Η ενεργειακή προοπτική της Ελλάδος

Ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΣΕΔΕ, Σωτήριος Μπρέγιαννος εξηγεί στο Εργοληπτικόν βήμα Νο_131, πώς η χώρα μπορεί να αναβαθμιστεί ως παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου και ως κόμβος διελεύσεως αγωγών φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο προς την Ευρώπη.

  1. Επί δεκαετίες ακούμε και διαβάζουμε για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπάρχουν στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Κρήτη, αλλά μέχρι προσφάτως οι σχετικές αναφορές αποτελούσαν ευχολόγιο των πολιτικών και αντικείμενο συνωμοσιολογικών θεωριών για τους πολίτες.
    Σωτήρης Ν. Μπρέγιαννος, Δικηγόρος Αθηνών παρ΄Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος ΠΕΣΕΔΕ
  2. Το πραγματικό ενδιαφέρον για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην χώρα μας εκδηλώθηκε το έτος 2010, δηλαδή πολλά χρόνια από τότε που η Πολιτεία και η κοινή γνώμη είχαν αρχίσει να συζητούν για το ζήτημα.
  3. Από τα πρόσφατα πορίσματα των σχετικών ερευνών φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία σε ορίζοντα τριαντακοπενταετίας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και, κατά τα επόμενα χρόνια, να αντικαταστήσουν πλήρως το φυσικό αέριο, που εισάγεται στην χώρα μας, να γίνουν εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να καταστήσουν την Ελλάδα παραγωγό φυσικού αερίου κατά τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια. Οι πιθανότητες για την απόδοση εκμεταλλευσίμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και εκμεταλλευσίμων κοιτασμάτων πετρελαίου της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ισοδυνάμων βαρελιών πετρελαίου υπερβαίνουν το 50%, ενώ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι εκτιμήσεις αυτές είναι εξαιρετικά συντηρητικές.
  4. Μέχρι το 2015 οι έρευνες, που είχαν γίνει στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, απεκάλυψαν την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου (Dalit, Tamar, Leviathan, Αφροδίτης) με αποθέματα της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 η ιταλική εταιρία ΕΝΙ ανεκοίνωσε την εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr με αποθέματα 800 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
  5. Οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν νέα ώθηση στην έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση άλλων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης και τα Πανεπιστήμια Κολούμπια των ΗΠΑ και Ουτρέχτης της Ολλανδίας, μετά από γεωλογικές έρευνες, εκτίμησαν ότι υπάρχουν περιοχές νοτίως της Πελοποννήσου, δυτικώς, νοτίως, νοτιοδυτικώς και νοτιοανατολικώς της Κρήτης και νοτιοδυτικώς της Κύπρου, στις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη έξι τουλάχιστον κοιτασμάτων φυσικού αερίου με αποθέματα 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Από τις εκτιμήσεις δε και τις χαρτογραφήσεις των εταιριών, που ερεύνησαν την Ανατολική Μεσόγειο, προκύπτει ότι κοιτάσματα τύπου Zohr υπάρχουν επί 300 χιλιόμετρα από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα μέχρι την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου και επεκτείνονται μέχρι νοτίως της Πελοποννήσου.
  6. Τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ερευνών για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι εξαιρετικώς ενθαρρυντικά, πράγμα που επιβάλει στην Κυβέρνηση να επιταχύνει όλες τις σχετικές διαδικασίες ερευνών και εξορύξεως. Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος σήμερα είναι ο πλέον κατάλληλος για την ανεύρεση και αξιοποίηση τέτοιων κοιτασμάτων και δεν επιτρέπει καθυστερήσεις, παλινωδίες και κλαυθμυρισμούς.
  7. Το γεγονός ότι η Τουρκία κυρίως από πέρυσι έχει εξαπολύσει πρωτοφανή εκστρατεία διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο με μόνιμο απροκάλυπτο αίτημα την ΄΄συνεκμετάλλευση΄΄ του Αιγαίου, μαρτυρεί ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι ενθαρρυντικά και ότι η Τουρκία πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να ανατραπούν οι υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες, που καθορίζουν το status της ευρύτερης περιοχής, και να μετάσχει μίας ιδιότυπης ΄΄συνεκμετάλλευσης΄΄ των κοιτασμάτων.
  8. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν αποτελούσε,στις περισσότερες των περιπτώσεων, μία οικονομικώς ελκυστική ευκαιρία λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου και σε πολλές περιπτώσεις οι σχετικές έρευνες διεκόπησαν. Όμως, κατά τους επαΐοντες η λογική αυτή δεν αποτελεί σοβαρό κριτήριο για την διακοπή των σχετικών ερευνών αφού η αποκάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλάζει σε κάθε περίπτωση το γεωπολιτικό status της περιοχής και καθιστά την χώρα, στην περιφέρεια της οποίας ευρίσκονται τα κοιτάσματα, σοβαρό και αδιαμφισβήτητο ΄΄παίκτη΄΄.
  9. Ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη παρέμβασή του αναφερόμενος στην επιτάχυνση των ερευνών για την αποκάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου) ανέφερε ότι η ύπαρξη αξιοποιησίμων ποσοτήτων φυσικού αερίου θα επέτρεπε την υποκατάσταση των εισαγωγών φυσικού αερίου και την δημιουργία εθνικού πλούτου. Έχοντας δε στο ενδιαφέρον του και όλους εκείνους, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην χώρα μας θα ανέτρεπε τον ΄΄πράσινο΄΄ μετασχηματισμό της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μία εναλλακτική διαδρομή, που επιβάλλεται από τους κανόνες του πολιτικού και οικονομικού ρεαλισμού και θα οδηγήσει την χώρα με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις στην επίτευξη της μειώσεως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος κατά 55% μέχρι το έτος 2030.
  10. Όλα δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να υλοποιήσει ένα ταχύτατο πρόγραμμα ερευνών και εξορύξεως υδρογονανθράκων, ότι τώρα είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για την αξιοποίηση μίας εξαιρετικής πηγής εθνικού πλούτου, ότι τώρα η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να στηρίξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αυτό, ότι τώρα υπάρχει σοβαρή προοπτική αναβαθμίσεως της χώρας μας ως παραγωγού φυσικού αερίου και πετρελαίου και ως κόμβου διελεύσεως αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο (και αύριο από την Ελλάδα) προς την Ευρώπη. Αν το πρόγραμμα δεν υλοποιηθή τώρα από την παρούσα Κυβέρνηση, δεν θα υλοποιηθή ποτέ και η χώρα μας για μία ακόμη φορά θα βλέπει το τραίνο του εκσυγχρονισμού να διέρχεται από μπροστά της αλλά δεν θα μπορεί να επιβιβασθή σ’ αυτό προς δόξαν των επαγγελματιών αρνητών της προόδου.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_131 της ΠΕΣΕΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα