Η παρακολούθηση των παραμορφώσεων στην υπηρεσία της ασφάλειας έργων

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_125 της ΠΕΣΕΔΕ

Ο Πολιτικός Μηχανικός E/Y Msc CEO IQsoft, Ντερμάρης Αλέξανδρος, παρουσιάζει στο ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ  τις τεχνολογικές εξελίξεις που δίνουν στον τεχνικό κόσμο τα απαραίτητα εργαλεία για να προλαμβάνει αστοχίες και ατυχήματα. 

Παρακολούθηση παραμορφώσεων ( deformation monitoring ) είναι η συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση της μεταβολής του σχήματος ή των διαστάσεων ενός αντικειμένου ως αποτέλεσμα της εφαρμογής δυνάμεων πάνω σε αυτό.

 

Η παρακολούθηση της παραμόρφωσης είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που προστατεύει και εξασφαλίζει:

 

  • τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και πολιτών
  • το μηχανικό εξοπλισμό
  • τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία
  • εν γένη το ίδιο το έργο.

 

Σχετίζεται με τον τομέα της εφαρμοσμένης τοπογαρφίας, της γεωμηχανικής και συνδέεται άμεσα με τους κλάδους του πολιτικού μηχανικού , μηχανολογίας και βραχομηχανικής. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πλέον απαραίτητη και στη φάση της κατασκευής και στη φάση της λειτουργίας ενός έργου.

Κατασκευή έργων

Η εξέλιξη νέων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει αρκετά στην καταγραφή, ανάλυση και μοντελοποίηση των δεδομένων από μεγάλη γκάμα αισθητήρων. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συστημάτων καταγραφής και έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την πρόληψη ή την έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση κάποιας αστοχίας στο έργο. Σε έργα μεγάλης κλίμακας όχλησης μέσα στον αστικό ιστό ( π.χ. Μετρό ) τέτοια συστήματα είναι πλέον απαιτητά και προδιαγράφονται αναλυτικά στην εκάστοτε σύμβαση. Ο σκοπός τους είναι η προστασία όλων κατά τη φάση της κατασκευής και η βελτιστοποίηση των μελετών εφαρμογής λόγο της αναλυτικής καταγραφής των δεδομένων στην περιοχή του έργου. Η αυτοματοποιημένη καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα έργου να μπορέσει να αξιολογήσει άμεσα ένα πιθανό πρόβλημα και να εφαρμόσει τα σχέδια εκτάκτων καταστάσεων ώστε να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις.

Λειτουργία έργων

Στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία  έγιναν μεγάλα και πολύπλοκα έργα υποδομής ( Εγνατία οδός, Ιόνια οδός, Γέφυρα Χ. Τρικούπη, Μετρό Αθήνας, Μετρό Θεσσαλονίκης κ.α) .Οι απαιτήσεις συντήρησης αυτών των έργων είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με τα πιο παλιά έργα υποδομής. Για την καλύτερη παρακολούθηση και συντήρηση θα πρέπει να γίνετε συστηματική καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων λειτουργίας τους για την σωστή συντήρηση και την ελαχιστοποίηση αστοχιών ώστε να μην έχουμε επανάληψη φαινομένων όπως η κατάρρευση της γέφυρας στην Ιταλία ( 2018 Γένοβα ) και η κατάρρευση του κτηρίου στις ΗΠΑ ( 2021 Μαϊάμι).

Πολιτιστική κληρονομιά

Η κατάρρευση του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας το 2015 είναι ένα παράδειγμα της σπουδαιότητας καταγραφής και ανάλυσης δομικών δεδομένων των πολιτιστικών μας μνημείων που θα μπορούσε να προλάβει μια καταστροφή. Η αναστήλωση που έγινε σίγουρα επανέφερε σε μεγάλο βαθμό το μνημείο άλλα δεν παύει να είναι διαφορετικό από το αρχικό.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία στην κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των κατασκευών. Ο τεχνικός κόσμος έχει πλέον εργαλεία για να μπορέσει να προλάβει πολλές αστοχίες και ατυχήματα. Ένα τέτοιο εργαλείο παρακολούθησης είναι το Terraweb της εταιρείας IQsoft που αναπτύσσετε τα τελευταία 15 χρόνια και χρησιμοποιείτε σε έργα μετρό, γέφυρες, φράγματα και κτήρια στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα