Εξελίξεις – Συμπεράσματα πανδημίας 2020-2021,Κων/νος Σταματόγιαννης, Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος ΠΕΣΕΔΕ, Οικονομικός Αναλυτής – Διπλ. Οικονομολόγος–Μηχ/γος

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_125 της ΠΕΣΕΔΕ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

Ο Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος ΠΕΣΕΔΕ, Οικονομικός Αναλυτής – Διπλ. Οικονομολόγος–Μηχ/γος Μηχ/κός, Κωνσταντίνος Σταματόγιαννης, αναλύει τις εξελίξεις που αφορούν στην υγειονομική κρίση.

Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.,Οικονομικός Αναλυτής – Διπλ. Οικονομολόγος–Μηχ/γος Μηχ/κός,Κωνσταντίνος Σταματόγιαννης

Εξελίξεις Συμπεράσματα πανδημίας 2020-2021

Δείγμα ευφυϊας αποτελεί η ικανότητα επαναπροσδιορισμού συμπερασμάτων και επιφυλάξεων βάσει ορθολογικής σκέψης- Αριστοτέλειας λογικής ανάλογα με τα εκάστοτε προκύπτοντα νέα στατιστικά στοιχεία, αποδοχή ακύρωσης μέρους προηγούμενων συμπερασμάτων μας, με επιδίωξη προοπτικής επιτυχίας. Αποτυχία αποτελεί η εμμονή σε προηγούμενα συμπεράσματα-παραδοχές- βασισμένα σε πεπαλαιωμένα στοιχεία (Αρτηριοσκληρωτική εκκλησία – Και όμως γυρίζει/ΓαλιλαίοςΕπίπεδη γη/ Κολόμβοςκλπ). Sorry λοιπόν από τους κολλημένουςεμμονικούςψεκασμένους ή έχοντες συμφέροντα αποτυχίας.

Η διαχείριση σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί βασικά ερωτήματα:

Διανοητική ανεπάρκεια ανάξιων ηγετών? Αξία ζωής/χρήματος? Υποκρισία? Πόλεμος / παγκόσμια αναδιάταξη ισχύος προ των πυλών? Αναίμακτη μεταβίβαση κυριαρχίας σε Κίνα?

Οι ανεπτυγμένες / πολιτισμένες σύγχρονες κοινωνίες / κράτη θα έπρεπε να διακρίνονται για την μέριμνα των ασθενέστερων οικονομικών / κοινωνικών τάξεων, τις οποίες απαξιωτικά ικανοποίησαν με επιδόματα, τις χρέωσαν δηλαδή for life time (Δημόσιο χρέος/ελλείμματα), υποκριτικά επιλέγοντας προστασία υπερηλίκων. Διαισθάνομαι δρομολόγηση «Εξουσίας Παγκόσμιας Νομενκλατούρας» με χρήση δευτεροκλασάτων κυβερνήσεων/ηγετών και τρομολάγνων μέσων ενημέρωσης επιδιωκόμενης  ειδησεογραφικής λοβοτομής. Στόχος ο Ολοκληρωτισμός – Παραγωγή φόβου με σκοπό τον έλεγχο της μεσοαστικής τάξης (70% πληθυσμού), που βελτίωσε οικονομικά τις συνθήκες διαβίωσης την τελευταία 40ετία σε τέτοιο βαθμό που της επέτρεψε να γίνει απείθαρχη-να αμφισβητήσει την εξουσία των upper 10.000, όπως συνέβη με το 10% των οικονομικά ανελθόντων κατά τον Μεσαίωνα που οδήγησε στην αμφισβήτηση της εξουσίας των βασιλέων/ευγενών/γαιοκτημόνων. Η κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ, η ύπαρξη του οποίου υποχρέωνε τις Δυτικές κυβερνήσεις να κάνουν το μέγιστο δυνατό, σε περιβάλλον ατομικών ελευθεριών,  για την μεσαία τάξη, προς επιβεβαίωση υπεροχής του συστήματος, εξάλειψε την ανάγκη αυτή, λόγω ανυπαρξίας αντίπαλου ιδεολογικού μοντέλου.

Σκέψεις κορονοιού –Ερωτήματα ΣΗΜΕΡΑ

1.Η ταχύτητα διασποράς του ιού είναι τρομακτική, και ταχύτερη σε κάθε μετάλλαξη

2.Το Death rate είναι λογικά ίδιο στις υπέργηρες χώρες της Δύσης, με παρόμοια ηλικιακή πυραμίδα  και οι εμφανιζόμενες διαφορές μάλλον οφείλονται σε διαφορετικό Dark figure (μη διαγνωσθέντα κρούσματα) ανάλογα με τα διενεργηθέντα τεστ ανά χώρα, ή στα συστήματα περίθαλψης.

Το σύνολο των διαγνωσθέντων κρουσμάτων παγκοσμίως έφθασε τα 230εκ. και τους 4,7εκ. θανάτους που οδηγεί σε συνολική θνησιμότητα 2,06%. Με υπόθεση dark figure περί το 2,5 προκύπτει συνεπώς υποθετική θνησιμότητα της τάξης του 0,8%. Το Recovery rate Γερμανίας/Αυστρίας στους εκάστοτε διαγνωσθέντες προ 15μέρου ανέρχεται σε >98%. Το ποσοστό καταγεγραμμένων θανάτων προς κρούσματα ανέρχεται για τα Η.Α.Εμιράτα σε 0,26% (με πληθυσμό 4% άνω των 60 ετών έναντι 28% στην Δ.Ευρώπη), που επιβεβαιώνει ότι κίνδυνος θανάτου υπάρχει εκτός εξαιρέσεων στους 60+ ετών.

3.Οι θάνατοι 20μήνου σε Δυτική Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) από οποιαδήποτε αιτία ανέρχονται σε περίπου 5εκατ., με τους μέχρι στιγμής θανάτους από ή και με κορονοιό στις 430 χιλ.(8,5% των θανάτων), επικεντρωμένους στις ηλικιακές ομάδες που το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται σε <10 έτη, ποσοστό σχετικά χαμηλό, αλλά χωρίς μέτρα/εμβολιασμούς και πλήρη διασπορά θα ήταν πιθανόν 3πλάσιοι. Συνεπώς 25% επιπλέον θάνατοι αποτελούν μεγάλο ποσοστό, έστω και αν το μισό πέθαινε λόγω υποκείμενων νοσημάτων. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού 2020-8/21ανέρχεται σε 140εκ, (γεννήσεις 240εκ/θάνατοι 100εκ). Οι θάνατοι από κορονοιό μέχρι σήμερα (20 μήνες) ανέρχονται σε 4,86εκατομμύρια.

4.Καίριο ερώτημα αποτελεί η διάρκεια ανοσίας μετά την ασθένεια ή/και μετά τον εμβολιασμό. Είχα σαφέστατες επιφυλάξεις για την ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων και για αυτό και καθυστέρησα τον εμβολιασμό μου, μέχρι να υπάρχει σαφές στατιστικό δείγμα. Το ποσοστό εμβολιασμού σε Ισραήλ (όλος ο ενήλικος πληθυσμός), Usa και Αγγλία αποτέλεσε επαρκές και αδιαμφισβήτητο δείγμα για την άρση οποιασδήποτε επιφύλαξης όσον αφορά την σχετικά υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι συγκεκριμένοι λαοί θεωρούν τον πολίτη τους σπουδαιότερο από ολόκληρες χώρες και η οποιαδήποτε επιφύλαξη από μέρους τους θα είχε οδηγήσει σε αγορά ολόκληρων παρτίδων εμβολίων και χάρισμα σε τριτοκοσμικές χώρες για να λειτουργήσουν σαν πειραματόζωα. Οι αρχικές προσδοκίες όμως για μακροπρόθεσμη και βέβαιη ανοσία διαψεύστηκαν. Επίσης αμφιβολίες προκαλεί η αδυναμία ανάπτυξης φαρμάκων/θεραπείας παρά την παρέλευση 20 μηνών, σε αντίθεση με την εφεύρεση εμβολίων εντός 6μήνου.

5.Ο έλεγχος διασποράς που επιτεύχθηκε στην Κίνα σε συνθήκες καραντίνας/ απομόνωσης με δικαίωμα πυροβολισμού, απαντώνται μόνον σε απόλυτα ολοκληρωτικά καθεστώτα και είναι αδύνατον ακόμη και να σκεφτούμε την εφαρμογή τους στις Δυτικές κοινωνίες. Την πιθανότητα προέλευσης εργαστηρίου δεν αποκλείω, αποτελείαπλά κοινή πρακτική των ανεπτυγμένων κοινωνιών για παραγωγή φαρμάκων/εμβολίων ή/και όπλων βιοχημικού πολέμου.

6.Απόλυτα λάθος ή ανήθικα σκόπιμος ο παγκόσμιος χειρισμός με το κλείσιμο των οικονομιών. Η μοναδική εφαρμόσιμη λύση (φυσικά συμπέρασμα μου εκ των υστέρων) θα ήταν η επιλογή της επίσημης ηλικίας συνταξιοδότησης για απόλυτη καραντίνα/απαγόρευση εξόδου, με αυστηρότατες ποινές και υποχρέωση εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, όπου η σχέση κινδύνων/ωφελειών είναι αδιαμφισβήτητη και οι παρενέργειες σχεδόν ανύπαρκτες παρά την γελοιότητα διαφόρων περιθωριακών ομάδων – δημοσιογράφων γελοίων μέσων ενημέρωσης δημιουργίας ειδήσεων από το τίποτε και επιπλέον στην Ελλάδα την επιδίωξη αποτυχίας από την αντιπολίτευση. Οικονομία κατά τα λοιπά απόλυτα ανοικτή χωρίς μάσκες και μέτρα- σε διάστημα 6 μηνών θα είχε επιτευχθεί σχεδόν πλήρης ανοσία αγέλης και θα μπορούσαν να επανεξέλθουν και οι υπερήλικες σε ένα άνοσο/ακίνδυνο περιβάλλον. Θα απαιτούσε την δημιουργία βραχυπρόθεσμου συστήματος τροφοδοσίας/υποστήριξης σε είδη πρώτης ανάγκης και επισκέψεις σε γιατρούς για τους >67. Ο χειρισμός που επιλέχθηκε κατέστρεψε τις χώρες χωρίς να επιτευχθεί αναχαίτιση του ιού. Είναι αδύνατη η συνέχιση του τρόπου ζωής και του επιπέδου ευημερίας που έχει επιτευχθεί με μάσκες και προφυλάξεις σε ένα παγκόσμιο σύστημα παραγωγής/διανομής/επικοινωνίας, γεγονός που ήδη εμφανίζεται ως πληθωρισμός λόγω αδυναμίας των αλυσίδων παραγωγής, αλλά και αμφισβήτησης της πλεονάζουσας / μη παραχθείσας νομισματικής κυκλοφορίας. Το μοντέλο που ακολούθησε η Σουηδία αποδείχθηκε απόλυτα αποτελεσματικό και οι κριτικές απλώς σιώπησαν χωρίς συγνώμη.

Στοιχεία –Διαγράμματα κορονοιού Εξέλιξη καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, death rate, εβδομαδιαία κρούσματα και θάνατοι παγκοσμίως. Το ποσοστό θανάτων συνολικά εξομαλύνεται στο 2% επί των διαγνώσεων και στο 2021 διαπιστώνουμε σαφή αποκλιμάκωση ωφειλόμενη στο 1ο κύμα στην αύξηση των διαγνώσεων/τεστ και στο 2ο κύμα στην αύξηση των εμβολιασμών παρά την άρση των μέτρων αποκοινωνικοποίησης. Η ποσοστιαία μείωση θανάτων σε Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία (όμοια σε Δ.Ευρώπη) κυμαίνεται μεταξύ 65-75%.

Στα κάτωθι διαγράμματα παρουσιάζονται οι εξελίξεις (δειγματοληπτικά Αυστρία) κρουσμάτων, θανάτων και εισαγωγών σε εντατική. Η εικόνα είναι πανομοιότυπη σε όλες τις χώρες. Στον μήνα μετά την επίτευξη ποσοστού 40-50% εμβολιασμού του πληθυσμού (=70% ενηλίκων) παρατηρούμε ραγδαία μείωση των θανάτων και των εισαγωγών και μετά την αναίρεση των μέτρων προφύλαξης μεγάλη άνοδο κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες (μη εμβολιασμένοι) χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.

GREECE: Πληθυσμός 10.718.565   Κατανομή: 0-20 19,4%, 21-40 22,9%, 41-60 29%, 60+ 28,6%.

Η ανωτέρω κατανομή υποδηλώνει βέβαια παρακμή/θάνατο της κοινωνίας.

Διαγνωσθέντα κρούσματα κορονοϊού μέχρι σήμερα 9/10/21: 675.479,

Θάνατοι: 15.105 (6,3% των θανάτων στην Ελλάδα (1/20-9/10/21)).

Η συνολική θνησιμότητα επί διαγνωσθέντων που έφθασε στο 5% 12/20, πιθανόν και λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας έχει υποχωρήσει περί το 1,4% (κυλιόμενος μέσος μηνός), προφανώς λόγω αύξησης τεστ/διαγνώσεων, εμβολιασμών και μικρότερης ηλικίας κρουσμάτων.

Με την πρόοδο των εμβολιασμών και την αύξηση των διενεργούμενων τεστ μεταβλήθηκε η κατανομή των διαγνώσεων μεταξύ των ηλικιών και για τους μεν 65+ έχει υποχωρήσει σε <3%-9% από 24% (Ηλικιακή κατηγορία στο σύνολο του πληθυσμού 22,3%) και για τους 0-39 ανήλθε από 31% σε >60% (Ηλικιακή Κατηγορία 44,9%) Η μέση θνησιμότητα μέχρι σήμερα στην ηλικιακή κατηγορία 65+ ανήλθε σε 15% με το ποσοστό να υποχωρεί κατά 60% εντός του τελευταίου 3μηνου. Η μέση θνησιμότητα της ομάδας 40-64 ανέρχεται σε 1% με υποχώρηση τριμήνου σε 0,6%. Aπλώς ως στατιστικό αναφέρω ότι σε 15.100 νεκρούς είχαμε 3.200 εξελθόντες από ΜΕΘ. Συνεπώς και με μηδέν ΜΕΘ και ηρωισμούς ανά την επικράτεια οι νεκροί θα ανέρχονταν σε 18,3 αντί 15,1 χιλ.

Κυλιόμενο Άθροισμα Κρουσμάτων – Θανάτων 7ημέρου Greece./Ποσοστό εμβολιασμών. Σαφής η % υποχώρηση των θανάτων παρά τις υψηλότερες κορυφές κρουσμάτων με την πρόοδο των εμβολιασμών

Διαγράμματα:

Κυλιόμενο Άθροισμα Κρουσμάτων και Θανάτων 7ημέρου Greece ανά ηλικιακή κατηγορία

Θνησιμότητα εβδομάδας επί διαγνωσθέντων (τις τελευταίες 3 εβδομάδες/3) συνολικά και ανά ηλικία  

Εξέλιξη εμβολιασμών – Συμμετοχή ηλικιακών ομάδων (0-39, 40-64 και 65+) στις διαγνώσεις

Η εξέλιξη της διασποράς του ιού στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ισχυρή ύφεση, αν ληφθεί υπ΄όψιν ο υπερδιπλασιασμός των διενεργούμενων τεστ (σε 1,4 εκ/εβδομάδα) και ο προκύπτων δείκτης θετικότητας 1,1%), που οδηγεί σε διάγνωση περίπου 15.000 κρουσμάτων/εβδομάδα. Με δεδομένο τα 1200 κρούσματα που εισάγονται στο νοσοκομείο και υπόθεση ότι αυτοί και άλλοι 3.000 με ελαφρότερα συμπτώματα προσέρχονται αυτοβούλως προς έλεγχο, προκύπτουν 11.000 περίπου διαγιγνωσκόμενοι από τα προληπτικά/δειγματοληπτικά  τεστ. Αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού συνεπώς οδηγεί στην υπόθεση ύπαρξης 90.000 ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα ανά εβδομάδα κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες (0,84% του πληθυσμού).

Σύγκριση Ελλάδος – Σουηδίας 10/2020-9/2021

Η ανά την Ευρώπη καθυβριζόμενη Σουηδία (0,3% ύφεση και Δημόσιο χρέος από 35% σε 39,9% το 2020) για την στρατηγική που ακολούθησε σε σύγκριση με την Ελλάδα των lockdown (παρόμοιο με άλλες Ευρωπαικές χώρες) που εμφάνισε 8% ύφεση και Χρέος από 194% σε 225% του ΑΕΠ το 2020.

Συσχετισμός εξέλιξης εμβολιασμών και κρουσμάτων/θανάτων στις χώρες:

Οι περισσότερες „πολιτισμένες“ χώρες που κάνουν μεγάλο αριθμό τεστ και στατιστικά αξιόπιστη καταγραφή εμφάνισαν 4 έως 5 κύματα ή υποκύματα κορύφωσης κρουσμάτων και θανάτων. Σε επίπεδο κυλιόμενης εβδομαδιαίας καταγραφής, που αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για αξιόπιστα στατιστικά (λόγω διαφορετικής λειτουργίας διαγνωστικών-νοσοκομείων καθημερινές προς Σ/Κ), προκύπτει κορύφωση των καταγραφόμενων θανάτων 10 ως 20 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων, με το διάστημα να μεγαλώνει και να διαχέεται όσο καλύτερη περίθαλψη έχει η χώρα.

Διαγραμματική απεικόνηση κυμάτων ανά χώρα και πίνακας κορυφών κρουσμάτων/θανάτων, ποσοστού θνησιμότητας και ποσοστού εμβολιασμών ακολουθούν. 

Η εμφάνιση επόμενου κύματος κρουσμάτων με ποσοστιαία μείωση θνησιμότητας ωφείλεται κατά περίπτωση ή μπορεί να ωφείλεται (σε αδιευκρίνιστο ποσοστό) στους παρακάτω παράγοντες: 

  1. Αυξημένη μεταδοτικότητα / μειωμένη θνησιμότητα μεταλλάξεων.
  2. Βελτίωση συστημάτων περίθαλψης.
  3. Αλλαγή ηλικιακού μίγματος κρουσμάτων.
  4. Αυξημένος αριθμός τεστ με αποτέλεσμα την καταγραφή περισσοτέρων ασυμπτωματικών.
  5. Εμβολιασμοί.

Κατά το 1ο κύμα (2020) υπήρχε και άγνοια αντιμετώπισης/περίθαλψης και πολύ χαμηλός αριθμός τεστ, με αποτέλεσμα να ελέγχονται μόνον περιστατικά με συμπτώματα και συνεπώς πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας/τεστ και θνησιμότητας/κρούσματα. Μεταξύ 3-12/2020 αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός τεστ (σε μεγάλο βαθμό προληπτικών) με αποτέλεσμα πολύ χαμηλότερη καταγραφόμενη θνησιμότητα επί των αυξημένων σε μεγάλο βαθμό διαγνώσεων ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Στις περισσότερες Δυτικοευρωπαικές χώρες επιτεύχθηκε με την πάροδο του χρόνου καλύτερος συντονισμός υγειονομικού συστήματος με αύξηση προσαρμοσμένων εντατικών, με αποτέλεσμα όμως πολύ μικρό ποσοστό αλλαγής της σχέσης εισαγωγών σε εντατική προς θανάτους. Η αναίρεση των μέτρων απομόνωσης σε πτωτική εξέλιξη των διαγνώσεων οδηγεί σε εντονότερη κοινωνικοποίηση των ενεργών ηλικιακών ομάδων και συνεπώς σε μεταβολή της ηλικιακής δομής των κρουσμάτων προς νεώτερες ηλικίες με αποτέλεσμα την εμφάνιση ποσοστιαία λιγότερων θανάτων/κρούσματα, όπως και στην πολύ υψηλή εμφάνιση κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 20, βασικά ασυμπτωματικών, που ανάλογα με τον τρόπο οικογενιακής ζωής κάθε χώρας / 2 ή 3 γενιές σε συγκατοίκηση (Βόρειες/μεσογειακές χώρες) οδηγούν σε αύξηση των ηλικιωμένων κρουσμάτων με χρονική υστέρηση 1-2 μηνών.

Η εξέλιξη θνησιμότητας ανά κύμα κρουσμάτων στις χώρες υψηλού ποσοστού εμβολιασμού προς τις χώρες χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού (Βουλγαρία-Ρουμανία) με ενδιάμεση περίπτωση την Ελλάδα αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα την χρησιμότητα/αναγκαιότητα του εμβολίου στις αυξημένου κινδύνου ηλικιακές ομάδες. Καθότι τα εμβόλια τελικώς προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την σοβαρή νόσηση / θάνατο, αλλά μόνον εν μέρει (μετά και την εμφάνιση διαφόρων μεταλλάξεων) από την νόσηση σε ελαφρά μορφή ή ασυμπτωματικά, πιστεύω ότι είναι αναγκαία η υποχρεωτική διενέργεια στις ηλικίες άνω των 65 με υποχρεωτική επανάληψη στο διαπιστούμενο (υπό διερεύνηση) χρονικό διαστημα υποχώρησης της ανοσίας, αλλά παράλληλα με την ολοκλήρωση η απόλυτη ακύρωση όλων των περιοριστικών μέτρων στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, ώστε να επιταχυνθεί η διασπορά στον πληθυσμό με επίτευξη της ανοσίας και όχι της ανοησίας (Αναφέρομαι φυσικά στον Δυτικό κόσμο και όχι αποκλειστικά στην Ελλάδα, όπου φυσικά και ευτυχώς αντιγράψαμε σε μεγάλο βαθμό την ΕΕ). Έκπληξη προκαλεί η μη μείωση της θνησιμότητας παρά τις πολλές μεταλλάξεις του ιού μέχρι σήμερα, καθότι η συνήθης συμπεριφορά των ιών (προσαρμοστικότητα επιβίωσης) αποτελεί η επιτάχυνση μεταδοτικότητας με μείωση της θνησιμότητας των ξενιστών τους (στην προκειμένη περίπτωση οι άνθρωποι), καθότι αυτοί αποτελούν την βάση της επιβίωσης τους.

 ΥΓ: Παρακολουθώ με αηδία και απόλυτη απαξίωση ΜΜΕ και ιντερνετικούς φίλους που έχουν αποβλακωθεί πλήρως (ελπίζω πρόσκαιρα) και έχουν μετατραπεί σε θετικά κυβερνητικά ή αντιπολιτευτικά τρολάκια (τιμωρίες/ποινές για μη εμβολιασμένους, αφαίρεση ατομικών δικαιωμάτων –Πάσχα/ κουταλάκι κοινωνίας που δεν κολλάει, δικαιώματα τρομοκρατών σε άδειες, πάρτυ, κλάμα για θανάτους και ουρλιαχτά για επιπλέον ΜΕΘ για 80χρονους, όταν οι ίδιοι άνθρωποι δεν ζητούν μέτρα για αντιμετώπιση του Θανάτου της χώρας και των δικών τους μελλοντικών γηρατειών, με την υπογεννητικότητα να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ.

Το 2019 οι θάνατοι ανήλθαν σε 124.954, οι γεννήσεις Ελλήνων σε 71,7χιλ και οι γεννήσεις συνολικά στην Ελλάδα σε 83.763 (-41.191). Το 2020 οι γεννήσεις ανήλθαν σε 84.767 και οι θάνατοι σε 131.084 (-46.317).  

Όποιος “βολεμένος” φίλος επιθυμεί παρακαλώ  να βγει στον δρόμο να μοιράζει χρήματα και την “αγάπη” που του περισσεύει στο 75% τουλάχιστον της κοινωνίας/των επαγγελμάτων που θα πεινάσουν, αντί να προχωρούν σε υποκριτικούς παγκοσμιοποιημένους ανθρωπιστικούς αλαλαγμούς.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ :

Διαγράμματα κρουσμάτων-Θανάτων επιμέρους χωρών με τις εκάστοτε κορυφώσεις κυμάτων. Διαγράμματα κρουσμάτων επιμέρους χωρών από Βορρά προς Νότο. Διαγράμματα θνησιμότητας και χρήσης εντατικών επιμέρους χωρών. Πίνακας εμφάνισης κορυφών κυμάτων (κρούσματα/νεκροί/%εμβολιασμών σε κάθε κύμα)

Η τραγική εικόνα του τρέχοντος κύματος κορονοιού, σαν αποτέλεσμα του πολύ χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών γίνεται εμφανής στις περιπτώσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας  με ποσοστά εμβολιασμού 19% και 30% αντίστοιχα.

Η ποσοστιαία βελτίωση θνησιμότητας μεταξύ 4ου (μετά τους εμβολιασμούς) και 3ου – 2ου κύματος εμφανίζεται στην τελευταία στήλη του πίνακα.

Πορεία εξέλιξης κρουσμάτων στις χώρες από Βορρά μέχρι Ελλάδα

Εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών.

  1. Δείκτης θνησιμότητας σαν % διαγνωσθέντων κρουσμάτων
  2. Κρούσματα σε εντατική και εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων

Αριθμός νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και αριθμός εβδομαδιαίων θανάτων σε παράλληλη απεικόνιση για διάφορες  χώρες. Σαφέστατη διαφοροποίηση μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα