Καθαρισμοί 81,6 χλμ σε Ενιπέα και ρέματα στην περιοχή των Φαρσάλων

«Τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τα μόνα που λένε την αλήθεια. Είναι  αυταπόδεικτα και αδιαμφισβήτητα. Πρόκειται για πραγματικά, όχι «δήθεν»  έργα, εκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με τις ζωές των  ανθρώπων και που η  αποτύπωσή τους σε δελτία τύπου αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα του πραγματικού αριθμού τους. Είμαστε διαχρονικά παρόντες, στα εύκολα και  κυρίως στα δύσκολα,   με δράση  και αποτέλεσμα επί του πεδίου, όταν κάποιοι επιλέγουν να δοξάζονται κρυπτόμενοι και πολιτεύονται επί του πληκτρολογίου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Και συνεχίζει: «Αγαπάμε την ευθύνη, αναλαμβάνουμε  αρμοδιότητες περισσότερες  από αυτές που μας αναλογούν, διεκδικούμε το δικαίωμα στο λάθος αλλά όχι το δικαίωμα στην απραξία. Σε εποχή πολυκρίσης, δεν παραδινόμαστε. Δημιουργούμε αξιόπιστο σύστημα για να μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Θέλουμε να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους και τους  προστατεύουμε και όχι απλά να το πιστεύουν.   Η  κριτική,  μας  ενδιαφέρει  και την αποδεχόμαστε, γιατί μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Όχι όμως η τοξική  κριτική που διαστρεβλώνει  κακόπιστα την αλήθεια των έργων  και λειτουργεί διαλυτικά σε μια εποχή που  το κοινωνικό ζητούμενο είναι η ενότητα και η ομοψυχία.  Συνήθως αυτού του είδους η  κριτική, εκπορεύεται από ανθρώπους που αναζητούν παντού το κακό, πιθανώς για να απενοχοποιηθούν για δικές τους πράξεις ή παραλείψεις. Κάθε ψέμα που λένε, δημιουργεί ένα χρέος και κάποια στιγμή θα πληρωθεί. Είμαστε οι πράξεις μας. Αυτές μας χαρακτηρίζουν, μας καθορίζουν, μας δικαιώνουν.

Σε ότι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πρωτόγνωρη, οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων. Ο στόχος είναι τριπλός: να καλύψουμε  ελλείψεις του παρελθόντος, σε εποχές που  καμία χρηματοδότηση  για αντιπλημμυρικά έργα δεν  προβλεπόταν από το κεντρικό κράτος, να αποκαταστήσουμε  υποδομές που καταστράφηκαν λόγω  του «φαινομένου χιλιετίας» του Ιανού και άλλων θεομηνιών,   και να προλάβουμε  τις επιπτώσεις  κινδύνων που έρχονται από το μέλλον,   λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στα Φάρσαλα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας  ολοκλήρωσαν και έχουν σε εξέλιξη  καθαρισμούς σε συνολικό μήκος 81,6 χλμ στον Ενιπέα και σε ρέματα της περιοχής:

-Μετά τον Ιανό, καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους 16,7 χιλιομέτρων στα  εξής σημεία (χάρτης 1):

Ρέμα Χαιδαρόρεμα από την ε.ο. Φάρσαλα -Σταυρός έως τη συμβολή του με το ρέμα Απιδανός- οικισμός Ανωχωρίου

Νεράιδα, μεταξύ οικισμών Ξυλάδων και Νεράιδας και μεταξύ οικισμών Παλαιόμυλου και Νεράιδας

Ρέμα Ρήγαιου

Ρέμα Δασόλοφου

Παραπόταμος Αμπελιάς

Ρέμα Αικλής

Το επόμενο διάστημα ξεκινούν έργα καθαρισμού  ρεμάτων σε συνολικό μήκος 7,5 χιλιομέτρων εντός του οικισμού της Αγίας Τριάδας, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Υπέρεια στα ρέματα Δρισκολιώτης και Λυκόρεμα.

-Στον Ταμπάκο,  καθαρισμός ρέματος σε μήκος 4 χλμ.  (χάρτης 2), αν και η αρμοδιότητα ανήκει στον ΓΟΕΒ

-Καθαρισμός Απιδανού ποταμού από τον περιφερειακό Φαρσάλων μέχρι τον Φαρσαλίτη σε μήκος 5 χλμ

-Αποκατάσταση – εκβάθυνση κοίτης ποταμού Αικλή, από ε.ο. Φαρσάλων-Βόλου μέχρι τον Ενιπέα ποταμό σε μήκος 2,2 χλμ

-Αποκατάσταση αναχωμάτων ποταμού Αικλή στις θέσεις που καταστράφηκαν από τον Ιανό

-Αποκατάσταση κατεστραμμένου αγωγού από τον Ιανό στο Βασιλί

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  καθάρισε και εκβάθυνε την περιμετρική τάφρο  Φαρσάλων  και με νέο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη επενδύει την τάφρο βόρεια της περιφερειακής οδού Φαρσάλων από την συμβολή της με την ε.ο. Φαρσάλων Βόλου έως τη συμβολή της με την οδό Απιδανού.

-Στον Ενιπέα η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας/ Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, έχει καθαρίσει σημειακά  την κοίτη του ποταμού (χάρτης 3)  πριν και μετά τον Ιανό και έχει αποκαταστήσει αναχώματα,   σε συνολικό μήκος  46,2 χλμ. σε Υπέρεια,  Πυργάκι,  Ευύδριο, Βασιλί, Σιτόχωρο,  Αμπελιά.

Εξελίσσεται νέα εργολαβία, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ,  με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Έργο της Περιφέρειας  Θεσσαλίας είναι η κατασκευή του αντλιοστασίου στην  Υπέρεια, αν και όχι δική της  αρμοδιότητα. Η Περιφέρεια πρόκειται να συντηρήσει    -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της- θυροφράγματα  στον Ενιπέα,  που  ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ενιπέα.

Μιλάμε με έργα, όταν άλλοι μιλούν για έργα που δεν έγιναν ακόμα και όταν κατείχαν θέση ευθύνης. Βρισκόμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, όταν  άλλοι προσφέρουν κομματική υπηρεσία,  επενδύοντας στην τοξικότητα και στη διαστρέβλωση  της  πραγματικότητας».

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα