώπη έως το 2030 αποτελεί κεντρικό στόχο και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έχει αυτός πολλαπλώς διατυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον αρμόδιο Επίτροπο Nicola Schmit.

Βασικοί άξονες του Vision Zero είναι η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και η συμμετοχή της εργατικής πλευράς, η βελτίωση της καταγραφής, επεξεργασίας και αξιοποίησης των δεδομένων, η στήριξη με νέα εργαλεία των μικρών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, η κατάρτιση όλων των συντελεστών, η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και η αποδοχή για την εισαγωγή προϊόντων εκτός Ε.Ε. όταν στην παραγωγική διαδικασία τηρούνται οι αρχές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Κάθε κράτος οφείλει να αναπτύξει το δικό του Εθνικό Vision Zero. H Commission εκφράζοντας έμπρακτα την ικανοποίησή της από το έργο της Ομάδας Εργασίας Vision Zero, αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας της.

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ, στο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης για τον Κοινωνικό Διάλογο και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και την σχετική ενημέρωση από την Commission, έλαβε τον λόγο και ανέπτυξε την θεσμική παρεμπόδιση του κοινωνικού διαλόγου και της σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην χώρα μας, σε αντίθεση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και παρά τις εσωτερικές πολιτικές διακηρύξεις περί λήξης των μνημονίων στην πατρίδα μας.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα