Ευφυές σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης στο νησί της Σκοπέλου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ολοκληρωμένο Ευφυές Σύστημα Έγκαιρης Πυρανίχνευσης για δασικές εκτάσεις  αποκτά  ο Δήμος Σκοπέλου, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου,  προϋπολογισμού 52.204 ευρώ με χρηματοδότηση από το Leader- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 «Μετά τους Δήμους Βόλου, Αλοννήσου, Ζαγοράς- Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, και ο Δήμος Σκοπέλου αποκτά ευφυές σύστημα για την ολοκληρωμένη και έγκαιρη ανίχνευση, διαχείριση και παρακολούθηση φαινομένων πυρκαγιάς σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας όπως δάση και ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη  Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη,  το Δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση, την Διοίκηση της  Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε (ΕΑΠ Α.Ε)  που διαχειρίζεται το πρόγραμμα  Leader στην περιοχή και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και  επενδύουμε στην πρόληψη για την προστασία των ανθρώπινων αγαθών και του περιβάλλοντος» προσθέτει ο Περιφερειάρχης. Το σύστημα θα αξιοποιεί την εικόνα  από τις κάμερες  επιτήρησης για να ανιχνεύει έγκαιρα καπνό η  φλόγα και στην συνέχεια θα ειδοποιείται το κέντρο ελέγχου και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι θέσεις όπου θα εγκατασταθούν οι κάμερες  επιτήρησης είναι:

-Θέση Παλούκι

-Θέση Αι Γιάννης, Σκληρή

-Θέση Αγία Τριάδα, Γλώσσα

-Θέση Κεραίες ΟΤΕ, Γλώσσα

 
Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του Συστήματος

•           Το Σύστημα θα βασίζεται στη χρήση εμπορικών δικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν της προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακό σήμα.

•           Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη κάμερα (ψηφιακή ή αναλογική μέσω encoder) θα μεταφέρεται σε ένα τοπικό Η/Υ ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυσή της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγας.

•           Σε περίπτωση εντοπισμού θα αποστέλλεται ειδοποίηση στο διαχειριστή του Συστήματος με όποιο τρόπο της έχει ζητήσει (sms, e-mail, μήνυμα σε άλλο πληροφοριακό σύστημα, κ.λπ.).

•           Μαζί με την ειδοποίηση θα αποστέλλεται και εικόνα από την περιοχή ώστε να γίνεται άμεση αξιολόγηση και οπτική επαλήθευση του συναγερμού (αληθής ή εσφαλμένος), και να αποφασίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης.

•           Θα αποστέλλονται οι συντεταγμένες της περιοχής του συναγερμού (κατά προσέγγιση), που θα υπολογίζονται αυτόματα από το Σύστημα.

•           Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται μέσω των δικτύων που είναι διαθέσιμα στην περιοχή (aDSL, WiFi, 3G).

•           Το Σύστημα θα αποτελείται από Υποσύστημα Ανίχνευσης (με μέρη εγκατεστημένα σε σημεία της περιοχής πυρανίχνευσης) και ένα κεντρικό Υποσύστημα Διαχείρισης.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα