Διεθνής αναγνώριση για το ΤΜΕΔΕ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_114 της ΠΕΣΕΔΕ

21/02/2019, 2ος Ετήσιος Απολογισμός ΤΜΕΔΕ . Φωτογραφίες : Γεωργία Παναγοπούλου

Η επιτυχής μετάβαση του ΤΜΕΔΕ στην ψηφιακή εποχή και η ενίσχυση της πιστοδοτικής και εγγυοδοτικής λειτουργίας του, λαμβάνουν τα εύσημα εντός και εκτός συνόρων. Η διεθνής αναγνώριση του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση της παρουσίασης του Ετήσιου Απολογισμού από τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνο Μακέδο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου, του Αν. Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, κ. Νότη Μηταράκη, του προέδρου του ΤΕΕ, κ. Γιώργου Στασινού και της Γενικής Γραμματέα του AECM Katrin Strum.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε απ΄ τις Βρυξέλλες ο κ. Bernhard Sagmeister, πρόεδρος του European Association of Guarantee Institutions (AECM), στον οποίο το ΤΜΕΔΕ είναι πλέον πλήρες μέλος, επεσήμανε τις υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες του Ταμείου. Συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ για τα αποτελέσματα του Δεύτερου Ετήσιου Απολογισμού και ειδικότερα σε σχέση με την αύξηση του κεφαλαίου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που χορηγήθηκε μέσω εγγυητικών.

Τόνισε μάλιστα ότι το Ταμείο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας μέλος του AECM. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «αισθάνομαι πολύ περήφανος, που έχουμε ένα τόσο έμπειρο μέλος ανάμεσά μας, που είναι πολύ δραστήριο στην παροχή εγγυητικών με ψηφιακό τρόπο».    

Απ΄ την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του AECM Katrin Sturm, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Τεχνικού Κόσμου, της επιστημονικής κοινότητας, του τραπεζικού Κλάδου, καθώς επίσης στελεχών και εργαζομένων του ΤΜΕΔΕ,  στον χαιρετισμό της συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ για το εξαιρετικά επιτυχές έτος 2018 και δήλωσε ότι: «είμαστε υπερήφανοι να σας έχουμε ως μέλος».

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος επεσήμανε απ΄ την πλευρά του, ότι κατά τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου, η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΜΕΔΕ από του Μηχανικούς, ξεπέρασε το 65%, ενισχύθηκε σημαντικά το εγγυοδοτικό έργου του, ενώ τόνισε τη θετική απόφαση της ΕΚΤ για την επάρκειά του, καθώς επίσης και την αύξηση της περιουσίας του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στο ΤΜΕΔΕ με αξιοπιστία και εξωστρέφεια χτίζουμε το μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «το ΤΜΕΔΕ και τη χρονιά που πέρασε, συνέχισε το ισχυρό εγγυοδοτικό του έργο, καταγράφοντας αύξηση κεφαλαίων σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με το 2017 και εκδίδοντας τις εγγυητικές του επιστολές ψηφιακά, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65%.

Οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό 15,9% σε σχέση με το 2017, ως απόρροια της έστω και αδύναμης οικονομικής επέκτασης, που καταγράφει η ελληνική οικονομία και που όλοι», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «προσδοκούμε το 2019 να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο».

Εντός του 2018 και κατόπιν αξιολόγησης, το Ταμείο εξελέγη ομόφωνα ως πλήρες μέλος στον Πανευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας A.E.C.M, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «οι προοπτικές που ανοίγονται για τους πιστούχους είναι μεγάλες».

Κόσμος παρακολουθεί τον 2ο Ετήσιο Απολογισμό του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΜΕΔΕ, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το ΤΜΕΔΕ, τηρώντας τις καταστατικές του διατάξεις και εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, καταγράφει κέρδη, ύστερα από τον έλεγχο ορκωτών ελεγκτών λογιστών, που εκδόθηκε χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων. 

Όσον αφορά την περιουσία του Ταμείου, τη χρονιά που πέρασε, εκδόθηκαν και νέες Υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες μεταβιβάστηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Ταμείου, εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του ΤΜΕΔΕ, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οικονομική μελέτη βιωσιμότητάς του.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε, «η διεύρυνση της συμμετοχής στην ATTICA BANK από το Ταμείο, ως ένα από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας, τοποθετεί το ΤΜΕΔΕ σε ένα νέο status υψηλών κανονιστικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων, για την ανταπόκρισή του στον εποπτικό και διακριτό του ρόλο ως μέτοχος, απέναντι στην επένδυσή του. Η εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την πρόσφατη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM, επιφέρει σημαντική αναβάθμιση στους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης του Φορέα μας».

Επιπλέον, εντός του 2018 οι δραστηριότητες του ΤΜΕΔΕ πιστοποιήθηκαν και για τη «διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων», ενώ σε πιλοτική εφαρμογή βρίσκεται η ανάπτυξη εξατομικευμένων ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των μελών, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους, όπως έκδοση, επιστροφή εγγυητικών και πληρωμή οφειλών, μέσα από όλα τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Κλείνοντας ο κ. Μακέδος, τόνισε: «ο Κλάδος μας πρέπει και μπορεί να εισέλθει σε μία νέα φάση ωριμότητας» κάνοντας λόγο για την ανάγκη εμπέδωσης μίας νέας κανονικότητας και σύνθεσης ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία νέας ύλης έργων, «με πρόκριση των έργων, που μεγιστοποιούν το συνολικό αναπτυξιακό όφελος, αξιοποιούν και προστατεύουν τον φυσικό πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης».

«Καθοριστικό» χαρακτήρισε το ρόλο του ΤΜΕΔΕ στη βιωσιμότητα και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον χώρο των μελετών και των κατασκευών ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Τάσος Πετρόπουλος. Επισήμανε δε, πως ο κλάδος το 2016 σημειώνει ανάκαμψη 16,75%, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια. Τόνισε πως ο Ν. 4387/16 από 01-01-2017 μείωσε σημαντικά την ασφαλιστική επιβάρυνση των Μηχανικών, σημειώνοντας πως από φέτος η ελάφρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το ποσοστό εισφοράς μειώνεται στο 13,33%. «Η βούλησή μας είναι να στηρίξουμε το Ταμείο. Το ΤΜΕΔΕ, ως αμιγώς εγγυητικός φορέας αποκτά καθαρή θέση, βάζει τάξη στα οικονομικά του και δεν υπάρχει λόγος να μην στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, που θα αποφέρει πολλαπλές ωφέλειες», ανέφερε.

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και πρώην υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ, κάνοντας λόγο για μία «εντυπωσιακή πορεία ενός φορέα, προσανατολισμένου στην εξυπηρέτηση των μελών του, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που πρέπει να ζηλεύει το ελληνικό δημόσιο». Όσον αφορά την περιουσία του Ταμείου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει το χρέος της απέναντί του. Όπως είπε, «χρειαζόμαστε μια νέα φιλοσοφία στα δημόσια έργα, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον, αλλά με ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης και χρήσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ για τη στήριξη του Τεχνικού Κλάδου, η οποία όπως είπε, έγινε με την υποστήριξη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη συνδρομή της Διοίκησης του ΤΕΕ. Όπως είπε, «αν δεν υπήρχε το ΤΜΕΔΕ, ο κλάδος θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς δεν θα μπορούσαν να έχουν υποστήριξη εγγυοδοσίας οι μικροί και μεσαίοι μελετητές και εργολήπτες και θα ήταν εκτός αγοράς».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης: ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εκ μέρους του υπουργείου Π.ΕΝ. ο κ. Δαμιανός Ανδρέου, η Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, καθηγήτρια Τόνια Μοροπούλου, ο Πρόεδρος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, κ. Φώτης Κατσίγιαννης, ο Αν. Γενικός Διευθυντής της ΕΑΑΔΗΣΥ, κ. Ευάγγελος Καραμανλής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Attica Bank, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ, κ. Νικόλαος Μπρίκης, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, κ. Κώστας Δούκας, Μέλη της Διοίκησης και της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Πρόεδροι Συλλόγων Μηχανικών, Εργοληπτικών και Μελετητικών Οργανώσεων, καθώς επίσης στελέχη και εργαζόμενοι του ΤΜΕΔΕ.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα