Η ανακύκλωση (μπορεί να) είναι επωφελής για όλους

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_124 της ΠΕΣΕΔΕ

Βασιλική Τσαγκαρλή  πολιτικός μηχανικός Msc, Διεύθυνση Λειτουργίας ΑΝΑΚΕΜ.

Η ανακύκλωση είναι άλλο ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας όπου δοκιμάζεται η ικανότητα της κοινωνίας μας να ξεπεράσει προκαταλήψεις και στερεότυπα – να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος. Ολοένα και περισσότεροι εμφανίζονται πρόθυμοι να υιοθετήσουν μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον. Ολοένα και περισσότεροι εμφανίζονται θετικοί να μεταβάλλουν καθημερινές συνήθειες και να συμβάλλουν σε ό,τι περιγράφεται ως “καθαρό περιβάλλον για όλους”.

Όμως, υπάρχει η πεποίθηση ότι η ορθή διαχείριση – ανακύκλωση, ειδικότερα των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), κοστίζει ακριβά.

Η ΑΝΑΚΕΜ, πέραν της αποτελεσματικής οργάνωσης ενός μεγάλου όγκου εργασιών για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, καταβάλλει προσπάθεια να αλλάξει αυτήν την εσφαλμένη αντίληψη.

Ένας από τους βασικούς στόχους της είναι να πείσει φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ότι η ανακύκλωση όχι μόνο δεν έχει το “υψηλό κόστος” που της αποδίδεται, αλλά αντιθέτως δημιουργεί τους όρους για βιώσιμη ανάπτυξη και των επιχειρήσεων ειδικά και της χώρας συνολικά.

Μέσα από μια ποικιλία δράσεων ενημέρωσης, η ΑΝΑΚΕΜ δεν περιγράφει μόνο την τάση της νέας εποχής. Αναδεικνύει επιπλέον και τους τρόπους που αυτή μπορεί να είναι επωφελής.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. Αν κάποιος εντρυφήσει στην φιλοσοφία τους, αντιλαμβάνεται αμέσως πως οι επιχειρήσεις που θα εναρμονιστούν πρώτες με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται, μεσο-μακροπρόθεσμα θα έχουν προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις αποπνέουν την νέα πραγματικότητα, που όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε.

Για αυτό και έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο διαφόρων ενωσιακών πολιτικών και στρατηγικών. Διότι αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση της δυνατότητας τους να ενθαρρύνουν την βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την αλλαγή των συμπεριφορών ως προς τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και την προώθηση της καινοτομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, οι ΠΔΣ αναδεικνύονται ως ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης χρήσης πόρων. Για τον λόγο αυτόν, είναι επιπλέον αναγκαίο να ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την προώθηση των ΠΔΣ η χρήση ελάχιστου ποσοστού ανακυκλωμένων ΑΕΚΚ στα έργα ως δεσμευτικός στόχος, αντί του 15% ως μη δεσμευτικός στόχος  όπως έχει προταθεί στο Σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Στοιχεία όπως η χρήση ενέργειας κατά την εγκατοίκηση των κτιρίων, συστήματα φωτισμού, θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, η παραγωγή δομικών υλικών, η μεταφορά αδρανών προσμειγμάτων (φυσικών, ανακυκλωμένων ή δευτερευόντων) σε χώρους παραγωγής, η διάρκεια ζωής των στοιχείων του έργου, η απαίτηση για ανακυκλωμένο και επαναχρησιμοποιημένο περιεχόμενο, η απαίτηση για μειωμένες εκπομπές από τη μεταφορά βαρέων υλικών είναι ορισμένα μόνο από τα κριτήρια που μπορούν να αξιολογηθούν για την επίτευξη των στόχων ελέγχου των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις αποτυπώνουν στην πράξη την αντίληψη που θέλει την ανακύκλωση όχι μόνο να καθίσταται το μέσο προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και το μέσο διασφάλισης της βιώσιμης ανάπτυξης, από την οποία μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε.

Φυσικά το ζητούμενο παραμένει το πώς, ποιοι και πόσο θα επωφεληθούν. Και στην αναζήτηση αυτών των απαντήσεων, έχουμε πολλή δουλειά και πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα