Δημιουργώντας ‘έξυπνα εργοστάσια’ με τις προηγμένες λύσεις της Schneider Electric και το Internet of Things

Η SchneiderElectric κατέχοντας ηγετική θέση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού για περισσότερο από 180 χρόνια, συνεχίζει να προσφέρει προηγμένες λύσεις, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας γενιάς βιομηχανίας. Η δύναμη των IIoT(IndustrialInternetofThings) τεχνολογιών γίνεται όλο και πιο αισθητή στον βιομηχανικό κλάδο, αλλάζοντας ριζικά την εφοδιαστική αλυσίδα και την παραγωγή, αλλά και προσφέροντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις, που ενισχύουν την κερδοφορία, την συνδεσιμότητα και την παραγωγικότητα.

Οι αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή τεχνολογία είναι τόσο μεγάλες που προβλέπεται ότι οι βιομηχανίες θα κληθούν να αναπτύξουν περαιτέρω το επιχειρηματικό τους μοντέλο και ότι τα «Έξυπνα Εργοστάσια» θα αποφέρουν έως και 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία τα επόμενα 5 χρόνια[1]. Συγκεκριμένα, τα εργοστάσια θα μπορούν να παράγουν περισσότερα, μειώνοντας το συνολικό κόστος και αυξάνοντας ταυτόχρονα την κυκλικότητα. Η βιομηχανία συνεισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ[2]και στην ανάκαμψη της οικονομίας κατά 16%, ωστόσο ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά τις επιχειρηματικές διαδικασίες και τις λειτουργίες. Για να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις την ευελιξία και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, είναι επιτακτική ανάγκη η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών για μέγιστη λειτουργικότητα. Οι IIoT τεχνολογίες επιτρέπουν την ταχύτερη λήψη αποφάσεων, αλλά και τον ακριβή έλεγχο των μηχανημάτων για μία πιο κερδοφόρα εγκατάσταση.

Κατέχοντας 200 εργοστάσια και 100 κέντρα διανομής παγκοσμίως, η SchneiderElectric αναπτύσσει τις δικές της τεχνολογίες και υπηρεσίες. Ήδη πέντε από τα εργοστάσια της εταιρείας έχουν αναγνωριστεί από το WorldEconomicForum (WEF) ως τα πιο προηγμένα. Ειδικότερα, τοεργοστάσιοστοLexington είναι το τρίτο της SchneiderElectric που χαρακτηρίστηκε ως “προηγμένο” για την επιτυχή υιοθέτηση τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ακολούθησε το εργοστάσιο στο Batam στην Ινδονησία το 2019που έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση, έπειτα από το LeVaudreuil στη Γαλλία που χαρακτηρίστηκε ως “Φάρος Καινοτομίας” αντίστοιχα το 2018, ενώ δύο εργοστάσια στο Μεξικό και τηWuhan στην Κίνα ανακηρύχθηκαν ως  “αναπτυσσόμενα”. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα SmartFactory της SchneiderElectric περιλαμβάνει έντεκα παραγωγικές μονάδες παγκοσμίως, που αποτελούν τον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Διασυνδεδεμένης Εφοδιαστικής Αλυσίδας 4.0.

Μερικά παραδείγματα έργων της SchneiderElectric:

Nestlé Waters:Στη Γαλλία, η SchneiderElectric συνεργάστηκε με τη Nestléεφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη λύση για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των λειτουργιών καθαρισμού και παραγωγής, σύμφωνα με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και για τη βελτίωση της ενέργειας, των πόρων και της λειτουργικής αποδοτικότητας. Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν έως και 20% εξοικονόμηση χρόνου και 50% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

VeoliaWaters: Στην Ιταλία, η SchneiderElectric βοήθησε την VeoliaWater στην εξοικονόμηση ενέργειας έως 15% ετησίως κατά την επεξεργασία λυμάτων, εξασφαλίζοντας βέλτιστη απόδοση έως 20%, με 24ωρη παρακολούθηση της λειτουργίας.

[1] https://www.capgemini.com/gb-en/news/smart-factories-set-to-boost-global-economy-by-1-5-trillion-by-2023/#:~:text=The%20potential%20value%20add%20from,over%20the%20next%20five%20years,jpg

[2]https://data.worldbank.org/indicator/NV.IND.MANF.ZS,jpg

Σχετικές πηγές και στατιστικά:

  • Μέχρι το 2030, οι βελτιστοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες χάρη στο ΙΙοΤ, θα μπορούν να αποφέρουν τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία (Πηγή: Accenture)
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιούν το 18% των ψηφιακών δεξιοτήτων τους (πηγή: McKinsey)
  • Η βιομηχανία της Ινδίας αξιοποιεί το 5% των ψηφιακών δεξιοτήτων της (Πηγή: Bain)
  • Η παραγωγικότητα που απελευθερώνεται από την ψηφιακή οικονομία μπορεί να δημιουργήσει 60-65 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ινδία μέχρι το 2025 (Πηγή: Έκθεση του McKinsey ”DigitalIndia”, 2019)
  • Μόνο το 17% της βιομηχανικής προστιθέμενης αξίας της Κίνας προέρχεται από την ψηφιοποίηση (πηγή: IMF “China’sDigitalEconomy” report, 2019
  • Η έλλειψη διαμεσολάβησης, συγκέντρωσης και υλοποίησης αποτελούν 3 ψηφιακές δυνάμεις, καθώς μπορούν να αποφέρουν έως το 45% των εσόδων της βιομηχανίας της Κίνας έως το 2030 (Πηγή: McKinsey)
  • Η Ευρώπη αξιοποιεί το 12% των ψηφιακών δεξιοτήτων της (πηγή: McKinsey)
  • Το 30% των πόρων χάνονται ετησίως λόγω ανεπάρκειας της παραγωγής (πηγή: IDC)
  • Σχεδόν κάθε εργοστάσιο χάνει 5-20% της παραγωγικότητας του λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας των μηχανημάτων (Πηγή: org)
  • Το κόστος των ανακλήσεων προϊόντων μπορεί κατά μέσο όρο να είναι κοντά στα 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (Πηγή: SwissRe)
  • Εφαρμόζοντας τοEcoStruxure™ στη βιομηχανία έχει ως αποτέλεσμα την:

-Μείωση έως και 30% των λειτουργικών δαπανών CAPEX

-Μείωση κατά 28% του κόστους λειτουργίας (δαπάνες συντήρησης)

-Αύξηση κατά 22% της διαθεσιμότητας του εξοπλισμού

-Βέλτιστη αξιοπιστία έως και 15% στα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα