Εγκαινιάστηκε το πάρκο Αιγυπτιάδη στην Καλαμαριά

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου, εγκαινίασαν το πρότυπο πάρκο γειτονιάς, που βρίσκεται επί των οδών Αναγνωστοπούλου, Αιγυπτιάδη και Αταλάντης στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

«Φροντίσαμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας και τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε, να συνεργαστούμε και να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία ένα πολύ όμορφο πάρκο, όπως βλέπετε με λειτουργίες και υποδομές για άτομα με αναπηρίες και με όλες τις ανέσεις και τη φύτευση που απαιτείται για να καταφέρουμε τη γειτονιά μας να την κάνουμε πιο φιλική, πιο ανθρώπινη και πιο πράσινη.

Όταν υπάρχουν συνεργασίες, τα αποτελέσματα είναι πάντα καλύτερα από αυτά που περιμένουμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι όταν ξεκινούσαμε πριν τρία χρόνια ως νέα διοίκηση θεωρούσα ότι αυτά που σχεδιάζουμε δε θα προλάβουμε να τα υλοποιήσουμε, αλλά αυτό το πάρκο είναι απόδειξη ότι όταν θέλουμε και έχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Εύχομαι η γειτονιά να αγκαλιάσει το πάρκο αυτό και να το προστατέψει» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια επιδιώκει να δημιουργεί χώρους πρασίνου, προσβάσιμους και σε άτομα με αναπηρία και πρόσθεσε: «Εδώ στην Καλαμαριά έχουμε ένα ευρύ πλέγμα έργων υποδομής, τα οποία κατασκευάζουμε, χρηματοδοτούμε και μαζί με τον δήμο Καλαμαριάς υλοποιούμε δύο επίσης σημαντικά έργα- παρεμβάσεις στις συνοικίες Κηφισιάς-Βότση, αλλά και την κατασκευή του νέου πάρκου μεταξύ των πεζοδρόμων Δρακοπούλου και Μικρουλέα και των οδών Ροδοπόλεως και Λεβαντή. Στόχος μας είναι να κάνουμε την Καλαμαριά, μια πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη πόλη για όλους».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποτελεσματικότητα που φέρει η συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Περιφέρειας: «Ο περιφερειάρχης μας, από το 2016 ήθελε να δει εάν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει αποτέλεσμα μετά από συνεργασία 8 δήμων και της Αντιπεριφέρειας. Το καταφέραμε και βλέπουμε ακόμη και τις υπηρεσίες, τα διαμάντια μας, που μπόρεσαν να συνεργαστούν και να πράξουν το δικό μας όραμα, έτσι ώστε να μπορούμε να το εγκαινιάζουμε αυτή τη στιγμή».

Στα εγκαίνια, τα οποία τελέστηκαν από τον Πανοσιολογιώτατο εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου, το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, εκπρόσωπος του Στρατηγού του ΓΣΣ, εκπρόσωπος πυροσβεστικών υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης και Αντιδήμαρχοι.

Το πάρκο Αιγυπτιάδη

Πρόκειται για ένα χώρο πρασίνου, που έχει στο κέντρο του ελικοειδή διαδρομή, διαστρωμένη με κυβόλιθους σε υδατοπερατό υπόστρωμα, η οποία έχει την κατάλληλη κλίση για την ασφαλή χρήση από αναπηρικό αμαξίδιο, και υπαγορεύεται από τη μεγάλη υψομετρική διαφορά που έχει ο χώρος, ανάμεσα στις οδούς Αιγυπτιάδη και Αταλάντης.

Η διαδρομή αυτή οριοθετείται και στις δύο πλευρές της από τοιχία οπλισμένου σκυροδέματος, τα οποία λειτουργούν επικουρικά σαν αναβαθμίδα. Το πάρκο θα έχει όλον τον απαραίτητο αστικό εξοπλισμό, παγκάκια και τον απαραίτητο φωτισμό. Ο συνδυασμός της χρήσης υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και της αύξησης των στοιχείων φύτευσης με δέντρα, επιφέρει θερμική άνεση και αποφυγή μεγάλων θερμοσυσσωρεύσεων.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η αστική αξιοποίηση του χώρου πρασίνου για φύτεψη και αναψυχή, η ανάδειξη και ενσωμάτωση των υπαρχόντων πεζόδρομων στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, που προορίζονται κυρίως για τους πεζούς, η βελτίωση της λειτουργικότητάς τους , η δημιουργία ενός μικρού χώρου συγκέντρωσης και αναψυχής σε κλίμακα γειτονιάς, και η ομαλή κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια και εντός του χώρου πρασίνου.

Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται το οικοδομικό τετράγωνο, καθώς έχουν δημιουργηθεί πεζοδρόμια, τα οποία δεν υπήρχαν. Η κατασκευή του πάρκου, κόστισε 132.308 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα