«Καιρός» για επανεξέταση

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΈΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_126 της ΠΕΣΕΔΕ

Πολιτικός Μηχανικός E/Y Msc CEO IQsoft, Ντερμάρης Αλέξανδρος

Ο Πολιτικός Μηχανικός E/Y Msc CEO IQsoft, Ντερμάρης Αλέξανδρος, γράφει στο ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ  για όλα αυτά που πρέπει να επανεκτιμήσουμε αν θέλουμε τα παιδιά μας να δουν βελτίωση και όχι επιδείνωση της κλιματικής κατάστασης.

OI μεγάλες αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια έχουν επιφέρει έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλο και συχνότερα βλέπουμε έντονα φαινόμενα σε περιοχές που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Ποσότητες νερού ενός έτους πέφτουν σε μια περιοχή σε λίγες ώρες. Αυτό, σε συνδυασμό με πυρκαγιές και την πλήρη τσιμεντοποίηση αστικών περιοχών, έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε φαινόμενα ποταμών μέσα στον αστικό ιστό.

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις βιβλικές πλημμύρες στην Γερμανία. Πλημμύρες που το μέγεθος τους θεωρήθηκε από τους Γερμανούς ειδικούς ως αδιανόητες και εκτός των προβλέψεων που έγιναν κατά τη φάση της μελέτης και κατασκευής των οικισμών. Βλέπουμε, ακόμη, και αυτούς που πολλοί θεωρούν ως πρωτοπόρους στην επιστήμη της μηχανικής να ανακαλύπτουν ότι οι παραδοχές των μελετών τους πλέον είναι παρωχημένες και πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Η επανεκτίμηση της κατάστασης απαιτεί να γίνουν άμεσα:

  • Λεπτομερής καταγραφή των καιρικών φαινομένων ώστε να αναπτυχθούν νέα μοντέλα πρόβλεψης και προειδοποίησης επικείμενων καταστροφών.
  • Επανεκτίμηση των μελετών εφαρμογής των μεγάλων τεχνικών έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (Εγνατία Οδός, Ιονία Οδός, Μετρό Αθήνας κ.α.) ώστε να επικαιροποιηθούν με τα νέα δεδομένα των καιρικών συνθηκών.
  • Σχεδιασμός νέων δικτύων υπόγειας αποστράγγισης με κατασκευή σηράγγων αποστράγγισης ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πλημμυρίδα σε περιοχές πυκνής αστικής δόμησης.

Τα παραπάνω πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να μπορέσουν να μειώσουμε τις απώλειες από τα φαινόμενα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανατροπής της κλιματικής αλλαγής με πιο γοργά βήματα.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την τόσο επιβαρυμένη κατάσταση, αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή ώστε τα παιδιά μας να δουν βελτίωση και όχι επιδείνωση της κλιματικής κατάστασης.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα