ΤΣΜΕΔΕ – ΤΜΕΔΕ – ATTICA BANK: Η Ατυχία να έχεις Αποθεματικά,Γιώργος Γάγαλης, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_110 της ΠΕΣΕΔΕ

Γράφει ο Γιώργος Γάγαλης, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

ΤΣΜΕΔΕ – ΤΜΕΔΕ – ATTICA BANK: Η ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

Οι μηχανικοί και εργολήπτες Δημοσίων έργων είχαν το ταμείο τους, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο
αποτελούσε πρότυπο υγειούς ταμείου, με πάνω από 5 δισ. αποθεματικά και αναλογία εργα-
ζόμενων προς συνταξιούχους 7:1. Σε κάθε ευνομούμενη βορειοευρωπαϊκή χώρα αυτό θα
ήταν ευκταίο και θα προστατεύονταν από την Πολιτεία ως κόρη οφθαλμού. Όχι όμως και στην
Ελλάδα, όπου η ύπαρξη 5 δισ. αποθεματικών, ισοδυναμεί με 5 δισ. αφύλακτο δημόσιο
χρήμα
, έτοιμο για φάγωμα.

Όπως τα όρνεα που οσμίζονται το πτώμα, από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, έτσι έπεσαν επάνω στα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ οι ακρίδες του υπερκοματικού και «συνδικαληστρικού» συστήματος.

Το 1996 με απόφαση του ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ μπαίνει μέτοχος στην Τράπεζα Αττικής με 34%. Από το 1997, τα αποθεματικά του υποχρεωτικά κατατίθενται άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Έως το 2003, με αποφάσεις του ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ επενδύει 88 εκ. € στην Τράπεζα Αττικής.
Το 2007 με την στήριξη των εκπροσώπων του ΤΕΕ στο Δ.Σ. του, το ΤΣΜΕΔΕ συμμετέχει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank, με άλλα 63 εκ. €.
Από το 2009 ως 2013 κατόπιν αποφάσεων του ΤΕΕ, συνεχίζεται η συμμετοχή του Ταμείου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank με αποτέλεσμα, η επένδυση να ξεπεράσει τα 400 εκ. € και να φθάσει στο 51%.

Το 2013 το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ υφίσταται πάνω από 1 δισ. € απώλειες από το PSI.
Το 2015 στην προτελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΣΜΕΔΕ βάζει εκ νέου σχεδόν 400 εκ. €. Η Διοίκηση του ΤΕΕ υποστήριξε και πάλι την σχετική απόφαση.

Από το 2017, τα υπολειπόμενα αποθεματικά των μηχανικών και εργοληπτών, με τον μαγικό νόμο «Κατρούγκαλου»,παύουν να τους ανήκουν και περιέρχονται –επιτάσσονται καλύτερα– στον ΕΦΚΑ, ενώ, προφανώς για «ξεκάρφωμα» δίνεται ένα ξεροκόμματο 30 εκ. € στον «διάδοχο» του ΤΣΜΕΔΕ δηλαδή στο ΤΜΕΔΕ (ΝΠΙΔ), προκειμένου να συνεχίσει να εκδίδει
εγγυητικές επιστολές.

Και φθάνουμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής το 2018, όπου ο ΕΦΚΑ τοποθετεί 81 εκ.€, τα 70 εκ. € άμεσα και άλλα 11 εκ. € μέσω ΤΜΕΔΕ (ΝΠΙΔ), το οποίο, εκτελώντας προφανώς κυβερνητική εντολή, τα «επενδύει» στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής.

Όλο αυτό το διάστημα, δεν πήγαιναν όμως όλα στραβά για όλους. Επί παραδείγματι το 1999,τα γενικά διοικητικά έξοδα της Attica Bank ανέρχονταν σε μόλις 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Επτά χρόνια αργότερα όμως, το 2006, τα έξοδα είχαν απογειωθεί κατά τριάντα (!) φορές και ανέρχονταν πλέον σε 35 εκατομμύρια ευρώ και άλλα επτά χρόνια αργότερα το 2013, παρά τις τρομερές δυσκολίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος μεσούσης της κρίσης, τα γενικά διοικητικά έξοδα είχαν φτάσει στα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την άλλη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 58%.

Εδώ να σημειώσουμε ότι από τον Αύγουστο του 2017, η τράπεζα Αττικής μεταβίβασε μέσω τιτλοποίησης χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ποσού 1,3 δισ.. € έναντι 70 εκατ., ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε και δεύτερη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ποσού περίπου 700,5 εκατ. €., δηλαδή η τράπεζα ξεφορτώθηκε 2 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας «αποτυχημένης» αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής το ποσοστό συμμετοχής του ΕΦΚΑ έφθασε περίπου το 68% και του ΤΜΕΔΕ περίπου το 12%, δηλ. αθροιστικά περίπου 80%. Αν συνυπολογίσει κανείς και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που προσφέροντας ιδιαίτερα υψηλές -για τα σημερινά δεδομένα- αποζημιώσεις, απάλλαξε την τράπεζα από το 20% περίπου του προσωπικού, τότε διαμορφώνεται η εικόνα μιας τράπεζας έτοιμης για (ξε)πούλημα σε «επενδυτή».

Αν λοιπόν συνάδελφε μηχανικέ-εργολήπτη ακόμη διερωτάσαι τι απέγιναν οι κόποι σου που είχαν συσσωρευθεί ως αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ η απάντηση είναι ότι έγιναν κόκκινα δάνεια της Attica, αμοιβές Δ.Σ. και στελεχών της Attica,πήγαν υπέρ χρέους με το PSI και υπέρ μαύρης τρύπας του ΕΦΚΑ του κ. Κατρούγκαλου. Εσύ μετά από 40 χρόνια δουλειάς θα πάρεις 700 ευρώ σύνταξη, καλώς εχόντων των πραγμάτων και θα πεις και ευχαριστώ.

Με τις υγείες μας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα