Η επιστροφή του παραβόλου υπέρ της ΑΕΠΠ, Νικόλαος Διάκος, Πρόεδρος ΣΕΔΕ ΗΛΕΙΑΣ

Η επιστροφή του παραβόλου υπέρ της ΑΕΠΠ

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_123 της ΠΕΣΕΔΕ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧ. ΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΔΕ ΗΛΕΙΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΠΕΣΕΔΕ

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Έλληνας πολίτης δεν ταλαιπωρείται μόνο από την γραφειοκρατία αλλά πολύ περισσότερο και κυρίως από την πολυνομία και όχι μόνο, γιατί η πολυνομία δεν είναι ριζική αλλά διαθέτει παραφυάδες στην  προγενέστερη νομοθεσία.

Πέραν όμως αυτής της ταλαιπωρίας υπάρχει και η άλλη αυτή που σε υποχρεώνει ν’ ακολουθήσεις μια σειρά από δικαστικές διαδικασίες, ώστε να μπορείς έγκυρα και  έγκαιρα  να διεκδικήσεις το δίκιο σου σε ανώτερο βαθμό και φυσικά να έχεις το χέρι στην τσέπη για όλα εκείνα τα δικαστικά έξοδα μεταξύ των οποίων και τα παράβολα.

Τι γίνεται όμως όταν ο νομοθέτης προβλέπει την επιστροφή του παραβόλου στον προσφεύγοντα σε περίπτωση ολικής ή μερικής αποδοχής της προσφυγής του σε 1Ο βαθμό , αλλά όχι στην περίπτωση που η προσφυγή του δικαιωθεί με την άσκηση των ενδίκων βοηθημάτων του τίτλου 3 κατά των εκτελεστών πράξεων των  αναθετουσών αρχών; (2ος  βαθμός).

Δηλαδή ενώ ο Ν. 4412/16 προβλέπει ότι για το παραδεκτό της άσκησης της προδικαστικής προσφυγής κατατίθεται παράβολο, από τον προσφεύγοντα υπέρ του ελληνικού δημοσίου, σε περίπτωση που ο προσφεύγων δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό. Δηλαδή το διοικητικό εφετείο, όπως ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, και παρ’ ότι το ίδιο το δικαστήριο διατάσει την απόδοση του παραβόλου, το λογιστήριο της ΑΕΠΠ ποιεί την νησαν, με την στερεότυπη απάντηση    ,”   ……..  δεν ξέρουμε , δεν έχουμε επιστρέψει ποτέ χρήματα ! “

Και το παράβολο γιατί πληρώθηκε;  Για να συνεδριάσει η ΑΕΠΠ και να μας θυμίσει τι λέει η διακήρυξη, έστω κι αν είναι λανθασμένα τα γραφόμενα ή για ν’ αποδώσει το δίκαιον;

Κι όταν η δικαστική αρχή αποδίδει το δίκαιον , το παράβολο πηγαίνει στο γάμο του καραγκιόζη;

Δεν φτάνει δηλαδή η ταλαιπωρία  του προσφεύγοντα, ούτε τα επί πλέον έξοδα στα οποία υποβάλλεται εξ’ αιτίας μιας στην συνέχεια αναιρεθείσης απόφασης ψάχνει και το παράβολο παρ’ ότι η δικαστική αρχή, το διοικητικό εφετείο, ολοκληρώνοντας την ετυμηγορία της  διατάσσει την απόδοση του παραβόλου.

Η αλήθεια είναι παγιωμένη από κτίσεως του ελληνικού κράτους, ότι ο δημόσιο  είναι αδηφάγο και δεν έχει συνηθίσει να επιστρέφει χρήματα. Έτσι φτάνουμε στο σημείο παραδοχής της  απάντησης του λογιστηρίου της  ΑΕΠΠ  σε ερώτησή μας, τι πρέπει να κάνουμε για να μας επιστραφεί το παράβολο; , ” Δεν  ξέρουμε, δεν έχουμε επιστρέψει  ποτέ  χρήματα ! ” εντελώς ειλικρινά και ξεκάθαρα.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα